Мій син у квартирі не проживає, а отже, ні світлом, ні водою, ні газом не користується. Проте комунальні рахунки на нього надходять регулярно. Тож виходить, користуєшся чи ні цими послугами — все одно плати. Принаймні у ЖЕКу вважають, напевне, саме так. Але хіба це законно?

Кому і як маю довести, що син у квартирі не живе і нічим не користується?

І. ІЩУК,
м. Вінниця

Віталій ШАПОВАЛЕНКО,
директор Департаменту
житлової політики
Мінрегіону:

— Згідно зі статтею 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач має право на несплату вартості житлово-комунальних послуг за період тимчасової відсутності споживача та/або членів його сім’ї при відповідному документальному оформленні.

Відповідно до Типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005р. №630, споживач має право на зменшення розміру плати за послуги у разі тимчасової відсутності споживача та/або членів його сім’ї на підставі письмової заяви та офіційного документа, що підтверджує його/їх відсутність (довідка з місця тимчасового проживання, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби, відбування покарання).

Задля уникнення подальшого непорозуміння з виконавцем послуг, рекомендую вам надати до бухгалтерії ЖЕКу офіційно оформлені документи щодо місця проживання сина.