Нині такі часи, що майже скрізь будівництва «заморожені». У Запорізькій області песимістичний стан мають і останні проекти управління капітального будівництва Запорізької міської ради. Серед них реконструкції автошляхів, ремонти будинків і вулиць.

Загалом на всі будівництва, реконструкції та ремонти у Запоріжжі торік планували витратити 120 мільйонів гривень, а фактично використали лише 55 (як саме витрачали, наскільки доцільно, то розмова окрема). На жаль, цього року якихось позитивних змін у цій галузі навіть не передбачається. Загальний обсяг витрат на капітальне будівництво у бюджеті обласного центру на 2014 рік сягає 140 мільйонів гривень з урахуванням різних бюджетних програм. З них, прогнозують фахівці, понад 40 мільйонів піде на погашення боргів за два попередні роки. До того ж у підрядників буде набагато менше можливостей працювати в кредит. А власних обігових коштів для закупівлі матеріалів у будівельників майже не залишилося.

Ще на початку травня до голови ОДА Валерія Баранова звернулася ініціативна група від генпідрядників об'єктів, що зводять чи реконструюють у Запоріжжі та області державним коштом, з питанням щодо відновлення будівництв і, відповідно, продовження виплат зар?плат робітникам.

— Перед генпідрядниками виникла велика заборгованість за роботи, які вони виконали власним коштом. Нині всі будівництва «заморожені», борги перед будівельниками не погашають. Ми розуміємо, що є розпорядження Кабміну про спрямування коштів на першочергові платежі, але будівельники також не отримують зарплату. До того ж нас штрафують за те, що затримуємо зарплати і не платимо податки та відрахування до Пенсійного фонду. Лише борг влади Запоріжжя перед генпідрядниками становить 34 мільйони гривень, — окреслив проблему директор ТОВ «Комунтех» Сергій Венедиктов.

Тоді ж будівельники передали голові ОДА колективне звернення, в якому вони заявили: якщо найближчим часом на їхнє прохання не буде реакції, вони діятимуть рішуче.

Не дочекавшись жодних позитивних зрушень, запорізькі будівельники зважилися вийти на відкриту акцію протесту, долучитися до якої вони запросили і представників малого та середнього бізнесу. З-поміж вимог, які організатори публічного протесту висувають до влади, — відновлення бюджетного фінансування об'єктів соціальної, медичної та культурної сфер, погашення заборгованості підрядникам на держбудівництвах за виконані роботи, ліквідація пресингу контролюючими органами, внесення змін у закони, що стосуються будівельної галузі.

На акцію протесту зібралося приблизно 100 мітингувальників. Працівники будівельних і проектних організацій оприлюднили відкритий лист із вимогами, який адресували новообраному Президенту країни, главі Кабміну і голові Запорізької ОДА.

— Вимагаємо надати графік поетапної виплати заборгованостей перед нашими компаніями, позбавити нас від постійних перевірок, — заявив директор будівельної організації ТОВ «Комунтех» Сергій Венедиктов.

Голова ОДА Валерій Баранов вийшов до протестуючих і висловив свою солідарність з їхніми вимогами. Він підтвердив, що загалом по області заборгованість перед будівельниками становить 196 мільйонів гривень. Посадовець зазначив: «Сподіваємося, вже найближчим часом знайдемо резерв, щоб хоч частково розв’язати цю проблему» і пообіцяв: щойно в область надійде субвенція з держбюджету (88 мільйонів), частину боргів їм виплатять.

Будівельники попередили: якщо до 10 червня зрушень не буде, то вони повернуться під ОДА — уже з важкою будівельною технікою.