Попри те, що регіон кілька років тому став флагманом садівництва України і накопичив чималий досвід догляду за фруктовими деревами, ключова у цій галузі корпорація «Вінницясадвинпром» все одно переймає кращий світовий досвід.

Темпи розвитку уповільнилися

З початку цього року підприємство, яке є найбільшим виробником плодів в Україні, провело для своїх господарств уже 5 семінарів. Під час двох із них спеціалісти з Польщі, котра виробляє найбільше яблук у Європі, показували вінничанам, як за сучасними технологіями краще обрізати дерева.

В області деякі господарства мають по 300—500 гектарів саду, однак у всіх своєчасно його обрізали, а також перший раз обприскали від шкідників і хвороб. Тож і тепер, хоча економічна ситуація непроста, садоводи працюють послідовно, щоб забезпечити споживачів вітамінною продукцією.

Генеральний директор корпорації «Вінницясадвинпром» Анатолій Семенюк зауважив, що нині темпи розвитку цієї надважливої для життєдіяльності регіону галузі уповільнилися. Цього року у корпорації мали посадити тисячу гектарів багаторічних інтенсивних садів, а закладуть втричі менше — максимум 300 гектарів.

Хоча Україна є садівничою державою, проте з фунгіцидів вітчизняна промисловість виготовляє лише мідний купорос та перепад-30. Тож фунгіциди та інсектициди (препарати захисту від шкідників і хвороб) використовують імпортні, а вони проти минулої весни подорожчали у 3—4 рази. Крім того, вдвічі зросла вартість пально-мастильних матеріалів та мінеральних добрив. «А оптово-відпускна ціна на яблука в господарствах збільшилася лише на одну гривню за кілограм. За цих обставин рентабельність нового врожаю очікуємо мінусову. Ситуація непевна, тому менше посадимо молодого саду», — зазначив він.

Ой у вишневому садку...

Мрії про переробний завод

Ускладнили життя вінницьким садівничим господарствам і борги перед ними компанії «Яблуневий дар», переробний завод якої в області розташований у Липовецькому районі. «Ця компанія за поставлені їй несортові яблука для переробітку на сік обіцяла розрахуватися з нашими господарствами до кінця 2013 року. Але цього не зробила. Вона заборгувала понад 20 мільйонів гривень і протягом двох років не могла розрахуватися. Тому наші господарства опинилися у скрутній ситуації. Лише в цьому році, коли все подорожчало, компанія «Яблуневий дар» борги максимально погасила, хоча не повністю. Дивно, але при цьому в одній із газет її власник запевняє, що у них усе добре. Будемо думати, чи працювати з ними надалі», — сказав Анатолій Семенюк, зауваживши, що керівники садівничих господарств під час наради в корпорації запропонували спільними зусиллями збудувати своє підприємство з виробництва соків. «Тепер нелегко, але над цією ідеєю працюємо і щодо цього маємо розуміння керівництва області», — зазначив він.

Мине менше ніж два місяці, і вінницькі садоводи почнуть постачати краянам та в індустріальні центри нашої країни першу ягоду — суниці. Якщо раніше по корпорації її вирощували 2—3 господарства, то тепер понад 10. В господарствах також значно наростили плантації малини, смородини, чорниці. Тому обгрунтовано очікують мати врожай ягід кращий, ніж торік. Більше передбачається виробити і кісточкових (черешні, вишні, сливи), площі під якими теж розширили. А ось щодо яблук, то прогноз обережний, адже торік у жовтні були морози до -10 градусів, які пошкодили деревину, зокрема плодову бруньку. Але попри тривогу за долю цьогорічних яблук, фахівці галузі роблять моніторинг садів і вважають, що про врожай цих плодів ще зарано вести мову.