Через примхи погоди в деяких областях раніше стартували  весняно- польові роботи. На які  культури роблять ставку регіони? Наскільки аграрії забезпечені  всім необхідним? Про  це читайте в матеріалах наших  кореспондентів.

Одна з найцінніших складових української економіки — земля. Залежно від ставлення її власників вона може стати або джерелом прибутку, або мертвим вантажем. Проте прибуток прагнуть одержати не лише ті, хто мають на нього право. Приміром, кілька років тому на Чернігівщині завзято орудували аферисти, які обмінювали селянські паї, укладаючи договори як з живими, так і… з  покійниками. Звісно, правопорушників покарали згідно із законом. Але не всі селянські наділи настільки затребувані.

Якість визначає підхід

За словами фахівців, важлива у цьому плані економічна оцінка землі в балах. Коли заходить інвестор, він шукає родючі чорноземи. Тому на півдні області необроблених наділів немає. На півночі ж «гуляє» приблизно 180 тисяч гектарів такої землі, яку можна засівати. Утім, інвестори вже заходять і на менш родючі поля. В Ріпкинському районі, приміром, отримують непоганий урожай кукурудзи — 7—8 тонн зерна з гектара.

Головне — працювати з урахуванням місцевих особливостей.  Нині настав час підживлення озимих культур. Його вже здійснили більш ніж на 110 тисячах гектарів. Над цим і вдень, і в нічний період працює понад 117 одиниць техніки та 3 літаки сільськогосподарської авіації.

Ця робота потребує точності у часі: підживлення слід проводити тоді, коли рослини починають вегетацію. Раніше цього робити не можна, оскільки легкі грунти при підвищеній вологості можуть фільтруватися. І пізніше, коли просохнуть у верхній частині, не даватимуть бажаного результату.

— Ми працюємо на вирощування продовольчого хліба, який буде потрібний для харчування людей. Тож важливо виконати повний комплекс сільськогосподарських робіт з дотриманням усіх технологій відповідно до якості грунту. Рослина повинна бути здорова. Тоді вона дасть бажаний результат, — зауважив директор департаменту агропромислового розвитку Чернігівської облдержадміністрації Анатолій Максак. — Аграрії краю починають найголовніший етап виробництва — формування врожаю 2014 року. Валовий продукт  аграрного  блоку  нашої області — в межах 43%. Головне завдання — не допустити зменшення цього показника.

За останні роки область узяла непогану планку. Прогноз  цього року — урожай понад 3 мільйони тонн зерна. За програмою економічного розвитку заплановано  виробити по тонні зерна на кожного жителя області. Аграрії   вже перевищили це завдання втричі.

Лише здорова рослина дасть бажаний результат. Фото Володимира ЗAЇКИ

Поза конкуренцією

Важливо, що кожне робоче місце галузі АПК дає по 7 робочих місць іншим, суміжним, галузям. Так є робота для комбікормової промисловості,  харчової, переробної тощо.

Прогнозований план посіву озимих культур за всіма категоріями на 3 тисячі гектарів більший, ніж  торік. Аграрії Чернігівщини підходять до виконання робіт з дотриманням усіх сучасних технологій. Вони запевняють, що конкурентів на Українському Поліссі в них нині немає. Найвища планка поки що у хліборобів Житомирської  області, які торік намолотили на півмільйона тонн зернових менше.

За наявності земель, економічна оцінка яких в межах однієї області коливається від 63 до 30 балів, запорука майбутнього врожаю — якісне насіння, що дає сплеск родючості. Тут велику роль відіграє також удобрення. Сусіди-білоруси, приміром, вносять до 240 кг міндобрив на гектар, на Чернігівщині — удвічі менше. Тим часом формувати потрібно не лише кількість продовольчої маси, а й якість. Адже без азоту, що формує білок, можна одержати лише фуражну пшеницю.

Нині в господарствах області почали сівбу ранніх зернових. Хлібороби відстежують достигання грунту. Кращим буде урожай — вищою й орендна плата за селянські паї. Упродовж останніх років чернігівські результати були не гіршими, ніж загальноукраїнські. У загальному підсумку орендна плата виросла на 38 мільйонів гривень до попереднього року. На півночі області власники паїв щороку одержують у середньому 3% грошової вартості орендованої землі. Фахівці департаменту рекомендують для районів з вищою оцінкою землі виплачувати 5—8%.

ПРЯМА МОВА

Анатолій МАКСАК, 
директор департаменту агропромислового розвитку
Чернігівської  облдержадміністрації:

— У соціальну інфраструктуру сіл агробізнес вклав 102,2 мільйона гривень. Обсяг інвестицій за 2013 рік становив 984,9 мільйона гривень, що на 8,4% більше від аналогічного попереднього періоду чи втричі вище за показник 2010-го. Власникам земельних паїв сплачено 455 мільйонів гривень, що значно більше, ніж 2012-го.