ТРАНЗИТ 

Модернізація ГТС окупиться раніше, ніж може бути введено в експлуатацію «Південний потік»
 

Про проведену роботу в рамках реалізації спільного з НАК «Нафтогаз України» пілотного проекту з модернізації української газотранспортної системи йшлося в ході зустрічі Прем’єр-міністра Миколи Азарова з депутатом парламенту Німеччини Карлом Георгом Вельманом та представниками компанії Ferrostaal.

Управляючий директор компанії Ferrostaal Марк Нойман, який увійшов до складу делегації, розповів, що такий проект є першою ластівкою співпраці України з європейськими партнерами щодо модернізації своєї ГТС. Він передбачає глибоку модернізацію компресорної станції «Бар», що за відносно невеликі кошти істотно збільшить обсяги прокачування та ефективність використання енергоресурсів.

Представники компанії Ferrostaal звернули увагу, що впродовж року вони вивчали технічні параметри української ГТС, і переконані, що її глибинна модернізація, яка за оцінками фахівців коштує майже 5,3 млрд доларів, окупиться раніше, ніж може бути введено в експлуатацію «Південний потік».

У свою чергу Микола Азаров зазначив, що альтернативи модернізації української газотранспортної системи насправді не існує. «Її модернізація —- це найдешевший та надійний спосіб забезпечити безперебійну поставку енергоресурсів до Європи», — зазначив він, підкресливши, що особливої актуальності це питання набуває з огляду на сильні морози, які наші країни пережили минулої зими. «Аномальні морози показали, що ні «Північний потік», на «Південний потік» не мають і у найближчому майбутньому не матимуть надійних газосховищ, які могли б бути задіяні в період аномально низької температури повітря», — наголосив Микола Азаров.

За його словами, щоб реалізувати проект з модернізації української ГТС, треба створити консорціум за участю України, Росії та Європейського Союзу, але в цьому повинні бути зацікавлені всі три сторони, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Прем’єр привітав початок реалізації пілотного проекту, який передбачає модернізацію компресорної станції «Бар». При цьому він заявив, що всі промисловці Німеччини можуть твердо розраховувати на підтримку з боку уряду України тих проектів, які спрямовані на модернізацію економіки. «Я вітаю реалізацію таких проектів та розширення співробітництва з Німеччиною, особливо в питаннях модернізації нашої ГТС, енергозбереження, збільшення видобутку власного газу», — зазначив Микола Азаров. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»