Військовослужбовці Національної гвардії України нині виконують дуже важливі завдання. Вони захищають суверенітет держави у зоні проведення АТО, охороняють особливо важливі об’єкти, дипломатичні представництва і посольства, виконують функції конвоювання тощо. Усі вони несуть службу відповідно до чинного законодавства, згідно з яким їх забезпечують фінансово та гарантують соціальний пакет.

Матеріальну допомогу виплачують повністю і вчасно

— Упродовж минулого року основні заходи військово-соціальної роботи у лавах Нацгвардії були спрямовані насамперед на забезпечення пільг і соціальних гарантій для членів родин загиблих, тяжко поранених і травмованих військовослужбовців. За час проведення антитерористичної операції лави Нацгвардії втратили загиблими 178 героїв, 735 поранено чи травмовано; 24 — вважаються зниклими безвісти, 6 — перебувають у заручниках незаконних збройних формувань на сході держави, — розповів Валерій Шандурський, начальник відділу управління по роботі з особовим складом Нацгвардії України.

І додав, що рідні героїв отримують матеріальну допомогу. Так, 158 родинам надали торік одноразову грошову допомогу на загальну суму понад 95 мільйонів гривень. Поранені та тяжко травмовані воїни отримали виплати на понад 25 мільйонів гривень. І на підставі постанови Кабміну №691, ухваленої у вересні 2015 року, резервістам, які зазнали травм і поранень під час проведення АТО, таку допомогу виплачують на рівні військовослужбовців. І було виплачено різницю суми, яку вони отримували до набуття чинності постанови і після того. Вона становила понад 4 мільйони гривень. Нині заборгованості з виплат немає.

Щодо медичної реабілітації, то нацгвардійців-учасників АТО забезпечують безоплатним санаторно-курортним лікуванням у відомчих оздоровчих закладах. За останні два роки реабілітацію пройшли 400 військовослужбовців. А за сприяння громадських організацій, волонтерів та іноземних посольств 48 хлопців реабілітувалися за кордоном. Сімох захисників, які втратили кінцівки, нині вже протезовано. Ще троє проходять необхідну медичну підготовку перед цим.

Із таких хлопців беруть приклад

Як про конкретний приклад мужності, відданості та оптимізму підполковник Шандурський розповів про долю офіцера Нацгвардії старшого лейтенанта Олега Березовського. У липні 2014-го під час бою хлопця тяжко поранили, він втратив обидві кисті рук. Проте не занепав духом. Після лікування й реабілітації Олег пішов працювати в Український науково-дослідний інститут протезування та відновлення працездатності допомагати іншим пораненим. Нині він здобуває другу вищу освіту, пройшов повний курс навчання за спеціальністю масажиста. Для цього фахівці інституту розробили особисто для нього спеціальні протези та особливу техніку виконання масажних вправ. Торік у грудні хлопець пройшов медичну реабілітацію в Італії, де йому поставили нові високотехнологічні біоелектричні протези верхніх кінцівок. Це дало йому можливість повернутися до повноцінного життя.

Також нині триває робота із забезпечення житлом сімей загиблих і тяжкопоранених. Квартири вже отримали 16 таких родин. Загалом у 2015-му році Нацгвардія отримала 305 квартир, 160 із яких уже розподілено. А 25 грудня в селищі Нові Петрівці відкрився новий гуртожиток сімейного типу для військовослужбовців на 80 квартир.

Активно працює комісія Головного управління Нацгвардії щодо розгляду питань надання статусу учасника бойових дій. Станом на січень 2016-го його вже отримали понад 18 тисяч нацгвардійців. А хлопцям за їхню мужність і звитягу під час виконання бойових завдань у 2015 році виплачено грошову нагороду на суму понад 16 мільйонів гривень. За мужність і героїзм, виявлені у боротьбі за територіальну цілісність України, заохочено понад 4 тисячі військовослужбовців, 184 удостоєно державних нагород, із них 161, на жаль, посмертно.

Пам’ятатимемо

Триває робота і щодо увічнення пам’яті героїв, які віддали свої життя за наше мирне майбутнє. Нині на їхню честь названо дев’ять вулиць, імена 132 з них внесено до Книги пам’яті МВС, усіх їх навічно занесено до списків їхніх військових частин. У Головному управлінні створено базу соціальних карточок на загиблих військовослужбовців. А Міноборони та Генштаб провели роботу щодо видачі посвідчень членам родин загиблих військовослужбовців Національної гвардії.

У пам’ять про тих, хто віддав життя, захищаючи Батьківщину, відкрито 66 меморіальних дощок, 11 пам’ятників та обелісків на честь героїв, іменами двох із них названо навчальні заклади. Та головне, що пам’ять про них назавжди залишиться у серцях не лише їхніх близьких, друзів та колег, а й  усіх нас.