«Із родини починається життя людини» — як багато сказано цим мудрим висловом. Адже саме в сім’ї на прикладі старших у дитячу свідомість закладаються всі життєві принципи, які сповідуватиме людина. В Україні нині взято курс на те, щоб кожна дитина виховувалася в родині, а самі сім’ї не руйнувалися. Журналісти «Урядового кур’єра» з’ясовували,хто може підтримати в цьому плані тих, хто потребує допомоги.

Cумщина.
Сиротинці зачиняють двері

Олександр ВЕРТІЛЬ,
«Урядовий кур’єр»

ТУРБОТА. У часи мого дитинства найстрашнішою страшилкою було потрапити до інтернату. Сусідка, лякаючи сина-неслуха, постійно тримала його на «гачку» саме за допомогою такої «перспективи». Звісно, що свою дитину вона б нізащо не віддала на перевиховання, але щоб вплинути на поведінку юного чада, здатна була на все. І подібна майже макаренківська метода певною мірою допомагала вгамовувати малого розбишаку.

Інша річ сьогодні. Інтернатні заклади хоч і залишаються, однак кількість дітлахів у них невпинно скорочується. Приміром, якщо в Сумському інтернаті імені С. Супруна колись було 450 дітей, нині 29. І все йде до того, що з часом вони поступово зачинятимуть свої державні двері, а хлопчики і дівчатка, які залишилися без батьківського піклування, знаходитимуть любов і тепло в прийомних сім’ях, дитячих будинках сімейного типу тощо. Іншими словами, форм багато, а результат один — діти матимуть батьків.

У Білопільському районі є невелике село Тучне, а в ньому доволі чимала сім’я Волосовців. Коли Василь з Оксаною брали шлюб, навряд чи думали, що на певному етапі їхній сімейний човен дасть різкий і важкий крен. Але сталося саме так. І це при тому, що в родині підростали аж шестеро дітлахів. Тоді не допомогли ні прохання, ні вмовляння, ні «виховні години»… Дійшло до того, що малят довелося забирати і влаштовувати до Хоружівського інтернату, що в сусідньому Недригайлівському районі.

Зайве переповідати, через які випробування і негаразди пройшли і старші, й молодші Волосовці. Однак порівняно недавно настало справжнє просвітлення, і батьки таки схаменулися. Що саме стало причиною – не так важливо. Але на допомогу прийшли насамперед працівники соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Білопільської райдержадміністрації, обласного центру. Понад рік тому вони спільно склали своєрідний батьківський план, яким передбачався перелік конкретної роботи. Уже можна констатувати, що наміри не минули безслідно. Насамперед рішенням районної комісії з питань захисту прав дітей одну з доньок — Поліну — повернули додому. На черзі — вирішення питання з іншими хлопчиками та дівчатками.

Окрім цього, соціальні працівники потурбувалися про відпочинок дитини в санаторії в Євпаторії, Волосовцям-старшим допомогли відновити житло, посприяли в працевлаштуванні глави родини та в багатьох інших питаннях. Тепер батьки переживають своєрідне друге народження сім’ї.

Недавно разом із соціальними працівниками їх відвідав заступник голови — керівник апарату Сумської облдержадміністрації Олександр Цупро. Посадовець поцікавився, як проходить процес реабілітації, а всі питання, які потрібно вирішити, взяв на особистий контроль. Нині немає сумнівів, що Волосовці повернуться до нормального цивілізованого життя, а їхні сини і доньки виховуватимуться в рідній сім’ї.

Це лише один штрих до загальної картини, що характеризує ситуацію в області. А їх тисячі. І за кожним — піклування про тих, хто опиняється на узбіччі життя і гостро потребує підтримки.

Директор Сумського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Тетяна Шевченко наголошує на одній особливості: протягом останнього часу акценти зміщено на адресну роботу з конкретними дітьми і неблагополучними родинами. А для цього зміцнюють і вдосконалюють роботу соціальних служб, поліпшують якість турботи і піклування про таких батьків і дітей.

Протягом кількох останніх місяців введено 306 посад соціальних працівників, у тому числі 24 в містах обласного підпорядкування та 232 — в селах і селищах. Для сільської місцевості це надзвичайно суттєво, оскільки фахівці добре знають проблеми місцевих сімей і готові швидко надати потрібну допомогу.

З початку цього року на закріплених дільницях соціальні працівники виявили 3419 сімей, які з тих чи тих причин опинилися у складних життєвих обставинах. Загалом же соціальним супроводом нині охоплено 2908 родин, у яких виховуються 5619 дітей (значна частина знята з обліку завдяки вирішенню проблемних питань). Спектр наданої допомоги розмаїтий і масштабний. Це насамперед реєстрація та оформлення документів, забезпечення одягом і харчовими продуктами, лікування й догляд за хворими, поліпшення житлових умов та забезпечення тимчасовим житлом, працевлаштування тощо.

Так, 29 сім’ям із закладів державного утримання повернуто дітей до біологічних батьків, 48 — відновлено житло, 70 сімей залучено до реабілітаційних програм. Подібна робота складна, виснажлива, однак украй важлива і потрібна. Бо «випасти» з життєвої обойми просто, а повернутися…

Промовистий факт. Протягом останніх двох років на Сумщині жодна дитина до шестирічного віку, яка втратила батьків, не потрапила до сиротинця. Тільки з початку цього року 52 малят знайшли тепло і турботу в новостворених двох ДБСТ та 15 прийомних сім’ях. Причому забирають братиків і сестричок по двоє і навіть троє, аби ті виростали разом. І нині 35 подружніх пар перебувають на обліку як потенційні усиновителі.

Як наголошує начальник служби у справах дітей Сумської облдержадміністрації Валерій Білоус, за цей час окреслилася стійка тенденція до усиновлення сиріт саме українцями. Зокрема, цього року із 41 дитини тільки четверо вирушили за кордон, решта 37 залишилися в області. Хоча, за підсумками 2009 року, пропорція була протилежною.

Незабаром у Сумському районі зведуть соціальний гуртожиток для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. З держбюджету на новобудову виділяють 500 тисяч гривень. Заклад стане ще одним острівцем затишку і підтримки для тих, хто цього особливо потребує.

Всьому найкращому малеча вчиться в дитинстві. Фото з сайту katessmile.blogspot.com

Дніпропетровщина.
Здолати сімейну кризу

Наталія БІЛОВИЦЬКА,
«Урядовий кур’єр»

СУЧАСНИЙ ПІДХІД. Важкі життєві ситуації бувають у кожного. Але впоратися з ними самотужки не кожному під силу. Тут на допомогу приходять фахівці — психологи, соціальні працівники та інші. Необхідну підтримку родини, які потрапили у складну ситуацію, знайдуть у Центрі соціальної підтримки дітей та сімей. На Дніпропетровщині наразі створюється перший такий заклад — у Дніпропетровському районі.

Згідно із сучасними підходами, з проблемними родинами у центрі працюватимуть підготовлені соціальні працівники. Діяльність закладу буде спрямована на матерів з новонародженими дітьми та сім’ї, які перебувають у складних життєвих обставинах. У центрі надаватимуть консультації кризовим родинам, проводитимуть спеціальні тренінги, тут запровадять послуги, спрямовані на збереження сім’ї, запобігання вилученню дітей із сімей тощо. А для тих дітлахів, які все ж таки тривалий час будуть позбавлені родинного тепла, вже створений малий груповий будиночок з умовами проживання, максимально наближеними до сімейних.

«Перед соціальними службами поставлено завдання: охопити необхідною підтримкою родини, які опинилися у складній життєвій ситуації. Зокрема, цього року працевлаштовано понад 1200 батьків, влаштовано на навчання ще 864 члени сімей, залучено до реабілітаційних програм 321 сім’ю, відновлено житло 193 сім’ям, вирішено житлово-побутові питання майже 4 тисяч сімей», — розповів заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Станіслав Молоков.

За інформацією департаменту інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Дніпропетровської ОДА, нині в області працюють 756 соціальних працівників. Вони надають сім’ям психологічну допомогу, організовують заходи з поліпшення умов проживання та утримання дітей тощо.

Миколаївщина.
Діти знаходять батьків

Олена ІВАШКО,
«Урядовий кур’єр»

УСИНОВЛЕННЯ. На Миколаївщині поменшало дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Нині в області 3680 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що на 136 менше, ніж на початок року. Про це повідомила начальник служби у справах дітей Миколаївської облдержадміністрації Ірина Осауленко. Вона наголосила, що в області працюють над реалізацією соціальної ініціативи Президента України Віктора Януковича «Кожній дитині — сімейний затишок».

Протягом 2013 року усиновлено 54 дитини, з них 44 — громадянами України та 10 — іноземними громадянами. У сім’ях опікунів та піклувальників виховується 2360 дітей. В області функціонують 29 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховується 178 дітей, та 166 прийомних сімей, в яких виховується 317 дітей. Усього в дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях налічується 495 дітей.

Загалом сімейними формами виховання охоплено 2855 дітей, а це 77,6% загальної кількості дітей таких категорій. В порівнянні з 2012 роком цей показник зріс на 3,4%. Як результат цілеспрямованої роботи в області зберігається тенденція до зменшення кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Ірина Осауленко зазначила, що в останні роки значно зріс рівень усиновлення та зберігається стійка тенденція до переважання національного усиновлення над міждержавним. У цьому році створено 25 прийомних сімей та шість дитячих будинків сімейного типу, в які влаштовано 85 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. 245 дітей влаштовано під опіку (піклування) громадян України.

За 2013 рік набули статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 326 дітей. За цей період влаштовано в сім’ї 384 дитини. Важливим завданням служби є інформування жителів Миколаївщини про дітей, які очікують на нові родини, для чого створено сайт «Сирітству — ні!». Нині активно триває пошук батьків двом родинним групам дітей, в яких виховується три та чотири дитини.

ДОВІДКА «УК»

Загалом в Україні завдяки посиленій роботі соціальних служб у першому півріччі цього року виявлено 279,5 тисячі сімей у складних життєвих обставинах (за І півріччя 2012 року — 172,9 тисячі сімей). Охоплено соціальним супроводом 90,7 тисячі сімей (у І півріччі 2012 року — 55,1 тисячі сімей). Майже у 7 тисяч сімей, де батьки неналежно виконували свої батьківські обов’язки, запобігли ризику вилучення 13 тисяч 559 дітей. Вони залишилися у родинах і не потрапили до інтернатів. До біологічної сім’ї із закладу державного утримання повернуто 860 дітей (у 5 разів більше, ніж у І півріччі минулого року).