Сума боргу, анульована (прощена) кредитором, вважається доходом, отриманим платником податку як додаткове благо. Інформація про такі суми доходів акумулюється у звіті за формою 1-ДФ, який подають до органів Міністерства доходів і зборів самі кредитори. Відповідно до законодавства боржник самостійно сплачує податок з таких доходів та відображає їх у річній податковій декларації.

Отже, якщо кредитор пробачив борг, треба подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податок на доходи фізичних осіб до бюджету за ставками 15% або 17% — залежно від суми отриманих у звітному місяці доходів.

Затверджено форми торгових патентів

Із 21.03.2014 року набрали чинності нові форми торгових патентів, затверджені наказом Міністерства доходів і зборів України від 30.12.2013 р. №867 «Про затвердження форм та Порядку заповнення торгових патентів, форми Заявки на придбання торгових патентів»:

- торгового патенту (короткотермінового) на провадження торговельної діяльності;

- торгового патенту (пільгового) на провадження торговельної діяльності;

- торгового патенту на провадження торговельної діяльності, діяльності з надання платних побутових послуг, торгівлі валютними цінностями, діяльності у сфері розваг.

Звертаємо увагу, що тепер заявки на придбання торгового патенту треба подавати за новою формою.

Санкції за несвоєчасне подання звіту  з РРО з причини його несправності

Із 1 січня 2014 року до суб’єктів господарювання, які зобов’язані використовувати реєстратори розрахункових операцій, застосовуються штрафні санкції в розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян в разі неподання ними звітності та інформації, пов’язаної із застосуванням РРО, по дротових або бездротових каналах зв’язку.

Часто причиною несвоєчасного подання звітності є несправність РРО або інші технічні причини, що призводять до неможливої автоматичної передачі накопиченої інформації.

У разі несправності РРО або неможливості передачі контрольно-звітної інформації через порушення зв’язку із сервером обробки інформації з будь-яких причин РРО з модемом повинен забезпечувати накопичення такої інформації та автоматичну передачу накопиченої інформації до сервера обробки інформації після відновлення зв’язку.

Нормативний час для усунення пошкодження телекомунікаційної мережі та відновлення доступу до послуг Інтернет з встановленими значеннями показників якості не повинен перевищувати однієї доби.

Вирішення технічних проблем під час подання контрольно-звітної інформації, в тому числі пов’язаних з відсутністю зв’язку або нестабільною роботою каналу передачі даних, здійснюється в рамках договірних відносин користувачів касової техніки, центрів сервісного обслуговування, інформаційних еквайєрів та операторів телекомунікаційних послуг.

У разі виходу з ладу РРО центри сервісного обслуговування зобов’язані забезпечувати відновлення його роботи протягом 72 годин.

Якщо РРО вийшов із ладу або сталося відключення електроенергії, розрахункові операції проводять з використанням книги обліку розрахункових операцій та розрахункової книжки. Коли роботу касового апарату буде відновлено, необхідно провести через РРО суми розрахунків за час роботи з використанням розрахункової книжки, а також відповідно до контрольної стрічки (у випадку обнуління оперативної пам’яті) — за час роботи, що передував виходу РРО з ладу або відключенню електроенергії, окремо за кожною ставкою податку на додану вартість та виконати Z-звіт.

Після підключення до Системи зберігання і збору даних Міндоходів (персоналізації РРО) контрольно-звітна інформація про використання РРО передається в органи доходів і зборів в електронній формі.

Таким чином, під час технічної несправності РРО, у разі передачі звітної інформації, відразу після відновлення його роботи у встановлений законодавством строк фінансові санкції до суб’єкта господарювання не застосовуються.

Головне управління Міндоходів у м. Києві