Хоч би що казали у Кремлі, позиції Володимира Путіна на світовій арені слабшають, а санкції проти російської економіки ніхто скасовувати не збирається. Тому в країні з манією величі ситуація  критична. Виторгувати бодай якісь преференції федерація сподівається й за українку Надію Савченко. Сьогодні у провінційному Донецьку Ростовської області,  найімовірніше, дочитають вирок у її справі. Сумнівів у тому, яким він буде, майже немає. Більше цікавить подальший перебіг подій. Адже Надія вже заборонила своїм адвокатам подавати апеляцію й наголосила, що після  набуття вердиктом чинності  відновить сухе голодування аж до повернення в Україну.

Рішення зачитуватимуть два дні — 21 та 22 березня. Це підтвердив Радіо Свобода один з адвокатів льотчиці Ілля Новіков. За його словами, вже з початку квітня настає час, коли Надію можуть відпустити в Україну. І це залежить не від суддів, а від російського президента Володимира Путіна. Останніми тижнями вимогу звільнити бранку дедалі  активніше висловлюють як найвпливовіші політики Заходу, так і пересічні люди в Україні й за кордоном. Натомість російські офіційні особи наполягають на об∂рунтованості судового переслідування громадянки України.

Російське слідство обвинувачує Савченко у вбивстві російських журналістів шляхом коригування вогню. Насправді телевізійники «России-1», що працювали без акредитації й належних засобів захисту, загинули, потрапивши під випадковий обстріл. Савченко також обвинувачують у незаконному перетині кордону. Насправді після захоплення в полон її незаконно переправили на територію Росії, де проти неї сфальсифікували справу. Захист Савченко переконливо викрив дані фальсифікації й довів її невинуватість за допомогою кількох алібі (телефонний білінг, астрономічна експертиза).

Утім, виправдувального вердикту очікувати не варто, це не буде помилування, каже адвокат. Утім, цілком можливий варіант, що Надію після виголошення вироку відправлять відбувати, так би мовити, покарання в Україну. Можливо, відбудеться обмін у межах мінського процесу або її обміняють на ГРУшників, яких судять в Україні, — Єрофеєва й Александрова, перелічив можливі сценарії розвитку ситуації захисник Савченко.

Вимога звільнити Надію Савченко нині звучить з найрізноманітніших джерел.  Акції на її підтримку відбуваються в багатьох країнах. Крім того, вимогу звільнити кремлівську бранку дедалі активніше висловлюють найвпливовіші політики Заходу, зокрема президент США Барак Обама, канцлер Німеччини Ангела Меркель. У Європі та світі нині обговорюють санкційний «список Савченко» щодо російських чиновників із найвпливовішими включно.

Тему судового процесу в справі Надії Савченко буде порушено й  під час майбутнього візиту міністра закордонних справ ФРН Франка-Вальтера Штайнмайєра до Москви.  Про це заявила представник МЗС Німеччини Завсан Шеблі, повідомляє УНІАН.

«Обвинувальний вирок щодо Савченко — результат процесу, який, відповідно до того, що ми знаємо, суперечить основним правовим нормам, — сказала вона. — На переговорах у Росії ця тема буде  на порядку денному». За її словами, у Штайнмайєра заплановано в  Москві зустрічі із прем’єром Дмитром Медведєвим і  міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим.

«Ми готові направити німецьких лікарів до Савченко, підтримуємо контакти з російською стороною щодо цього», — повідомила Завсан Шеблі.

Офіційний представник кабміну ФРН Штеффен Зайберт зазначив, що, на думку уряду ФРН, процес над Савченко суперечить букві й духу мінських домовленостей, які передбачають обмін усіх заручників і всіх полонених на всіх.

Відразу по завершенні виголошення вироку в Путіна зникне останній привід для маневру, а політичний тиск лише зростатиме. Лічильник увімкнеться і відраховуватиме  час до розпаду  імперії. Тому звинувачуючи українку, Росія підписує вирок собі. І він може бути смертельним…