Мелітопольський завод «Гідромаш» (Запорізької області) — одне з небагатьох підприємств України, що належить до ефективного сектору економіки. Попри складну ситуацію, пов’язану з різким зменшенням попиту на продукцію заводу на зовнішньому ринку, підприємство й надалі ефективно освоює внутрішній ринок та шукає альтернативний шлях для виходу на країни близького та дальнього зарубіжжя. Нині замовники продукції — Узбекистан, Киргизія, Молдова, Білорусь. Триває моніторинг болгарського та турецького ринків. Потенційними споживачами своєї продукції підприємство вважає і країни Балтії.

Упродовж 2012—2015 років на підприємстві повністю модернізували модельний ряд автопідйомників з висотою підйому 14, 15, 18, 22 та 28 метрів. Конструкторський відділ заводу створив принципово нову модель автопідйомника АП-18М, яка за технічними та конструкторськими параметрами не має аналогів. Усю продукцію заводу сертифіковано за системою «УкрСЕПРО», на підприємстві впроваджено систему контролю якості ISO 9001, яка ефективно працює. За допомогою працівників Київського політехнічного інституту, органу з сертифікації на підприємстві постійно проводять технічні аудити.

З історії ДП «МЗ «Гідромаш»: Віктор Олександрович Шабанов (був директором з 1984 по 1999 рік) на складі готової продукції. Фото надане автором

У 2014—1015 роках підприємство співпрацювало з Мелітопольським агротехнічним університетом над проектуванням і виробництвом механізмів сільгосппризначення. Нині ефективно функціонує за програмою імпортозаміщення, адаптуючи навісне обладнання до автомобільних шасі українського виробництва: великотоннажні підйомники (22 та 28 метрів) до КРАЗ, 18-метрові до ТАТА. На виставці «Євро-2015», що проходила у Києві торік, гідромашівці продемонстрували автопідйомник АП-18 на шасі ТАТА. Під час випробувань ця спецтехніка отримала відмінні оцінки від потенційних замовників та споживачів продукції.

А в 2012—2013 роках на замовлення партнерів із міста Самарканд (Узбекистан) заводчани виготовили шість одиниць навісного обладнання АП-18 на шасі Isuzu. Тоді на підприємстві повністю відновили ливарне виробництво. А нині, крім внутрішніх потреб, можуть виготовляти майже 10 тонн алюмінієвих виробів щомісяця. На жаль, об’єми виробництва автопідйомників скоротилися майже вшестеро. Так, у 2012 році виробили 277 автопідйомників на 52 329 тисяч гривень, а у 2015-му — лише тільки 27 автопідйомників на 11 841 тисячу гривень. За словами директора заводу Олександра Шабанова, нині на український ринок постачають неякісну і несертифіковану продукцію з ознаками контрафакту.

— Хоч як це парадоксально звучить, — каже Олександр Вікторович, — на зовнішньому ринку на таку продукцію накладено табу, а українські споживачі, купуючи таку техніку, піддають підвищеному ризику як працюючих на ній, так і тих, хто поряд з нею. 

Директор нарікає на одну з проблем підприємства — невідшкодування ПДВ, яке становить 5370 тисяч гривень. Натомість завод не має заборгованості перед бюджетом, а якщо виникають незначні борги із виплати зарплати, то їх гасять у найкоротші терміни. А виникає заборгованість тому, що реалізація продукції підприємства проходить через держзакупівлі. Згідно з умовами договорів, під час закупівлі через конкурсні торги оплата відбувається з відстроченням платежу. Це призводить до того, що, відвантаживши продукцію замовникові, підприємству треба чекати остаточного розрахунку 45—60 діб.

Та, попри всі негаразди, «Гідромаш» живе, модернізує техніку, освоює продукцію сільгосппризначення, працює за програмою імпортозаміщення, веде переговори щодо співпраці з Укрооборонпромом.

ДОВІДКА «УК»

Директор ДП «МЗ «Гідромаш» Олександр Вікторович Шабанов корінний мелітополець, належить до третього покоління династії моторобудівників Шабанових. Почав трудову діяльність на Мелітопольському моторному заводі, пройшов шлях від майстра до начальника механічного цеху. З 1989 року очолював різні промислово-комерційні підприємства, з 1992-го по 2012-й співпрацював з «Гідромашем», а 2012 року очолив це підприємство. Відтак почався новий етап розвитку заводу: переоснащення новим універсальним зварювальним обладнанням, відродження кольорової металургії. Нині поруч із батьком працює ще один представник династії (четверте покоління) Віктор Шабанов-молодший.