Тривають переговори України зі Словаччиною про реверсне постачання газу з листопада цього року. Це дасть нам змогу зіскочити з російської  «газової голки». Нещодавно у Братиславі відбувся черговий раунд переговорів, і наш міністр енергетики Юрій Продан заявив, що Україна вже зараз зможе отримувати зі Словаччини майже 200 мільйонів кубічних метрів  блакитного палива. За словами словацької сторони, остаточний контракт можна підписати у травні.

Україна вже домовилася про реверс 1,5 мільярда кубів газу на рік з Польщі та майже 6 мільярдів — з Угорщини. У перспективі Словаччина зможе надати нам ще 10 мільярдів кубів на рік. Тобто ми купимо до 15,5 мільярда кубометрів за можливою ціною 330 доларів США, а не під 500, як пропонує російський «Газпром».

Так Україна зможе знизити залежність від  РФ  до 12,6 мільярда кубометрів на рік (2013-го ми купили в Росії  28,1 мільярда кубів).

Переговори у позитивному руслі

Словацький міністр економіки Томаш Малатинськи підписав ліцензію словацькій компанії Eustream на організацію реверсу. Але двосторонню угоду з Україною укладуть після переговорів з РФ. Усе через «особливі» домовленості «Газпрому» і Eustream, подробиць яких ні в Словаччині, ні в Росії не розголошують.

«Можливо, словацький оператор укладав додаткову угоду з «Газпромом», якою заборонено реверс в обмін на знижку вартості газу. Але це суперечить законодавству ЄС і може бути оскаржене в судовому порядку», — сказав у коментарях для ЗМІ незалежний енергетичний експерт Володимир Руденко. 

Річ ще в тому, що для реверсних поставок в Україну потрібна додаткова газова перемичка, будівництво якої обійдеться в 20 мільйонів євро (про це писав «УК»). Словаччина готова до витрат, але, за словами їхнього прем’єра Роберта Фіцо, не безкоштовно. «Потрібно звільняти одну з чотирьох труб, що існують,  якими  «Газпром» постачає газ до Словаччини. Для цього треба «добро» від РФ, адже звільнення труби означатиме втрати прокачування для російського монополіста», — пояснив він.

Проте попри складнощі, енергетичні експерти вважають, що переговори відбуваються у вигідному для України напрямі.

Черговий їх раунд відбувся у Словаччині біля газорозподільної станції, на яку через Україну надходить російський експортний газ. «Переговори між словацькою та українською сторонами за участю Єврокомісії не закінчені. Ми зараз на півдорозі. Можливо, підпишемо меморандум найближчими днями», — сказав Томаш Малатинськи.

Також він повідомив, що українська сторона запропонувала ще одне технічне рішення з реверсного постачання газу. Як відомо, Словаччина пропонує Україні здійснювати реверс блакитного палива газопроводом від словацького Вояна до Ужгорода. У свою чергу Україна наполягає, що реверсні постачання мають здійснюватися  транзитним газопроводом,  яким  російський газ через Словаччину йде далі в Європу.

Євросоюз підставляє плече

Тим часом оператори газотранспортних систем України і Польщі домовилися про спрощення роботи щодо реверсного постачання газу.  Оператори сполучних газотранспортних систем України (ПАТ «Укртрансгаз») та Польщі (Gaz-System SA) підписали додаток до операторської угоди, що уточнює порядок передачі виробничо-технічної інформації між компаніями. Отже, істотно спрощується порядок оформлення добових обсягів природного газу, що постачається до України за реверсом через ГТС Германовичі з території Польщі.

«Це рішення узгоджує домовленості між двома операторами з нормами європейського енергетичного законодавства. Завдяки цим змінам значно спрощується процедура імпорту газу в Україну», — зазначив голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв. Згідно з домовленостями, розподілення об’ємів здійснюватиметься відповідно до Кодексу розподільчих мереж за такими принципами: добові об’єми, нараховані користувачем газотранспортних систем під час постачання через ГТС Германовичі, дорівнюватимуть затвердженим номінованим об’ємам; різниця між сумарним номінованим об’ємом для всіх користувачів щомісяця та фактичним об’ємом газу постачання через цю ГТС розподілятиметься між усіма користувачами пропорційно до їхніх затверджених зазначених об’ємів.

Постачання газу в Україну через ГТС Германовичі почалося в листопаді 2012 року. Загальна пропускна спроможність на цій ГТС становить 1,5 мільярда кубометрів на рік. Прикметно, що Польща стала першою країною, через яку Україна почала отримувати газ із Європи. Такі поставки припинено після того, як Росія надала Україні більш ніж 30-відсоткову знижку на блакитне паливо попередньому уряду, а потім відмовилася  від своїх зобов’язань.

А днями розпочалося постачання природного газу в Україну через польський кордон німецьким газовим концерном RWE AG через свій підрозділ RWE Supply & Trading. Це перша партія, яку НАК «Нафтогаз України» купив у європейських постачальників у першому кварталі 2014 року.

До цього НАК «Нафтогаз України» імпортувала природний газ виключно ВАТ «Газпром». «Нині ми продовжуємо переговори з нашими російськими колегами, і компанія прийняла рішення використовувати інші джерела поставок», — зазначив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

До речі, що стосується боргів, то НАК «Нафтогаз України» повторно спрямував ВАТ «Газпром» свою пропозицію щодо  розрахунку за імпортний газ у повному обсязі у разі погодження ціни за російське пальне  на рівні 268,5 долара США за тисячу кубічних метрів. Проте відповіді «Нафтогаз» досі не отримав.

Постачання газу через Польщу в Україну здійснюються згідно з 5-річною рамковою угодою між НАК «Нафтогаз України» та RWE Supply & Trading, підписаною у травні 2012-го. Це грунтується на європейських принципах ціноутворення, включаючи витрати на доставку в Україну. Угода передбачає постачання до 10 мільярдів кубометрів природного газ на рік. У 2013-му від RWE Supply & Trading вже надійшло майже 1 мільярд кубометрів газу НАК «Нафтогаз України».

Щоденна можлива потужність для імпорту НАК «Нафтогаз України» з території Польщі становить близько 4 мільйонів кубометрів природного газу на добу. В офіційному повідомленні RWE AG підтверджує готовність збільшити обсяги постачання газу в Україну, щойно буде знято транспортні обмеження на словацько-українському кордоні.