Завдяки старанням нашого агресивного східного сусіда щодо поставок блакитного палива українці масово занурились у вивчення енергоощадних технологій. Власне, й влада попереджає, що подбати про альтернативні джерела тепла варто вже сьогодні. Тож не дивно, що городяни масово почали утеплювати стіни своїх квартир, а мешканці сіл — будувати печі. Усе це — справа складна та фінансово затратна, не кожному по кишені. 

До того ж, через активізацію попиту на ці послуги знайти вільних фахівців нині дуже важко. Проте ще є багато всіляких ноу-хау, які допоможуть зігрітись у помешканні, де взимку аж занадто свіже повітря. Як показало невелике дослідження «Урядового кур’єра», сучасні технології останніми роками на місці не стояли, завдяки чому нам пропонують багато альтернативних джерел тепла. Звісно, вони повністю житло не нагріють, але замерзнути вже точно не дадуть. Приємно, що коштують такі альтернативні обігрівачі недорого й електроенергії споживають також небагато.

Електричний килимок  стіну прокрасить і кімнату зігріє. Фото з сайту rata.kiev.ua

Розумна постіль

Економити звикли у багатьох країнах, тому вчені вигадали чимало різних цікавинок, які допоможуть зігрітися холодної зими. Тож сьогодні про такі популярні у скрутних 1990-х методи обігріву, як відкривання увімкнених духових шаф, включення конфорок газових плит або нагрівання цеглин, варто забути. Трилітрові банки з гарячою водою — теж не варіант, адже ця сама вода дорого коштує. Тому доведеться шукати нові способи зігрітися. І такі є, проте про них мало хто знає. Наприклад, на власному досвіді переконалась, яка чудова річ — матрацик-грілка. Раніше він рятував у холодні дні, коли опалювальний сезон ще не розпочався, а температура на градуснику за вікном не тішила. Тепер, найпевніше, матрац «працюватиме» протягом усієї холодної пори року. Цей не новий, але вже перевірений спосіб альтернативного тепла неодноразово доводив свою ефективність.

Це тоненький матрацик із ледь відчутними на дотик дротами всередині. Вмикається у звичайну розетку і споживає небагато енергії. Його потужність — 60 Вт. Власне, така альтернативна грілка, розміром 198х92 сантиметри, обійдеться в 1049 гривень. Багато хто його використовує лише для того, аби попередньо прогріти постіль. Адже так неприємно лягати в холодне ліжко. Проте він може працювати цілу ніч, гріє акуратно і обережно, а тепло, яке він виділяє, лагідне і не обпікає.

Аналогічний принцип дії і в ковдри з обігрівом. Сучасні електроковдри мають потужність 100 Вт і оснащені системою захисту від перегріву. Також деякі моделі мають до шести температурних режимів і оснащені автоматичним відключенням через три години. Це диво прогресу можна прати у машинці (шнур для вмикання в мережу перед цим знімають). За таку розумну хутрову ковдру розміром 130 на 180 сантиметрів доведеться викласти приблизно півтори тисячі гривень.

Стаціонарний обігрів

ЯОх і тепло ж  спати  на такому  матраці. Фото з сайту www.greathealthtechblog.comкщо грошей на ковдру чи матрац не вистачає, можна придбати електричну грілку розміром 47х34 сантиметри і вартістю приблизно 800 гривень. Такі електрогрілки зазвичай виготовляють із м’якого повітропроникного волокна, їхня потужність — 100 Вт. Більшість таких приладів мають до шести температурних режимів, тож допоможуть зігріти ті частини тіла, які найбільше мерзнуть.

Натомість ковдра-пончо не лише гріє, а ще й має дуже стильний вигляд. Тепла накидка виготовлена із м’якого мікроволокна, має розміри 145 на 100 сантиметрів. Також вона оснащена дисплеєм із підсвіткою і вимикається автоматично через три години роботи. В такий накидці зручно сидіти на дивані та читати книжку або ж дивитися телевізор. Єдиний її недолік полягає в тому, що далеко втекти від розетки не вийде. Адже людина в такій накидці «прив’язана» до джерела живлення. Якщо захочеться піти на кухню чи в іншу кімнату, то доведеться скидати цю «теплюшку» і мерзнути. Ця вигадка вчених споживає рівно стільки ж електроенергії, як і 100-ватна лампочка. Обійдеться така стильна річ у приблизно 900 гривень.

А от наступному винаходу віддадуть належне ті, у кого мерзнуть ноги. Адже електрична грілка для ніг — справжнє диво. Зовні вона нагадує великий валянок із підігрівом, усередині якого є плюшева підкладка, яку можна прати, але лише вручну. Також «валянок» оснащений двома режимами обігріву та дисплеєм з під світкою, має програму захисту від перегріву. Розміри цієї грілки 32х26х26 сантиметрів. Як і в попередньому випадку, в цієї речі є один недолік — у ній не можна пересуватись квартирою, адже вона призначена для стаціонарного обігріву. Але якщо бігати по кімнаті ви не збираєтесь, то вдягнувши ковдру-пончо та цей «валянок», точно не змерзнете. Коштує таке розумне «взуття» приблизно 700 гривень. Деякі екземпляри цих грілок оснащені ще й функцією масажу шиацу. Ось так — кілька задоволень в одному виробі. 

Ну а для тих, у кого найбільше мерзне спина та шия, вчені розробили грілку саме для цих частин тіла. Схожа така грілка на нашийник зі шлейфом. Вона також має три температурні режими й електронне регулювання температури. Її розмір — 62х42 сантиметри, вартість — приблизно 700 гривень. Доречним цей винахід є і для тих, хто часто хворіє на застуду.

У електронакидці  просто  неможливо  змерзнути. Фото з сайту www.hammacher.com

Маленьке і таке тепленьке порося

Ще одна цікава річ — сольова грілка. Щоправда, про неї мало хто знає. Це така собі герметична ємність (різних розмірів і форми) зі щільного матеріалу, всередині якої міститься сольовий розчин. У кожної такої грілки є пусковий механізм. Це може бути як кнопка, так і паличка, що плаває в розчині всередині приладу. Грілку «вмикають», наприклад, згинаючи «пускову кнопку», — це місце стає центром кристалізації. Розчин із рідкого стану переходить у твердий, що супроводжується виділенням тепла. Грілка розігрівається до температури 50-54 градуси. Після активації вона починає доволі швидко тверднути, адже сіль кристалізується. Охолоджується грілка поступово.

Після охолодження грілку треба загорнути в щільну тканину і помістити в дуже гарячу воду. Сіль усередині грілки під впливом високих температур знову перетвориться на розчин.

Ці грілки особливо люблять дітлахи. Виробники їх виготовляють у вигляді невеличких (розміром 12х14 сантиметрів) кумедних іграшок. Поросятко або ведмедик, що зігрівають, коштують недорого — приблизно 80-100 гривень. Головною перевагою такої грілки є те, що тепло не залежить від джерела живлення. Тому її можна дати дитині навіть у школу, щоб погріти ручки.

Дорослим у холодному офісі стануть у пригоді зігріваючі сольові устілки. Принцип їхньої дії такий самий, як у згаданих вище іграшок. Коштує таке джерело тепла приблизно 170 гривень. Щоправда, тримають комфортну температуру вони лише протягом 30-60 хвилин.

Також в офісі можна погрітися зігріваючою запальничкою. Йдеться не про звичайну запальничку, а саме про маленький прилад, який зовні на неї схожий. Правильна її назва — «грілка каталітичного горіння». А щоб вона працювала, потрібно використовувати спеціальне очищене пальне. Головна перевага цього джерела тепла полягає в тому, що воно зігріває без відкритого вогню. Працює ця грілка протягом 12 годин, нагрівається до 60 градусів. Коштує приблизно 600 гривень.

Фото з сайту www.hammacher.com

А килимок непростий

Коли зігрієшся сам, хочеться, щоб було тепло і в помешканні. Звісно, можна купити конверторний кондиціонер, але він гріє лише коли на вулиці плюсова температура. А коли наближається «мінус», ці прилади краще не використовувати, адже вони зламаються. Ще один суттєвий недолік кондиціонера — висока вартість.

Обігрівачі теж мають свої нюанси у використанні. Натомість плівковий килимок-обігрівач, який вішають на стіну, не лише приміщення теплом наповнить, а й кімнату прикрасить. Ця настінна грілка, наприклад із морським пейзажем, складається із двох щільних плівок, спаяних між собою. Працює він завдяки тому, що електрична енергія нагріває вуглеводну нитку. Після увімкнення килимка вся поверхня панно прогрівається до 70 градусів і починає «дарувати» тепло приміщенню. Цей прилад ефективно використовувати в невеликих кімнатах, площею не більше як 15 квадратних метрів. Для цього підійде стильний обігрівач довжиною — 100 сантиметрів, шириною — 60 сантиметрів. Для більших кімнат варто придбати більше за розміром панно. Не варто боятися, що прилад перегріється і спровокує пожежу, адже він оснащений спеціальною програмою, яка «вимикає» килимок у разі перегрівання, падіння чи перепадів напруги. Ще одна його перевага — економія електроенергії (він споживає 400 Вт протягом години), а це вп’ятеро менше порівняно зі звичайним опалювальним приладом. Обійдеться такий витвір «зігріваючого мистецтва» приблизно у 500 гривень..

Якщо на стінку чіпляти нічого не хочете, можна купити килим для підлоги з підігрівом — плівковий нагрівач із карбоновою ниткою, який розташований між двома шарами ковроліну. Інфрачервоне випромінювання м’яко зігріває, але не обпалює (45 градусів на поверхні покриття). Таке тепло позитивно впливає на здоров’я людей і домашніх тварин. Потужність килима — 200 Вт, розміри — 150х61х0,5 сантиметра, ціна — приблизно 900 гривень.

Ось такі цікавинки нині пропонують наші магазині споживачам, котрі бажають без надмірних фінансових витрат провести зиму в теплі та затишку.