Усе далі літо, а немало овочів і фруктів на базарах і в магазинах — ніби щойно з грядки чи саду. Вибираючи їх, помічаємо, що немало такого краму вкрито якоюсь чи то прозорою, чи то білуватою плівкою, яку навіть водою не змити. Дехто вважає, що аграрії обробляють свою продукцію спеціальними хімікатами, аби вона якомога довше не псувалася. Наскільки ця інформація відповідає дійсності та як уникнути додаткової дози хімікатів, «Урядовому кур’єру» розповіли фахівці.

Банани з неволі

Скуштувавши деякі імпортні фрукти, інколи дивуєшся: зовні гарне яблуко, а на смак… вата — не те що несолодке, а взагалі ніяке. І це звичайне яблуко, яке завозять із сусідніх країн! Як твердять фахівці, цей, скажімо так, нейтральний смак фруктів свідчить про те, що їх добряче обробили хімікатами, щоб вони тривалий час зберігалися.

— Побувавши в далеких південних країнах і скуштувавши банани, розуміємо, що в Україні продається не те, — розповідає завідуючий відділом гігієни харчування і безпеки харчування Центру радіаційної медицини АМНУ Ігнат Матасар. — Щоб доправити фрукти здалеку, їх потрібно зірвати зеленими, запакувати у спеціальну плівку. Потім коробки завантажують у трюми кораблів із низькою температурою. Завдяки тому, що фрукти перебувають у безкисневому середовищі, вони не псуються. Проте їх справді обробляють, адже на кораблі є щури, миші, таргани — всі вони харчуються цим вантажем.

Якщо банани в наших широтах не ростуть, то яблука, груші й багато інших фруктів родять непогано. Тож споживачі мають можливість обирати — підтримати вітчизняного виробника чи іноземного. Відразу постає питання: як відрізнити вітчизняну продукцію від імпортної? Звісно, найкраще — попросити продавця показати документи на фрукти. Але продавці не поспішають виконувати такі прохання, тож залишається вірити їм на слово. Підкаже, що яблуко проходило обробку, його глянцевий блиск. Зовні воно аж надто гарне і зберігатиметься тривалий час, але смак має вже не той, до якого ми звикли.

Виявити оброблений фрукт можна і вдома. Для цього потрібно опустити яблуко в гарячу воду, потім дістати й уважно роздивитися: якщо на ньому з’явиться масляниста плівка — фрукт обробляли воском.

Також обробляють груші, ківі, виноград і мандарини. Зазвичай над фруктами розпиляють газ — фунгіцид. Це — спеціальна речовина хімічного походження для боротьби з пліснявою. Цей газ активно використовують в аграрній промисловості для збереження урожаю. Після обробки фруктів речовина осідає на шкірці фруктів і зберігає її в хорошому стані протягом тривалого часу.

Фахівці твердять, що фунгіцид не шкідливий для людини, оскільки він легко вивітрюється з поверхні овочів і фруктів, якщо їх викласти на прилавок. Натомість небезпечною може бути агропродукція, яка зберігалася без хімії. Адже в ній уже могли розпочатися процеси гниття.

Перш, ніж купувати, не зайве попросити продавця показати документи на фрукти. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Помідором  об стіну

Овочі обробляють не менше, ніж фрукти. Нині більшість сільгоспвиробників не гребують нітратами чи гербіцидами. Оброблені ними овочі ростуть швидше, до того ж їх не їдять шкідники. Якщо фермер не перестарався й не «перегодував» землю і майбутній урожай хімікатами, агрокультури нешкідливі і їх можна вживати в їжу. Проте багато хто з виробників перебільшує з дозуванням, тож такий врожай стає небезпечним. Найчастіше удобрюють хімікатами огірки й помідори.

Щоб з’ясувати, чи є в овочах нітрати, і якщо є, то яка кількість, фахівці використовують нітротестер (спеціальний прилад). Проте в домашніх умовах також можна перевірити наявність хімікатів у томатах. Для цього потрібно взяти помідор і… кинути ним об стіну. Правильний спілий томат повинен розбитися після першого удару. Якщо помідор демонструє дива витримки і не тріскається навіть після кількох ударів, перед вами накачаний хімією овоч.

Є ще один метод перевірки помідорів на наявність нітратів. Для цього потрібно розрізати овоч і уважно його роздивитися. Якщо всередині томату є білі прожилки і світла м’якоть, нітрати є. Правильно вирощений на грядці помідор у розрізі матиме яскраво-червону м’якоть.

А ось нітратний огірок допоможе розпізнати зовнішній вигляд його шкірки. Якщо пухирці твердуваті, але їх можна спокійно стерти, огірок не містить надлишку нітратів. Якщо шкірка має занадто темно-зелений вигляд і пружні та грубі пухирці, цей огірок виростили, не шкодуючи нітратів. Це підтвердить і відсутність запаху під час проколювання огірків біля ніжки. Нітратний огірок після того, як полежить кілька днів, перетворюється на дивну м’яку субстанцію, тоді як із натуральним нічого подібного не трапляється.

Розвінчують фахівці міф, який свідчить: якщо на ніжці овочу чи фрукта є чорні цятки чи вм’ятини, то він натуральний і вирощений правильно. Проте чорні цятки, наприклад, на капусті, свідчать про те, що вона хвора на грибок, який дуже швидко розмножується в овочах із нітратами.

Не бійтеся черв’ячка

Знаючи, що більшість овочів і фруктів, які продають у вітчизняній торгівельній мережі, все-таки обробляють, задумуєшся: можливо, їх узагалі не бажано їсти?

— Усі фрукти корисні! А те, що в одних вітамінів більше, а в інших менше, це нормально. Адже навіть ті, що вирощені без хімії й зберігаються у погребах, з часом теж втрачають вітаміни, — переконує Ігнат Матасар. — Наприклад, у лютому фрукти менш корисні, ніж нещодавно зірвані влітку чи восени, проте лише з точки зору кількісного складу вітамінів. Адже в процесі тривалого зберігання вони втрачають 50% свого вітамінного складу. Та в них залишаються мінерали, пектини, вуглеводи. Найбільше вітамінів зберігається у фруктах і ягодах швидкої заморозки. Адже при зберіганні свіжих овочів, наприклад, у погребі відбуваються окислювально-відновлювані процеси, тобто фрукти починають гнити. У заморожених овочах завдяки низькій температурі ці процеси гальмуються.

Які фрукти краще обирати для себе та сім’ї? В ідеалі, звичайно, урожай із власного саду чи городу. Вирощено ж для себе. Якщо такого немає, тоді краще віддавати перевагу вітчизняному врожаю. Звісно, українські аграрії теж обробляють городину, інакше весь майбутній врожай з’їдять шкідники. Але там «хімії» менше, ніж у завезеній продукції. Якщо ж із груші вам у очі зазирає черв’ячок чи інша живність, не варто лякатися. Адже це свідчить про те, що фрукт не обробляли: комахи на хімію «не ведуться».

— Краще купувати фрукти, які на базар привезла бабця, — радить завідуючий лабораторією спеціальних продуктів і епідеміології живлення Інституту гігієни та медичної екології ім. О. М. Марзеєва АМНУ Віталій Корзун. — Так, зовні вони будуть не такі вже й гарні, але значно смачніші та корисніші.

Однак перед тим, як вживати будь-які фрукти, овочі та зелень, їх потрібно ретельно мити.

— Навіть зірвану з дерева на дачі грушу перед тим, як їсти, потрібно помити, — нагадує Ігнат Матасар. — Адже по деревах і їхніх плодах, по овочах повзають комахи, мухи, які до цього могли літати у якомусь дворі, де є хворий, приміром, на туберкульоз. Так комахи можуть перенести туберкульозну паличку і заразити здорову людину. Однак якщо дитина, відпочиваючи в селі у бабусі, з’їла немитий фрукт, не треба відразу викликати «швидку» і промивати шлунок. Подібну ситуацію варто сприймати як тренування організму. Адже так подразники потрапляють в організм і стимулюють його роботу. Якщо ми їстимемо все надто «стерилізоване», наш організм буде більш вразливим і чутливим до інфекцій. За наявності подразника для організму він змушений берегтися. Коли подразника немає, він розслабляється.

Радить чистити шкірку й ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти і головний позаштатний дієтолог МОЗ України Олег Швець. На думку фахівця, такі перестороги не зайві.

ЕКСПЕРТИЗА

ГМО у мішку не сховаєш

Світлана ГАЛАУР, 
«Урядовий кур’єр»

Жителі й гості Харкова зможуть значно швидше, ніж раніше, робити експертизу якості придбаних товарів і послуг. Цьому сприятиме підписана Угода про співпрацю чотирьох організацій: Громадської ради при Харківській облдержадміністрації, Харківського регіонального відділення Всеукраїнської громадської організації «Союз споживачів України», Інспекції з питань захисту прав споживачів у Харківській області та ДП «Харківстандартметрологія». Подібна практика вже успішно діє у Запорізькій області.

Як пояснив генеральний директор ДП «Харківстандартметрологія» Володимир Величко, підписаний документ дасть можливість підвищити контроль за правами споживачів, поглибити правову освіту харків’ян та пожвавить роботу чотирьох організацій на благо міста й регіону. Зокрема, громадська рада, як і раніше, тісно співпрацюватиме з населенням, дізнаватиметься про його проблеми і повідомлятиме харківську інспекцію з питань захисту прав споживачів, яка відправлятиме товари на експертизу в «Харківстандартметрологію».

Володимир Величко також зазначив, що лабораторія їхнього підприємства оснащена одним із кращих обладнань в Україні, яке може виявити в продуктах харчування зокрема такі шкідливі речовини, як ГМО, барвники, харчові добавки, трансжири, важкі метали.

Начальник Інспекції з питань захисту прав споживачів Володимир Нетудихата поінформував, що їх колектив почне здійснювати більше позапланових перевірок. До цього спонукатимуть і скарги споживачів, які цього року найбільше нарікань висловили на якість мобільних телефонів і банківських послуг, що надавали в Харкові.