Ввезення транспортних засобів в Україну в режимі імпорту

Під час митного оформлення транспортних засобів (зокрема легкових, гібридних, нових і які були у використанні), що їх ввозять на митну територію України відповідно до митного режиму імпорту, сплачуються такі митні платежі:

ввізне мито (згідно з частиною першою ст. 286 Митного кодексу);

податок на додану вартість відповідно до Податкового кодексу за ставкою 20% бази оподаткування;

акцизний податок у разі належності транспортних засобів до підакцизних товарів.

 З 13. 04. 2013 р. запроваджено строком на три роки спеціальне мито щодо імпорту в Україну нових легкових автомобілів незалежно від країни походження та експорту на:

автомобілі з робочим об’ємом циліндрів двигуна понад 1000 см3, але не більш як 1500 см3, за кодом 8703 22 10 00 згідно з УКТ ЗЕД — ставка спеціального мита у розмірі 6,46%;

автомобілі з робочим об’ємом циліндрів  двигуна понад 1500 см3, але не більш як 2200 см3, за кодом 8703 23 19 10 згідно з УКТ ЗЕД – ставка спеціального мита у розмірі 12,95%.

Порядок митного оформлення товарів, транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України, визначено розділом VIII Митного кодексу.

Умови поміщення товарів

Поміщення товарів у митний режим здійснюється шляхом їх декларування та виконання митних формальностей. Так, для поміщення товарів у митний режим імпорту необхідно:

1) подати органу доходів і зборів, що здійснює випуск товарів, документи на такі товари;

2) сплатити митні платежі, якими відповідно до законів України обкладаються товари під час ввезення на митну територію України в режимі імпорту;

3) виконати встановлені відповідно до закону вимоги щодо заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

Митний режим імпорту може бути застосований до товарів, що надходять на митну територію України, й до товарів, що зберігаються під митним контролем або поміщені в інший митний режим, а також до продуктів переробки товарів, поміщених у митний режим переробки на митній території.

Товари, поміщені у митний режим імпорту, набувають статусу українських товарів. Підтвердження цього — митна декларація, за якою ці товари випущено у вільний обіг.

Нагадуємо, що імпорт — це митний режим, відповідно до якого іноземні товари після сплати всіх митних платежів, встановлених законами України на імпорт цих товарів, і виконання усіх необхідних митних формальностей випускаються для вільного обігу на митній території України (ч. 1 ст. 74 Митного кодексу України від 13. 03. 2012 р. №4495-VI зі змінами та доповненнями).

Інформаційно-комунікаційний департамент
Міністерства доходів і зборів України