Для головного героя пам’ятного поєдинку Росія — Словаччина Яна Лацо сочинське свято закінчилося 18 лютого. На груповому етапі 32-річний воротар донецького «Донбаса» продемонстрував фантастичну гру проти господарів турніру. Найвідоміші зірки Національної хокейної ліги — Євгеній Малкін з «Піттсбурга» і Олександр Сьомін з «Кароліни», Павел Дацюк з «Детройта» і Олександр Овечкін з «Вашингтона» протягом 65 хвилин марно намагалися пробити кращого воротаря чемпіонату світу-2013.

Капітану збірної Росії Дацюку (в центрі) уболівальники невдачі не вибачать. Фото з сайту www.eurosport.ru

Те, що не зміг зробити зірковий напад збірної Росії, виявилося напрочуд легким завданням для їх наступного суперника. На біду словаків у 1/8 фіналу вони вийшли на своїх давніх знайомих — хокеїстів Чехії. А сусідам, як відомо з давніх-давен, у солі не відмовляють.

Вже в середині другого періоду для підопічних Вуйтека все стало зрозуміло. У воротах Яна Лацо розписалися форвард «Едмонтона» Алеш Гемські, його колега по НХЛ Девід Крейчі з «Бостона» та Роман Червенка, який продовжує свою кар’єру у найбагатшому клубі Континентальної хокейної ліги — пітерському СКА — 4:0. Єдине, що вдалося географічним сусідам одного з фаворитів турніру, це зробити остаточний рахунок не таким принизливим — 3:5.

А ось ще одна наша людина на сочинських Іграх — Оскарс Бартуліс пробився в наступне коло змагань. Напрочуд щедро обдарований фізично захисник «Донбаса» (зріст — 190 сантиметрів, вага — 92 кілограми) хитромудрим кидком по дивній траєкторії відкрив рахунок у матчі Латвія — Швейцарія. Його почин підтримав форвард Лауріс Дарзіньш, який відзначився дублем — 3:1. Прибалтійська команда помстилася альпійцям за зовсім нелогічну поразку на старті групового турніру. Тоді, нагадаю, збірна країни банків і сиру єдину переможну шайбу закинула за вісім секунд до закінчення основного часу.

У битві двох представників першого дивізіону світового хокею — Австрії і Словенії сильнішими виявилися дебютанти Олімпіади — 0:4. З таким самим рахунком російські хокеїсти обіграли норвежців. Шайби у господарів закинули Алексій Терещенко, Ілля Ковальчук та двічі Олександр Радулов.

Чвертьфінальні пари хокейного турніру XXII зимових Ігор виглядають так:

Швеція — Словенія,
Фінляндія — Росія,
Канада — Латвія,
США — Чехія.

На дистанції 10 000 метрів з ковзанярського спорту увесь п’єдестал пошани знову зайняли представники Нідерландів. Золоту медаль здобув Йорріт Бергсма, який встановив олімпійський рекорд. Другий та третій час показали Свен Крамер та Боб де Йонг.