ПІДСУМКИ З НАСЛІДКАМИ

Рік, що минає, запам’ятається низкою міжнародних подій, які так чи інакше відгукнулися в нашій країні

Криза в Єврозоні

Важко сказати, чи буде в підсумку успішною стратегія єврочиновників на збереження єдиної валюти. Безсумнівно, її виконання йтиме зі скрипом і з періодичними загостреннями, викликаними як бюджетними проблемами, так і можливими політичними ескападами в країнах периферії. Та й пересічні жителі країн-донорів не надто схвалюють політику своїх лідерів.

А Україна, на жаль, залежна від зовнішнього фінансування. Крім того, українська економіка великою мірою побудована навколо експорту, третина якого припадає на частку продукції чорної металургії й залізної руди. Ціни на них, як і на багато інших сировинних і напівсировинних товарів, дуже реагують на зміни кон’юнктури світового ринку.

Кожен струс у проблемних країнах єврозонівської «периферії» різко підвищує рівень ризику на фінансових ринках. Коли ситуація стає слабкопрогнозованою, позичальники поводяться обережніше й вимагають за свої кошти значно більший відсоток, ніж у нормальних умовах, каже незалежний експерт Павло Кухта.

Щоб повною мірою оцінити потреби України в зовнішньому фінансуванні, можна глянути на оцінку видатків з обслуговування боргу на 2012-й рік. Оскільки періодичні струси в Єврозоні траплятимуться й надалі, а криза має затяжний характер, усім нам слід звикнути до певної нестабільності.

Конфлікти у Лівії й Сирії

Міністерство закордонних справ України протягом року опікувалося долею наших співвітчизників у гарячих точках планети. Як відомо, Вищий військовий суд Лівії виніс вирок 19 українським громадянам, засудженим до 10 років позбавлення волі за звинуваченням у пособництві армії поваленого полковника Муамара Каддафі.

Зокрема суд визнав їх винними в замаху на вбивство шляхом ремонтування військової техніки, і засуджені визнають, що справді ремонтували техніку. Однак їхньою єдиною метою було заробити грошей. Тепер Київ намагається за допомогою адвокатів довести, що українські громадяни не заслуговують на дуже жорсткий вирок. Евакуація ж мирних громадян з Лівії відбулася успішно.

Водночас досі невирішеним залишається питання про статус журналістки з українським паспортом Анхар Кочнєвої, яку викрали та утримують у заручниках бойовики сирійської опозиції. Вони кажуть, що належать до Вільної сирійської армії, і періодично викладають в Інтернеті відео, в якому погрожують нападами на диппредставництва України та на українських громадян, що перебувають у Сирії.

Одним із висновків щодо подібної ситуації має бути те, що нашим співгромадянам варто десять разів подумати перед тим, як давати згоду на співпрацю зі спецслужбами інших держав.

Генсек Компартії Китаю: з Новим роком, українці! Фото з сайту asiasociety.org

Зміна влади у Китаї

Ротація в керівництві Китайської Народної Республіки знаменує дещо більше, ніж просто заміну особистостей на найвищих владних щаблях. Йдеться про нове покоління, адже у країні суворо дотримуються вікових обмежень, вчасно змінюючи керівників на партійних і державних посадах. Новий лідер країни на найближче десятиліття Сі Цзіньпін відомий своїми зв’язками на Заході і покликаний боротися за побудову середньозаможного суспільства.

Пожвавлення економічних контактів нашої країни з Піднебесною варто очікувати й надалі. А наскільки важливими для нас є відносини з другою за величиною світовою економікою, яка заявляє про свої амбіції, годі й казати!

Євро-2012

Зробило для позитивного іміджу країни в рази більше, ніж будь-яка інформаційна кампанія. Звісно, не все вдалося на марші і багато що можна було зробити краще. Однак як сам футбол не сприймає умовного способу — мовляв, ось якби забили той гол, виграли б, — так і підготовка до чемпіонату бажана і дійсна істотно різняться. Якби не економічна криза кількарічної давнини, яка не дала змоги вчасно розпочати, якби не перебої з фінансуванням, якби не звинувачення в неналежному використанні коштів, об’єктивні й не дуже, зрештою, може, вдалося б і більше. Та не забуваймо, що Україна вперше реалізовувала такий масштабний проект.

Окрім історичної перемоги Червоної фурії, чемпіонат запам’ятається задоволеними фанатами, привітною міліцією, розмовами про корупцію та проблемами на українській залізниці. Водночас сучасні стадіони й аеропорти та низка автодоріг, якими їхати не лише можна, а й приємно, вже стали суспільним надбанням. Експерти наполягають, що при правильному використанні цього потенціалу можна розраховувати на довгостроковий ефект.

Попри фінансові втрати, Україна точно придбала. Передовсім це безцінний досвід у проведенні масштабних міжнародних змагань. Ми довели, що Україна — велика держава в центрі Європи, що тут немає сходу і заходу в розумінні політиків, а живуть дуже доброзичливі люди і країна може проводити заходи найвищого рівня. Україна продемонструвала свою надійність як партнера, чим заклала фундамент для майбутніх іноземних інвестицій. А позитивний досвід у спортивній царині держава сьогодні має спрямувати на підготовку і проведення континентальної першості з баскетболу та гідно зіставити амбіції щодо зимової Олімпіади з можливостями держави.

Шведські вболівальники обіцяли повернутися до Києва. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Податок на розкіш

Першим наробив галасу американський мільярдер Ворен Баффет, який запропонував багатим сплачувати більше. Згодом його підтримали чимало заможних і відомих людей. «Податок Баффета» передбачає збільшення ставки для американців, які заробляють понад мільйон доларів на рік. З пропозицією, щоб заможні громадяни платили хоча б стільки само, скільки представники середнього класу, вийшов президент США Барак Обама.

Та найдалі пішов новообраний президент Франції Франсуа Олланд: наступного року податок на доходи у Франції сягне 75%, у разі якщо дохід становить понад мільйон євро. На знак незгоди заможні французи почали переїздити до Бельгії, де розмір стягнень не перевищує 50%. А актор Жерар Депардьє навіть відмовився від французького паспорта після того, як прем’єр-міністр розкритикував його переїзд. Уряд Франції карає успіх, креативність і талант, заявив найвідоміший Сірано де Бержерак кінематографу.

Цікаво, що пропозиції ввести податок на розкіш неодноразово лунали й з вуст українських парламентаріїв. Щоправда, до законодавчого відгуку ще далеко. 

Герой Депардьє завжди був за справедливість. Фото з сайту cinemotions.com