ЗАКОРДОННЯ

Найдешевше винайняти житло на курортах Болгарії

Олекса ЛУЖНИЙ
для «Урядового кур’єра»

Дедалі більше наших співгромадян, які мають бажання відпочити за кордоном, віддають перевагу не туристичним агенціям, а самостійному пошуку житла у різних країнах. Зазвичай, вони користуються послугами Інтернету, який «рябить»  оголошеннями щодо оренди віл, котеджів та квартир у різних приморських містах та курортах.

Як вважає керівник відділу закордонної нерухомості компанії EVANS Олександра Юрченко, самостійний відпочинок по-європейськи вже не є прерогативою лише заможних людей, адже наявність недорогих авіаперевізників та пропозицій щодо оренди на будь-який гаманець зробило його доступним для багатьох.

Найпопулярнішими курортами як серед наших громадян, так і взагалі європейських є відомі і менш відомі у таких країнах як Італія, Франція, Іспанія, Болгарія, Туреччина, Чорногорія, Хорватія та Кіпр.

Але треба зазначити, що курорти Франції та Італії (і останнім часом Іспанії) є дорогими і до них прямують люди з чималими статками. В інших країнах вартість оренди приватного житла дещо нижча та й продукти харчування дешевші.

Однак, наприклад, у Туреччині чимало пропозицій щодо найму в оренду є не нижчими, ніж в Італії. Так, квартира на чотирьох осіб за тиждень оренди (за кордоном прийнято здавати житло саме на такий термін) коштуватиме цього літа від 200 євро у Бодрумі до 275 євро в Аланьї.

Експерти це пояснюють тим, що ринок оренди приватних квартир та котеджів у цій країні лише почав розвиватися. На думку експерта з нерухомості Валентина Рябченка, сьогодні, наприклад, можна винайняти у Кемері будинок із чотирма спальнями, басейном та іншими зручностями за ціною звичайного номера у 4-зірковому готелі. Єдине, що може відлякувати туриста, — це самостійне харчування. «Слід пам’ятати, що вартість обіду чи вечері у Туреччині коштуватиме не більше 10 євро, тоді як готувати самотужки обійдеться ще дешевше», — зазначає В. Рябченко.

Чи не найдешевшим буде відпочинок цього року на курортах Болгарії. Так, оренда квартири на 3—4 особи у Равді обійдеться у 138 євро на тиждень, а котедж у Помор’ї — 188 євро. Однак варто знати, що приватне житло на курортах цієї країни знаходиться в так званій «третій лінії» від моря і до пляжів треба йти від 300-400 метрів до одного кілометра.

Туристів, які свого часу закохалися у Чорногорію, цього року чекатимуть котеджі на 3—4 особи за ціною до 150 євро за тиждень. Квартири коштуватимуть на п’ятьох-шістьох  від 160 до 230 євро за тиждень.

Хорватія належить до лідерів літнього туризму. Країна вже не одне десятиліття поспіль будує свою інфраструктуру для відпочинку. Тому тут туристи можуть знайти для себе житло на будь-який смак — від супердорогих віл та котеджів до кімнат відпочинку на одну ніч. Недорогі котеджі можна винайняти за 230 євро за тиждень (курорт Пореч). Є чималі пропозиції квартир на 4 — 6 осіб за 250 — 300 євро.

Фахівці радять не гнатися за дешевими кімнатами, адже часто-густо за них просять таку саму ціну, як і за котедж.

Проте такого розмаїття житлової нерухомості, як в Італії, не знайти більше ніде. Країна є законодавцем агротуризму, тому в ній чимало сільських готелів та котеджів, у тому числі на узбережжі морів. До того, можна зняти в оренду недорогу віллу, яких в країні безліч. У середньому ціни на оренду котеджів на 4 — 5 осіб коливаються від 170 євро (Рікаді) до 214 євро за тиждень (Лігурія).

Давня Еллада також не поступається Італії, але ціни там дещо вищі. Так, котедж на 3 — 4 особи можна винайняти від 200 до 500 євро за тиждень, Хоча пропозицій квартир у цій країні не так вже й багато. Можливо тому, що шаленим попитом користуються вілли, яких чимало на численних островах Греції.

Іспанія вирізняється від інших країн своїми дещо зависокими цінами на оренду житла. Влітку тут можна знайти квартири від 250 до 400 євро, і котеджі від 350 до 750 євро.

Дуже дорогою для наших туристів залишається Франція. Вілли та котеджі на Лазурному узбережжі на місяць оренди можуть коштувати захмарні гроші — до 250 тис. євро за місяць. Однак звичайно є і «економні» варіанти — до 1200-1500 євро за місяць.

Цього літа Албанія скасувала візи для українських туристів і гостинно чекає на них. Попри те, що країна є також туристичною — з лагідним морем та численними історичними пам’ятками — пропозицій щодо оренди житла в ній обмаль. Наші туристичні агенції чомусь повільно виходять на ринок цієї країни, а даремно, адже ціни там набагато нижчі, ніж у сусідній Чорногорії.