З 1 травня відчутно зросли тарифи на комунальні послуги. Держава, піклуючись про своїх громадян, допомагатиме найбіднішим, надаючи субсидії й компенсації. По роз’яснення, хто саме має на це право, як про це довідатися, які документи й куди слід подавати, як і де їх заповнювати, «Урядовий кур’єр» звернувся до Міністерства соціальної політики України та особисто до його очільника Людмили Денісової.

Розраховуєте на субсидію?

Нам чітко пояснили, хто має право розраховувати на субсидії за сплату комунальних послуг. Людмила Денісова розповіла, що субсидія призначається уповноваженому власникові (співвласникові) житла, наймачеві державного та громадського житлового фонду, членові житлово-будівельного (житлового) кооперативу, власникові (співвласникові) житлового приміщення, на якого відкрито особовий рахунок за місцем реєстрації.

Право на отримання житлових субсидій мають домогосподарства, у яких витрати на оплату житлово-комунальних послуг у межах встановлених норм перевищують 10% середньомісячного сукупного сімейного доходу (для сімей, які складаються з непраце?здатних осіб, і родин, у складі яких є неповнолітні діти або інваліди І або ІІ груп і доходи яких на одну особу на місяць не перевищують прожиткового мінімуму) або 15 % (для сімей, в складі яких є працездатні особи).

У лютому 2014 року житлові субсидії отримували 1 мільйон 143 тисячі родин. Нині прогнозують, що право на отримання таких субсидій матимуть приблизно 1,5 мільйона сімей по всій Україні.

Ця програма спонукає її учасників до економного споживання електроресурсів. Так, за кожні зекономлені 10% вартості комунальних послуг під час її оформлення на наступний період обов’язкова плата для сімей зменшується на 2%.

Головне завдання Програми житлових субсидій полягає у забезпеченні стабільності витрат незаможних українських сімей від зростання вартості житлово-комунальних послуг.

Куди подавати документи

З питання призначення житлової субсидії слід звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем вашої реєстрації.

У сільській місцевості заяви з необхідними документами для призначення субсидій приймають уповноважені особи, яких визначають виконавчі органи сільських і селищних рад.

Їх перелік

Людина повинна надати:

— заяву (за встановленою формою);

— декларацію про доходи і майновий стан осіб, зареєстрованих у вашому житловому приміщенні (будинку, квартирі, кімнаті тощо за встановленою формою);

— довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у житловому приміщенні (за встановленою формою, крім довідок про розмір пенсії та соціальної допомоги).

Може, вам потрібна компенсація?

Ось що пояснила міністр щодо тих, хто може розраховувати на такий вид допомоги зі сплати за комунальні послуги, як компенсація додаткових втрат (нова адресна програма для малозабезпечених родин):

Для кого

Право на призначення компенсації мають сім’ї, середньомісячний сукупний дохід яких (за попередні шість місяців) не перевищував величини прожиткового мінімуму для сім’ї. Прожитковий мінімум сім’ї дорівнює сумі прожиткових мінімумів для кожного члена сім’ї — приблизно 1190 гривень (відповідно до його належності до основних соціальних і демографічних груп населення).

Приклад: сім’я з чотирьох осіб (чоловік, дружина, одна дитина віком до 6 років, друга — від 6 до 18). Заробітна плата чоловіка та його дружини становить 4500 гривень на місяць. Прожитковий мінімум для сім'ї становить 4764 гривні (1218 гривень х 2 особи + 1286 гривень + 1032 гривні). Дохід родини у цьому разі менший за прожитковий мінімум для сім’ї. Сім’я має право на компенсацію.

Прямуйте до органу соцзахисту

Для призначення компенсації потрібно звернутися із відповідною заявою до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації. У 10-денний термін після подання заяви людині надішлють повідомлення щодо прийнятого рішення про призначення компенсації та її розмір.

Розмір та час

Розмір компенсації визначається як різниця між розміром плати за послуги (у межах норм споживання) після підвищення цін і тарифів та розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до зміни цін і тарифів на послуги.

Приклад: до підвищення цін і тарифів на природний газ і теплову енергію (до 1 травня 2014 року) сім’я сплачувала за ці послуги 300 гривень на місяць, а після підвищення — 400 гривень. Розмір щомісячної компенсації становить 100 гривень.

Компенсація розраховується з місяця звернення за її наданням до завершення опалювального періоду 2014—2015 року. Її розмір перераховується щомісяця підприємствам, що надають комунальні послуги, і зараховується на особові рахунки заявника.

На запит управління соцзахисту організації-постачальники послуг у п’ятиденний строк надають інформацію про середньомісячний розмір плати за фактично спожиті людьми житлово-комунальні послуги у межах норм споживання до та після зміни цін і тарифів на послуги (окремо для опалювальних та неопалювальних періодів).

Компенсація надається на безповоротній основі, її отримання не пов’язане із зміною форми власності житла і не тягне за собою таку зміну. Для її одержання сім’я має сплачувати свою частину платежу за комунальні послуги, інакше надання компенсації припиняється.

Управління соцзахисту розраховують розмір щомісячної компенсації і щомісяця перераховують її на рахунок заявника на підприємстві, що надає послуги.

Субсидія + компенсація

До речі, є родини, яким може належати і субсидія, і компенсація. Ось приклад такої сім’ї: