Якими б семимильними кроками не розвивався технічний прогрес та які б нові синтетичні тканини не з'являлись, але щодо постільної білизни всі чітко знають: вона має бути виготовлена тільки з натуральних волокон. Інакше неприємного сюрпризу у вигляді алергії або чогось гіршого не уникнути. Саме тому більшість споживачів уважно вивчають маркування на пакуванні й купують тільки ту, на якій є надпис – 100% бавовна. От тільки чи справді ці обіцянки виробників відповідають дійсності?

Несумісні поради

В Україні вимоги до постільної білизни прописані в кількох стандартах. Окрім того, існує аналогічний міжнародний документ – Oeko-Tex Standard 100, що регламентує показники безпечності текстильної продукції. Така кількість вимог до постільної білизни не випадкова, адже всі ми хочемо спати в безпечному ліжку. Більше того, постіль повинна бути не тільки безпечною, а ще й довговічною, щоб не м'ялась і легко пралась. А для любителів яскравих кольорів – щоб не линяла при першому ж пранні. Проте у промислових масштабах пофарбувати тканину без застосування хімічних речовин украй важко. Тому виробники обирають легші шляхи, тож безпечну фарбу використовують не завжди. Частіше беруть дешеву, але ефективну.

У центрі експертиз "Тест" вирішили перевірити постільну білизну на відповідність правилам, прописаним у міжнародному стандарті. В ньому зазначено майже сотня вимог, які стосуються параметрів і речовин.

– На жаль, перевірити постільну білизну за переліком заборонених барвників, передбаченому в Oeko-Tex Standard 100, технічно неможливо, - бідкається президент центру експертиз "Тест" Валентин Безрукий. – Тому нам довелося перевіряти білизну лише за тими параметрами, за якими це реально зробити.

У дослідження, проведене в центрі "Тест", потрапило 8 комплектів постільної білизни. Серед них половина - для "дорослих" ліжок, це торгові марки "Руно", "Ярослав", "Олантекс", "Романтика". І стільки ж для дитячих -"Непоседа baby Лунтик", "Олантекс", "Ярослав", ТАС Barbіe. Проте рекомендація "в дитяче ліжко" була тільки у одного комплекту – "Непоседа baby Лунтик".

– Ми вперше перевіряли постільну білизну, – переконує Валентин Безрукий. – І майбутніх "учасників дослідження" купували тільки в магазинах, проте результати випробування не тішать. На жаль, наші споживачі досі переконані: якщо товар продається на базарі - він неякісний, а в магазині навпаки. На практиці все інакше.

Спочатку під час випробування з'ясувалося: за окремими параметрами білизна відповідає і вітчизняним, і закордонним вимогам. Щоправда, це стосується пакування білизни – всю постіль запаковано в прозорі пакети із полімерних матеріалів. А от щодо маркування гірш. Виробники комплекту "Романтика" половину інформації на маркуванні нанесли світло-сірим шрифтом, і вона вкрай погано читається. У комплекті ТАС Barbіe відсутні рекомендації щодо догляду за товаром: виробники забули порадити споживачам прати білизну перед використанням. Не знайшли фахівці центру такої поради і на етикетках обох комплектів "Олантекс".

Цікава, проте суперечлива порада була надана торговою маркою "Ярослав" і виробниками пральних машин. Виробник білизни радить "барабан пральної машини заповнити білизною на 50% для ефективності й дбайливого прання і легкого полоскання", але виробник побутової техніки радить наповнювати барабан вщент.

Стійкість фарби

Наступний етап тестування – лабораторне дослідження, коли фахівці вивчають склад тканини, стійкість фарби, кількість формальдегіду в тканині та рівень pH. Як правило, споживачі, купуючи постіль, переймаються: а чи справді вона виготовлена з натуральної тканини? Адже тільки такі тканини добре вбирають вологу і дозволяють тілу дихати.

Більшість виробників постільної білизни, яка потрапила у дослідження, зазначили, що виготовили свою продукцію з бязі. І лише на комплекті для дорослих "Ярослав" указано, що він пошитий із сатину. На постелі для дитячого ліжка цієї ж торгової марки в графі "тканина" зазначено: перкаль. Саме цю тканину вважають дуже міцною, оскільки вона не пропускає назовні пух та пір'я з подушок. А от сатин вирізняє гладенька шовковиста поверхня. У бязі свої переваги - вона не дуже мнеться, довговічна і одна із найдоступніших за ціною.

Сировинний склад комплектів постільної білизни порадував експертів: усі "учасники експерименту" – на 100% бавовняні. В цьому випадку виробники дотримали своїх обіцянок. Коли справа дійшла до стійкості фарбування, враження щодо якості білизни дещо зіпсувалися. Перевіряли постіль на взаємодію з потом, на прасування із запарюванням і сухим тертям.

У стандарті прописані різні вимоги щодо стійкості фарби для постільної білизни темних, світлих і середніх тонів. Стійкість фарбування оцінювали за 5-бальною системою. Найкращу оцінку отримала тканина з найвищим ступенем стійкості. Режими прання для тканин різних тонів відрізняються: прання N 1 – з додаванням соди, передбачене для тканин темних тонів і прання N 4 - для світлих і середніх. Перевірку пранням не витримав дитячий комплект "Олантекс". А от із випробуванням потом і гарячою праскою впорались усі зразки. Випробування сухим тертям не витримали обидва комплекти марки "Олантекс", а також "Романтика".

Постіль з отрутою?

Наступний етап дослідження – перевірка білизни на наявність у ній формальдегіду. В міжнародному стандарті прописано, що цієї речовини може бути в постелі для дорослих не більше 75 мкг/г. А от у виробах для дітей до трьох років не має бути зовсім. З усіх зразків, які досліджували фахівці "Тесту", з цим випробуванням не впорався лише один комплект - "Непоседа". У ньому було виявлено 105,4 мкг/г, при тому, що це єдиний комплект, на пакуванні якого була помітка із рекомендацією застеляти його в дитяче ліжко.

– З таким перевищенням норми на цій постелі не варто спати навіть дорослим, не кажучи вже про дітей, - впевнений Валентин Безрукий. – А все тому, що формальдегід з'являється в білизні в процесі обробки спеціальними смолами, завдяки яким вона не дуже мнеться і збігається. Якщо використовувати смоли з низьким вмістом формальдегіду або без нього, теж можна досягти позитивного ефекту. Проте в такому разі потрібна триваліша обробка та складніші каталізатори, а це - додаткові видатки для виробника.

Рівень pH – ще один показник, на який звернули увагу експерти. В міжнародному стандарті його норма має бути в межах 4,8 – 7,5. Вітчизняний стандарт передбачає приблизно таку саму норму. Проблеми з цим показником виявили тільки у комплекті для дорослих "Олантекс", де величина pH становила 8,1. З'являється він у білизні на одному з етапів обробки бавовняних тканин. Для надання тканинам блиску, м'якості, більшої гігроскопічності й покращення подальшого фарбування їх обробляють лужними розчинами.

За результатами дослідження найвищі оцінки отримали комплекти для дитячого й дорослого ліжок від "Ярослава", а також "Руно" і "ТАС Barbіe". А от обидва комплекти "Олантекс" і "Романтика" отримали "погано" – у них виявилися проблеми зі стійкістю фарби. "Дуже погані" справи у білизни "Непоседа". Тож насамкінець хотілося б зауважити, що ціна і якість - поняття, які не завжди збігаються. Приміром, дитячий комплект від "Олантекс" коштує 131 грн, а "Непоседа" обійдеться у 234,58 грн. Тому, обираючи постіль, потрібно уважно вивчати пакування, а не дивитись на його ціну. І якщо хочеться самотужки дослідити її якість, краще тихенько від продавця потерти тканину рукою: якщо вона фарбує руку - варто відмовитися від покупки.


КОМПЕТЕНТНО
 

Наталія МАТІЄНКО-КУПРІЯНОВА,
заступник начальника лабораторії ДП "Укрметртестстандарт":

– Постільна білизна – це один з об'єктів наших постійних досліджень, оскільки вона виконує для людини вночі ті ж самі функції, що й одяг удень. Тож перед тим, як її придбати, варто звернути увагу на деякі аспекти.

Є кілька груп вимог до постільної білизни, і серед перших – гігієнічні. Їх поділяють на три основні групи: гігієнічне нормування хімічних речовин у складі продукції, а саме допустимий рівень масової частки хімічних волокон у різних видах продукції. Наступна велика група – ігієнічне нормування комфортності перебування людини в постільній білизні. Вона має бути гігроскопічною, тобто добре поглинати вологу, оскільки уві сні людина пітніє, та повітропроникною, щоб тіло дихало й відпочивало. Білизна не повинна електризуватися.

Інша група – гігієнічне нормування складу шкідливих речовин, що можуть зашкодити людині: вміст пестицидів важких металів: вільного формальдегіду, який перевіряється у лабораторії. Здійснюються також окремі випробування на стійкість фарбування до сухого тертя, поту та прання. Якщо ж фарба "береться" від тертя, спати на такій білизні небезпечно. Не слід використовувати нову постільну білизну, попередньо не виправши її.

Про показники якості свідчать лінійні розміри, які мають бути стандартними, та поверхнева густина, вїд якої залежить розривальне зусилля та число циклїв стирання. Якщо ці показники недостатні, тканина легко рветься.

ТОЧКА ЗОРУ

Катерина ШКАРБАН,
старший науковий співробітник Інституту
гігієни та медичної екології ім. О. Марзеєва АМН України:

– Для здорового і повноцінного сну людини найкраще підходить постільна білизна, пошита з натуральних тканин: бавовни, льону та шовку. За своїми властивостями до бавовни близька віскоза, яку одержують шляхом переробки натуральної сировини. А от синтетичні волокна – нейлон, лавсан, капрон, з яких також шиють постільну білизну, викликають у фахівців багато запитань. Адже вони погано вбирають вологу та пропускають повітря, накопичують шкідливу для здоров'я людини статичну електрику, через що потребують частого прання. Та й загалом спати на "скляній" білизні не дуже комфортно.

Постільна білизна в Україні не підлягає обов'язковій сертифікації. Але якщо тканина містить хімічні волокна, виріб повинен мати погодження Міністерства охорони здоров'я, що його можна використовувати як постільну білизну.