Ситуація, що склалася в паливно-енергетичному комплексі й на електроенергетичному ринку країни напередодні зими, потребує негайного втручання уряду. Цим питанням і було присвячено засідання антикризового енергетичного штабу під головуванням Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

Ще три місяці тому глава уряду доручав вжити всіх заходів, щоб не опинитися без енергоресурсів. І ось нині Прем’єр невтішно констатує: «Достатніх запасів вугілля немає. Вимагаю невідкладний, надзвичайний план заходів, щоб пройти зиму в стабільній енергетичній системі для того, щоб не було відключень, як торік».

Необхідні ресурси держава надала і через державний бюджет, і шляхом кредитування енергетичних компаній, підкреслив Арсеній Яценюк. Тому зараз ці ресурси не просто треба освоїти. Країні потрібні запаси вугілля, бо в уряді усвідомлюють, що Росія може блокувати постачання чорного золота.

«Мета Росії — це повна дестабілізація ситуації в Україні. Так само, як вони дестабілізують ситуацію у світі», — цитує слова глави уряду департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

За результатами роботи енергетичного штабу невдовзі буде підбито підсумки виконання плану з надзвичайних заходів, затвердженого урядовим розпорядженням, а також рішення з конкретних кроків, завдяки яким українська енергетична система може стабільно пройти зимовий період.

«Нафтогаз» виходить у плюс

Оптимізму тут додають показники роботи НАК «Нафтогаз України» за останні дев’ять місяців, коли мало не вперше за майже десять років вдалося вийти на беззбиткові показники. Діяльність компанії, підкреслив Прем’єр, не була збитковою попри те, що там мали збитки від продажу газу населенню обсягом близько 8 мільярдів гривень. Адже газ для населення за соціальною нормою далі продається за ціною, нижчою за ринкову.

«Зроблено це завдяки правильному менеджменту і керівникові компанії. За рахунок реалізації газу промисловим споживачам і іншої діяльності компанія компенсувала збитки, яких вона зазнала від продажу газу населенню», — пояснив Арсеній Яценюк.

Під час реформування уряду прийнято єдино правильне рішення: виведення всіх державних компаній з-під міністерств. «Міністри повинні займатися виключно політикою, а не управлінням власністю, — додав Прем’єр. — Це одна із ключових реформ, яку я буду пропонувати українському парламенту».

Він також анонсував розгляд і затвердження нового статуту НАК «Нафтогаз України»: «Ми опрацювали цю реформу разом із нашими партнерами з Європейського банку реконструкції і розвитку. Це буде взірцем управління державними компаніями».

Мета реформи НАК «Нафтогаз України» — усунення будь-яких політичних впливів на діяльність компанії, виключно професійний політично незаангажований і незалежний менеджмент компанії за участю міжнародних партнерів. І, зрештою, формування справді прибуткової прозорої української державної енергетичної компанії.

«Ми вже позбулися газових олігархів. Протягом двох років їх немає на газовому ринку України як посередників між НАК «Нафтогаз» і російським «Газпромом». І зараз ми за рахунок реформи «Нафтогазу» позбудемося будь-яких політичних впливів на нього», — наголосив Прем’єр.

На його переконання, уряд не повинен безпосередньо впливати на діяльність компанії: «І не тільки на НАК «Нафтогаз України», а й на всі державні компанії. На діяльність компаній повинні мати безпосередній вплив незалежні керівники, які несуть відповідальність перед державою за те, як вони управляють компанією».

Держава гарантує якісний транзит

Прем’єр укотре потішив повідомленням про відмову України купувати російський газ, бо його вартість перевищує пропозиції наших європейських партнерів. За два роки вдалося запустити реверсні потоки газу з ЄС. І це вкотре засвідчило, що політика на диверсифікацію енергопостачання і джерел придбання природного газу цілковито виправдала себе. «Саме тому Україна зупинила придбання російського природного газу. Конкуренція є конкуренція», — констатував Арсеній Яценюк.

Торкнувся він і теми іншої альтернативи — зведення Росією «Північного потоку». Десять країн ЄС уже підтримали Україну і виступили із жорсткою критикою цього проекту. «Ми очікуємо, що Європейська комісія почує позицію наших європейських партнерів, і цей проект не буде побудовано, — зауважив глава уряду. — Наша позиція дуже чітка: будівництво другої гілки «Північного потоку» є антиукраїнським і антиєвропейським проектом».

Адже він має на меті позбавити Україну транзитних потужностей і близько двох мільярдів доларів плати за транзит, а також посилити російську газову монополію на європейському енергетичному ринку.

Україна ж залишається однією з основних держав-транзитерів. Її потужності дають змогу транспортувати до країн-членів Європейського Союзу понад 120 мільярдів кубометрів газу. Та й наші газові сховища найбільші в Європі.

Крім того, в Україні ухвалено закон, який відкриває шлях європейським і американським компаніям до безпосередньої участі в модернізації та управлінні вітчизняною газотранспортною системою.

«Ми з Європейським Союзом повинні не на словах, а на ділі, в тому числі й через участь європейських компаній в українській газотранспортній системі, будувати єдину енергетичну політику Європи, де Росія не матиме монопольного впливу, який вона мала протягом останніх кількох десятиліть», — підсумував Арсеній Яценюк. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»