Найбільш енергетично вигідну трасу космічного польоту із Землі на Місяць було розраховано та вперше опубліковано  в книжці  полтавця Юрія Кондратюка «Завоювання міжпланетних просторів», а перше зварювання  у космосі льотчики-космонавти  здійснили 1969 року за допомогою автоматичної установки «Вулкан», сконструйованої  в Інституті електрозварювання  імені Є. О. Патона НАН України.  Користуючись благами цивілізації, ми часто не замислюємося, завдяки кому вони стали доступними. А варто. Адже Україні є чим пишатися.  Днями в Адміністрації Президента відкрилася виставка «50 українських винаходів, що змінили світ».

О, скільки дивних відкриттів! Фото Володимира ЗAЇКИ

Відкриваючи експозицію, заступник Глави АПУ Дмитро Шимків поділився враженнями від презентації проекту у Вашингтоні та про неабияке здивування американців тим, як багато винаходів дала світу Україна.

«Усі думали, що це американські винаходи, а виявилося, що українські, — сказав він і закликав співвітчизників вивчати свою історію. — Хотів би, щоб українці, відвідуючи музеї за кордоном і дивлячись, наприклад, на гасову лампу, пишалися цим. Цей винахід приніс світло, а придумали його в Україні».

Отож дизайнери студії «Direct 96» пройшли слідами українських винахідників і ретельно вивчили їхній доробок. Так народився арт-проект «50 українських винаходів, що змінили світ», який започатковано «Second Floor арт-центром» разом з Українським кризовим медіа-центром.

Виставка «50 українських винаходів, що змінили світ» уже третя в галереї Second Floor Art Center. Попередня експозиція «16» складалася із 16 фотопортретів героїв-учасників АТО. Із травня на ній побували понад 2000 відвідувачів у межах програми екскурсій у вихідні. Тепер «16» у розширеному форматі побачать відвідувачі конференції Yalta European Strategy, а далі її чекають аеропорт «Бориспіль» і ключові майданчики Європи та світу.

Українці змогли  змінити світ — нині вони  мають  змінити свою країну. Варто лише  подивитися, що нам вдалося, аби зрозуміти: наше  майбутнє — в наших власних руках.