КРАСНЕ ПИСЬМЕНСТВО

Всеукраїнська «Коронація слова» традиційно на початку літа
відкриває нові та підтверджує знані таланти

 

Пафосне відзначення переможців відбулося у виставковому залі АККО Інтернешнл. Там за сотнею круглих столів на 10 персон кожен розмістилися запрошені шанувальники красного письменства. Передували 11-й церемонії «Коронації слова» вивчення більше 5 тисяч рукописів. Серед зацікавлених читачів і потенційних письменників точаться суперечки, який відсоток рукописів проглядають члени журі?

Для «Урядового кур’єра» ситуацію дещо прояснив один з найкращих популяризаторів книги, президент Всеукраїнського рейтингу «Книга року» Костянтин Родик:

— До мене, як члена журі, надходять з тисяч 22 романи. Це теж вище голови. З них 4-5 є явищем літератури. Ще 4-5 становлять добру жанрову прозу і стільки ж читати неможливо, навіть шкідливо… Важко вибудувати кореляцію, наскільки цей конкурс відображає літературний процес в Україні, та завдяки конкурсу, переможець підноситься на зовсім інший щабель чутності суспільством.

Користуючись нагодою, цікавлюсь, що зараз читає пан Родик.

Захоплюватися книжками знову модно

Це документальна книж?ка голландського історика Беркхофа «Жнива розпачу». В ній ідеться про стратегію виживання людей під час війни.

 Шлях до нагороди

… починається, як заведено, з червоної доріжки під прицілом фотоапаратів численних ЗМІ.

У фойє досить скромно розташували столи з книжками, відзначеними в «Коронації». В середньому вони коштують по 30 гривень. Після закінчення нагородження продалося більше 50 книжок. Тобто книжку придбав приблизно кожен 20-й запрошений.

У фойє багато квасу, пива та, звичайно ж, кави. Після настроювання звуку та смакування пива на запитання «УК» відповідає головний «гайдамака», негламурний — в майці та шортах — Олександр Ярмола.

— Найбільше читаю в дорозі, коли я  пасажир. Зараз на моєму столі  «Вічний юнак» Марії-Луїзи Франц. Її порадила  моя дуже добра знайома — дитячий психолог. Автор книги — учениця Юнга. В творі йдеться про комплекс дитячих фантазій, витоки геніальності... Автор вважає, що геніальність — це втілена в деталях дитяча фантазія. Серед українських письменників мої уподобання: Андрухович, Прохасько, Жадан.

Церемонію відкрито

Костюмовані актори вносять штандарти з номінаціями. Ведучі Ольга Сумська та Олекса Кипкало вітають гостей за солодкими столами.

Розпочав урочисту церемонію ініціатор проекту Юрій Логуш — голова правління ЗАТ «Крафт Фудз Україна», один з кращих менеджерів Європи та меценат української культури. Він сказав, що конкурс став каталізатором літературного процесу в країні.  Пан Логуш нагадав, що журі не знає авторів і намагається вгадати серед них вже відомих, але нерідко помиляється. Справжні імена дізнаємося на сцені.

Шанувальників книги привітав Юрій Мушкетик. Він підмітив тяжіння сучасної літератури до правдивості.

Ведучі відзначили вклад послів Німеччини, Франції, Фінляндії та Норвегії в популяризацію літератури цих країн українською мовою. 

Для маленьких читачів

На 11-й церемонії конкурсу вперше «коронували» твори для маленьких читачів у кожній номінації. Організатори врахували, що кожна друга придбана книжка в Україні — для дітей. Але погодьтеся, дивно чути про відзнаку авторів «романів для дітей до 6 років».

На екрані вітали конкурс минулорічні лауреати. На сцені — вручали численні нагороди  професіонали, які ствердили себе у своєму фаху.

Перша премія в номінації «Драматургія» поїде в Кельн (Німеччина) до Павла Ар’є за п’єсу «Людина у підвішеному стані». У кіносценаріях першу премію виборов Дмитро Сухолиткий-Собчук. Від Національного університету імені Шевченка за історико-патріотичний твір «Садок вишневий» відзначено Ірен Роздобудько і Олеся Саніна. У «Пісенній ліриці про кохання» відзначено Ірину Цілик.

Вручення нагород розбавляли співи і танці. Загалом концертна програма враховувала смаки прихильників як традиційної естради, так і поп-сцени, альтернативного співу та народного вокалу. Деякі вірші, відзначені в попередні роки, стали вже піснями і лунали на цьогорічному концерті. А лауреати стали членами журі.

Далеко за 21 годину оголосили головну премію. 20 тисяч гривень поїде до Вінниці, де живе переможниця в номінації «Роман» Вікторія Гранецька. Спонсор церемонії «Миронівський хлібопродукт» пообіцяв їй потроїти винагороду. Вікторія вперше взяла участь у конкурсі, і роман «Мантра -омана» — то її дебют в літературі. В романі «правда життя без жахіть і збочень» врівноважена певним оптимізмом автора. Стримано схвильована Вікторія сповістила, що до останньої хвилини не вірила, що таке вшанування її праці можливе без зв’язків та участі в літературних тусовках.

Отже, переможцям свята української книжки — цукерки, прикраси від спонсора і досить важка, як відзначали лауреати, а більшість з них були жінки, золотава статуетка — символ «коронації», гостям —  хмільна радість за книжку, дискотека під живий звук гурту «Тартак» і гасло: «Читати модно!» А скептикам зазначу: минулої церемонії наша письменниця, що підписує свої твори як Люко Дашвар, отримала почесну відзнаку конкурсу за найбільший тираж своїх книжок, який перевищив 100 000 примірників.

Георгій-Григорій ПИЛИПЕНКО
для «Урядового кур’єра»