Державне підприємство «Антонов» святкує своє 70-річчя. Із днем заснування авіабудівельного концерну його працівників вітав особисто Президент Петро Порошенко. Під час урочистостей він поінформував присутніх, що робить усе можливе, аби уникнути подальших хвиль мобілізації. «Ми значно підвищили рівень грошового забезпечення українського воїна. 30 тисяч військовослужбовців вже записалися на службу за контрактом. Вони вмотивовані, добре навчені, одягнені, озброєні. Я пишаюся тим, що нині ми маємо вже іншу армію», — наголосив глава держави.

Особливий акцент він зробив на намірі перетворити Україну з авіаційної держави на авіаційного гравця світового рівня. Під час урочистих заходів він зауважив: «Не випадково я оголосив 2016-й роком Повітряних сил України. Перекомплектація спиратиметься на виробничі потужності Державного підприємства «Антонов». Наше спільне завдання — перетворити Україну з авіаційної держави на авіаційного гравця світового рівня. Те, як активно просуваються сьогодні літаки «Антонов» по всьому світові, дає мені підстави і тверду переконаність в реальності цього завдання — перетворити літакобудування на стратегічну галузь української економіки».

Масштаб задумів та ініціатив ДП «Антонов» вражає. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Саме тому Петро Порошенко доручив вивчити можливість добудови та подальшого використання других екземплярів літаків Ан-225 «Мрія» і Ан-70, які перебувають на стадії складання в цехах Державного підприємства «Антонов». Слова Президента передає УНІАН: «Цього дня ми побачили можливості будівництва ще однієї «Мрії» та літака Ан-70. Я ставлю завдання: прорахувати всі можливості добудови, уважно вивчити ринок і доповісти мені». При цьому глава держави зазначив, що переозброєння Військово-повітряних сил України також здійснюватимемо на потужностях авіабудівельного концерну.

У цьому контексті Петро Порошенко резюмував, що літаки «Антонов» затребувані в світі. «Нарешті ми уклали контракти на поставку українських літаків до Саудівської Аравії. Нарешті під час зустрічі з Президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим домовилися про те, що Азербайджан купує українські літаки «Антонов». Нарешті Міністерство оборони вперше за багато років замовляє нові «антонівські» літаки», — сказав він.

До слова, ДП «Антонов» — виробник транспортних, пасажирських літаків і літаків спеціального призначення. Серед найвідоміших розробок підприємства: багатоцільові літаки

Ан-32, Ан-148, Ан-158, Ан-74, Ан-124, Ан-70 і Ан-225.