РИНОК ЗЕМЛІ

На Рівненщині відкрито сучасний центр землевпорядкування

Тут стільки "земельних" приладів, що аж очі розбігаються: електронні тахеометри та рулетки, фотограмметрична станція "Дельта-2", а також 15 новісіньких робочих місць, обладнаних комп'ютерами нового покоління. Навчально-практичний центр землевпорядкування гостинно відчинив свої двері в Рівному. Все це - для тих, хто з мудрою технікою на "ти" і кому вже завтра проводити кадастрову оцінку й упроваджувати ринок землі. Адже Президент наполягає на ухваленні законопроектів "Про державний земельний кадастр" та "Про ринок земель" уже у першому півріччі.

Невипадково центр запрацював саме у Рівненському державному аграрному коледжі Міністерства аграрної політики та продовольства України: його землевпорядне відділення вже кілька років поспіль перемагає в загальноукраїнському рейтингу навчальних закладів міністерства. А тим, хто добре працює, і допомогти не гріх.

Саме тому, профінансувавши створення тут найсучаснішої матеріально-технічної бази, міністерство відразу ухвалило : нею послуговуватимуться не лише студенти коледжу, а й 11-ти навчальних закладів із восьми областей України, що готують земле?впорядників.

- Кваліфіковані фахівці з практичними навичками будуть конкурентоспроможними на ринку праці. Адже на часі - кадастрова оцінка землі, якої сьогодні не має жодна сільська рада. Тому територіальні громади недоотримують належних їм доходів. Між тим, лише на Рівненщині майже мільйон гектарів сільгоспугідь. Коли ж матимемо кадастр земель, жоден чиновник не зможе здати землю в оренду чи продати за нижчою від оціночної вартості ціною. До слова, підвищення кваліфікації потребують самі землевпорядники, а це 368 сільських фахівців лише в нашій області, - зауважив голова облдержадміністрації Василь Берташ. - Тому потенціал центру використовуватиметься сповна.

- Нещодавно ми отримали подяку від профільного міністра за те, що наші випускники на громадських засадах допомогли селянам в оформленні безкоштовних актів права власності на землю, - розповідає директор Рівненського державного аграрного коледжу заслужений працівник освіти України Ярослав Корсун. - А вже сьогодні активно долучаємося до паспортизації населених пунктів, що розпочалася відповідно до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України й передбачає інвентаризацію землі та всього, що міститься на сільських територіях. Зважаючи на важливість цієї державницької роботи, маємо гостру потребу в геодезистах та грунтознавцях. Тому вже в новому навчальному році маємо намір додати ще одну групу студентів на нашому землевпорядному відділенні - цього вимагає час.

Справді, якщо дивитися в завтрашній день, то при запровадженні ринку землі, за оцінками фахівців, за рік землевпорядникам доведеться виконати стільки роботи, як за попередніх 20. Тому спрацювати на випередження, як це роблять у Рівному, надзвичайно важливо.