Дієтологи переконують, що харчуватись потрібно враховуючи пору року: взимку краще споживати щось жирненьке, влітку надавати перевагу менш калорійним продуктам. Правильно підібраний раціон допоможе знизити навантаження на організм і значно покращить самопочуття. 

Але в теплу пору року особливу увагу потрібно приділяти напоям, адже деякі з них і спрагу не втамовують, і організму шкодять. Що потрібно їсти та пити, коли на термометрі температура зашкалює, дізнавався «Урядовий кур’єр».

Відновити рівновагу

Чи не найважливіше влітку — правильний вибір напоїв. Спекотного літнього дня без пляшечки води на вулицю навіть потикатись не варто. Це може бути звичайна питна вода або столова мінеральна, краще негазована, але можна пити і з газом.

— Улітку всі ми доволі сильно пітніємо, а в процесі потовиділення з організму виводяться й солі, як наслідок може проявитись сольова недостатність. Про цю проблему «підкажуть» такі симптоми: апатія, слабкість, нудота, шлункові спазми, часто спостерігаються судоми. Тому я раджу спекотного дня вживати самостійно приготований підсолений напій, — радить лікар-дієтолог Людмила Денисенко. — Для його приготування потрібно взяти літр води та додати п’ять грамів солі. Таким напоєм можна відновити порушену сольову рівновагу в організмі. Альтернативою підсоленій воді може бути розчин препарату регідрон у кількості, еквівалентній втраченій масі тіла протягом дня. Також втрата рідини з потом зменшує слиновиділення вдвічі, через що виникає відчуття сухості в роті. Засвоюваність їжі й апетит знижуються. Висока температура прискорює витрату і виведення вітамінів з потом, що може призвести до вітамінної недостатності, особливо це актуально для водорозчинних вітамінів С, В1, В2, В6 і РР.

Щоб уникнути проблем зі здоров’ям, улітку потрібно пити чаї. Чорний або зелений, гарячий чи холодний добре втамовують спрагу.

Айран, кефір, кумис та інші кисломолочні продукти так само впораються зі спрагою. Проте, купуючи цей продукт у магазині, потрібно бути вкрай обережним, щоб не придбати той, який встиг скиснути.

Доречно вживати влітку квас, але він має бути приготований способом бродіння. Соки, з невеликим вмістом м’якоті, теж непогано втамовують спрагу. Ну і звісно, не обійтись у спекотні дні без настоїв із шипшини та відварів із сухофруктів, проте цукор в них додавати не потрібно. Незамінними будуть компоти із кислих і кисло-солодких фруктів і ягід. Особливо вони смакують в охолодженому вигляді, а варити компоти краще без додавання цукру.

Для того щоб якнайшвидше втамувати спрагу, лікарі радять пити невеликими дозами — по 100—200 грамів через кожні 20—30 хвилин. Не потрібно пити холодні (нижче 20 градусів) напої, адже навіть вода за такої температури практично не втамовує спрагу, аж поки не нагріється до температури тіла.

Доречно більшу кількість води випивати вранці та у вечірні години, коли температура повітря трохи понизиться.

Проте є напої, які спекотного літа не варто вживати, — приміром улюблена багатьма кава, адже вона дає надмірне навантаження на серцево-судинну систему.

Забути, і не лише у спекотні дні, а бажано назавжди, потрібно й про солодкі газовані напої. Всілякі лимонади промислового виготовлення. Вони не принесуть користі організму через надмірний вміст цукру та його замінників. І хоч одразу після того як людина скуштує напій, їй буде легше, але вже через короткий період часу вони провокують ще більшу спрагу.

Не бажано вживати влітку будь-які алкогольні чи слабоалкогольні напої. Пиво також входить до цієї категорії.

У спеку головне — не переборщити з охолодженням. Фото Світлани Скрябіної

Вечірні «танці» біля холодильника

Літньої пори уважно потрібно підходити й до раціону харчування.

— Тривалий вплив високої температури, довколишнього повітря з низькою відносною вологістю та інтенсивною сонячною радіацією викликають суттєві зміни обміну речовин в організмі людини, — розповідає Людмила Денисенко. — В спеку потреба в енергії, тобто калорійність добового раціону харчування, знижується приблизно на 5%. Окрім того, витрачається багато рідини.

Тож, враховуючи цю специфіку, лікарі радять змішаний режим харчування, при якому основні прийоми їжі переносять на прохолодніший час доби, а вдень варто обмежитись перекусами. Якщо в холодні пори року дієтологи радять їсти не рідше п’яти разів на день, то в спеку кількість підходів до столу можна збільшити до шести—восьми. При цьому потрібно їсти маленькими порціями, і тоді вдасться уникнути важкості у шлунку.

— Навіть за дуже високої температури вдень важливо робити легкі перекуси, щоб увечері не накидатись на їжу, — наголошує лікар Валентина Нечипко. — Адже протягом дня апетит погіршується, натомість увечері, коли температура знижується, більшість українців починають «ритуальні танці» біля холодильника. І якщо протягом дня вони нічого не їдять, то увечері з’їдають значно більше, ніж потрібно.

Розпочинати літній день бажано з каші зі шматочками фруктів чи мюслів з йогуртом. Такі краще приготувати самостійно: змішати вівсянку, очищені зернята, кунжут, родзинки та будь-які горішки. Замість цукру взяти солодкі свіжі фрукти чи ягоди.

Смакуватиме і такий сніданок: нежирний сир змішати з фруктами або взяти йогурт чи легкий кефірний супчик з огірками та м’ятою. А в обід краще з’їсти м’ясну чи рибну страву, до якої додати салат зі свіжих овочів, заправлений олією чи нежирним йогуртом.

Є в українців така гарна традиція: робити перекуси протягом дня. Дієтологи не радять відмовлятись від цієї звички, проте правильно вибирати продукти. Наприклад, для полудневого перекусу краще взяти сорбет чи морозиво, а на вечерю – легку білкову їжу (рибу, морепродукти чи сир).

Розвантажуваль-ні дні

Улітку доречно влаштовувати розвантажувальні дні.

— У розпал літньої спеки доволі легко влаштовувати собі розвантажувальні дні та вживати лише воду, — зазначає Людмила Денисенко. — Крім того, варто знати, що існують продукти, які «виводять» із організму зайве тепло, тонізують, освіжають та підбадьорюють, — овочі, фрукти, літні холодні супи. Стосовно овочів і фруктів, то в них багато води, вітамінів і мінералів, тобто тих речовин, які наш організм у чималій кількості втрачає в спекотний час. Крім того, клітковина, яка міститься в них, стимулює роботу кишківника і активно виводить все непотрібне, тому після того як людина поїсть овочів та фруктів, вона почувається легко. Особливо доречні в цьому плані огірки, кабачки, помідори та баклажани, які майже на 90% складаються із вологи. Натомість варто якомога менше споживати «утеплюючих» страв — жирне м'ясо та рибу, гостру їжу.

Проте навіть літньої пори не можна харчуватись лише фруктами й овочами. Адже будь-якому організму, особливо дитячому, просто необхідний білок, якого немає в кабачках і яблуках. Його варто «пошукати» в нежирному м’ясі і морепродуктах, де багато калію, амінокислот, а також йоду, магнію, які активно виходять з потом. Якщо в спекотну погоду часто вживати кисломолочні продукти, сир, йогурти і кефір, вдасться не лише «охолонути» та схуднути, а, крім того, ще укріпити волосся, нігті й відбілити зуби. А все тому, що в молочних продуктах багато кальцію, який відповідає в нашому організмі за стан волосся і манікюру. Щоправда, засвоюється він тільки за достатньої кількості вітаміну D, який створюється лише на сонці, саме тому літо — найкращий час для покращення нашого зовнішнього вигляду.