З висоти пташиного польоту видається: саме на цей регіон Полісся наш Творець сипонув краси особливо щедро. Тут кожен третій гектар — під лісами, а від цілющих джерел в’юниться понад сотня річок. Додайте до цього майже три сотні озер! 

Краса одного з них — батька-Світязя — відома далеко за межами країни. Водна поверхня богатиря має 27,5 квадратних кілометра, а довжина берегової лінії — понад тридцять кілометрів!

У тих, хто хоч раз у житті бував на берегах цього унікального озера, воду якого можна пити без очищення, вже сама його назва будить ностальгійні спогади.

Фото автора

На території Шацького національного природного парку, працівники якого опікуються здоров’ям цього дива природи, — понад два десятки великих, середніх і зовсім малих, ледь помітних на мапі-кілометрівці, озер.

У вчених немає єдиної думки про походження кожної із голубих перлин в оправі прадавніх лісів, розкішних лук чи прадавніх боліт.

— Академік Павло Тутковський, який у 1899 році вперше провів на його берегах геологічні та лімнологічні дослідження, утворення багатьох озер пов’язав із рухом з півночі сотень тисяч років тому льодовика. На думку вченого, той в одному місці викопував озера, в іншому — із взятого з них грунту нагортав моренні пасма чи окремі дюни, — розповів заступник директора національного парку, найкращий знавець природи регіону Василь Матейчик. 

Озеро Світязь вражає своїми розмірами й чистою водою, яку можна пити без теплової обробки

До речі, завдяки створенню три десятиліття тому цієї природоохоронної установи вдалося прокласти край засміченню і забрудненню озер і лісів навколо Шацька. Нині і його працівники, і місцева влада мають головним завданням збереження унікальних природних комплексів, забезпечення сприятливих умов для відтворення тваринного і рослинного світу. І, зрозуміло, розвитку туризму.

Літньої погожої пори на береги місцевих озер приїжджає 20—30 тисяч відпочивальників. Тож за право в’їзду в парк довелося запровадити спеціальний екологічний збір, аби прибирати після них сміття. Саме на ці кошти влітку наймається штат із десятків прибиральників, які забезпечують чистоту і порядок у місцях масового відпочинку.

Привезені з відпочинку фото диких тварин ще довго грітимуть душу

— За три десятиліття роботи ми навчилися заохочувати туристів дотримуватися правил поведінки на територіях, які підлягають особливій охороні, — говорить директор національного природного парку Петро Юрчук. — А каналізування села Світязь підніме планку охорони природи ще вище. І, звісно, забезпечить екологічно чисті умови для приїзду сюди туристів у майбутньому.

Але не тільки Шацькими озерами приваблює Волинь. Вибирати є з чого. Озерянська озерна група, що в Турійському районі, Любохинівська — в Старовижівському, озера Ратнівського і Любешівського районів, десятки голубих намистин, що розкидані в лісах у інших місцях області.

Мінімум зручностей на березі озера не зашкодить нікому

— Звісно, хто любить комфортний відпочинок, обирає озера, на берегах яких є бази відпочинку, — каже добре знаний у Луцьку хірург Віктор Драченко. — Але якщо є потреба водні та сонячні ванни сумістити із, наприклад, риболовлею чи полюванням, то слід обирати важкодоступні, віддалені водойми.

Добре розумію Віктора, бо й сам завжди прагну знайти варіант відпочинку, де буде мінімум спілкування з чужими людьми. З пам’яті, зокрема,  не вивітрюється відпочинок, який ми з друзями організували на березі одного із віддалених озер Ратнівського району.  Тоді повз наш польовий табір протягом тижня пройшло лише троє-четверо людей!

Як і фантастичні сходи сонця над вкритим туманом Святим, ароматна юшка та фантастична смаженина із взятої у ньому ж риби, цілодобова ароматерапія настояним на сосні та лепесі повітрям… Можливість вдосталь покупатися, відчути босими ногами дотик піску й трави на безлюдному пляжі… А ще — почути музику, яку не транслює жоден «ящик» чи радіоприймач — крики журавлів на світанку…

Волинь нині стає дедалі популярнішим місцем саме для такого відпочинку.

— Взяли мапу, практично наосліп обрали одне із лісових озер, спакували в машину все необхідне… І ось ми вже на березі цього природного дива, ніскільки не жалкуємо, що вчинили саме так!.. — поділилися зі мною радістю мандрівники зі Львівської області. — Бо люди тут гостинні, а за можливість поставити намети платити не треба. На відміну від усіх розкручених курортів, де без тугого гаманця там робити нічого.

Та й відпочинок цей можна урізноманітнити. Не лише прогулянками на конях — верхи або на бричці, збиранням грибів та ягід, риболовлею, катанням під вітрилом та на гребних човнах. Адже лише за півтори сотні кілометрів по добрій дорозі від Світязя є ще одне диво — архітектурне — Луцький замок. До того ж, при пересуванні до обласного центру можна завітати у меморіальний музей-садибу геніальної Лесі Українки.

ГАМАНЕЦЬ

Місце для відпочинку знайти тут можна і за символічну добову суму в 70—100 гривень, і за 100, 200 чи скільки там ще умовних одиниць. Усе залежить від умов проживання. А, наприклад, перебування в одному із двох наметових містечок, що на березі красеня-Світязя створили працівники парку, загалом зробить бюджет вікенду дуже скромним.