Стабілізація цінової ситуації з харчовими продуктами та недопущення зростання їх вартості залишається на контролі у Міністерства аграрної політики та продовольства. Так, у 2013 році споживчі ціни на продукти харчування зменшилися на 0,7%. Зокрема значно впали ціни на фрукти, гречані крупи, олію, пшеничне борошно, м’ясо та рибу. Про це повідомив профільний міністр Микола Присяжнюк під час селекторної наради в Кабміні. Проте нині у деяких регіонах ціна на плодово-овочеву продукцію зросла. І відповідальність за це мають понести місцеві органи влади, які не змогли вчасно наповнити сховища продукцією та забезпечити виробникам сприятливі умови для торгівлі.

Дешевше овочі можна купити на базарі, а не в магазині. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

За словами Миколи Присяжнюка, у січні як на продуктових ринках, так і в торговельних мережах загалом залишається стабільною цінова ситуація з основними продуктами. «Погіршення погодних умов у січні вказало на помилки у виконанні тих завдань, які ставило міністерство перед місцевими органами влади щодо наповнення картопле- та овочесховищ та створення умов для роздрібної реалізації продукції безпосередньо виробниками. Зростання цін на овочі спостерігається в роздрібній торгівлі. Наприклад, середній рівень цін на картоплю та цибулю в магазинах в 1,5 раза вищий, ніж на продовольчих ринках. Це також свідчить про недостатню роботу органів виконавчої влади на місцях із забезпечення паритету інтересів виробників та суб’єктів роздрібної торгівлі. Виробник залишається у збитку, суб’єкти роздрібної торгівлі отримують надприбутки», — наголосив міністр.

Ішлося й про забезпечення сільгоспвиробників мінеральними добривами.  На сьогодні близько 93% посівів озимих культур перебувають у доброму та задовільному стані. І сніговий покрив, який є майже в усіх регіонах, має зберегти цю позитивну тенденцію. Аграрії вже розпочали підготовку до весняно-польових робіт. Нині вони майже на 100% забезпечені якісним насіннєвим матеріалом. Що ж до забезпечення виробників міндобривами, то міністр доручив керівникам місцевої влади взяти це питання під особистий контроль.

Очільник відомства також повідомив, що загальна посівна площа сільськогосподарських культур в усіх категоріях господарств під урожай 2014 року прогнозується в межах 28,1 мільйона гектарів, що відповідає рівню минулого року. Прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства нагадує, що, за даними Державної служби статистики, озимі культури на зерно під урожай 2014 року посіяно на площі 7,8 мільйона гектарів, або 96% площ, засіяних під торішній урожай.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»