У першому півріччі 2015 року в Україні прийнято в експлуатацію 3 мільйони 314 тисяч квадратних метрів житла. Про це з посиланням на Держcтат повідомили УНН. Місто Хмельницький посідає п’яту позицію серед міст, які, попри труднощі та негаразди, активно розбудовуються та рік у рік збільшують обсяги житлового та соціально-побутового будівництва. Хмельницькі будівельні підприємства  випередили традиційно сильні Харків, Дніпропетровськ та Вінницю. В обласному центрі Поділля за 9 місяців 2015 року здано в експлуатацію 207,3 тисячі квадратних метрів житла. Це майже стільки, скільки за весь минулий рік.

Фото автора.

І виробник, і забудовник

Збільшення житлового будівництва у Хмельницькому фахівці пояснюють тим, що в місті успішно працює одне з найпотужніших в Україні підприємств будівельної індустрії — ТДВ «Хмельницькзалізобетон», яке займає чільне місце у виробництві будівельних матеріалів та  залізобетонних конструкцій для будівництва житла, об’єктів соціально-побутового призначення, агропромислового та енергетичного комплексів, індивідуального будівництва і на Хмельниччині, і в усій Україні. Так, за 9 місяців 2015 року трудовий колектив ТДВ «Хмельницькзалізобетон» реалізував продукції на суму 253 мільйони гривень, що на 84% більше, ніж за аналогічний період торік. У натуральному виразі ці показники становили: збірного залізобетону та бетонних виробів 123,5 тисячі кубічних метрів (зростання на 46,2% порівняно з минулим роком), бетонних сумішей  — 64,8 тисячі кубічних метрів (+28%),  столярних виробів — 0,2 тисячі квадратних метрів.

— Усе, що будують нині  у Хмельницькому та області, майже на 80% залежить від наших поставок, — з гордістю каже генеральний директор ТДВ «Хмельницькзалізобетон» Анатолій Корбут. — Тому ми просто зобов’язані працювати високоефективно й стабільно. Крім того, наше підприємство будує житло на продаж у Хмельницькому. Так, у 2016 році ми плануємо ввести в експлуатацію 4,5 тисячі квадратних метрів житла. Усього ж підприємство з 2012 року побудувало 17 тисяч квадратних метрів житла. Це приблизно 240 двокімнатних або 170 трикімнатних квартир. Підприємство має хорошу репутацію в місті, бо свої квартири ми здаємо майже готовими: є в них стяжка для підлоги, поштукатурені стіни, котли для індивідуального опалення, виконано сантехнічні та електротехнічні роботи.

Окрім залізобетону, на підприємстві виготовляють і високоякісні металопластикові вікна (на знімку ліворуч). Це ідея генерального директора Анатолія Корбута (на знімку праворуч), який постійно живе новими планами. Фото автора

 

 Високоефективні технології

Тому, хто вперше потрапляє на Хмельницькзалізобетон, обов’язково впадає в око  не властива для подібних підприємств висока культура виробництва і те, як тут підтримують чистоту. На всій озелененій території  прокладено дорожні плити та облаштований під’їзд до будь-якої виробничої дільниці, встановлено вказівники напрямку руху, на всіх дільницях розміщено стенди з гаслами про високу якість продукції, високу культуру виробництва та обслуговування покупців.  Тому екскурсія територією підприємства, яку провів для мене генеральний директор, була приємною та  пізнавальною. Приємною, бо чиста територія — це не лише запорука здоров’я, а й гарний настрій та високопродуктивна робота. А пізнавальною... Підприємство, яке компактно розмістило на території два виробничих цехи  загальною площею 14,6 гектара, сучасне високотехнологічне обладнання, не може не викликати здорового інтересу. Тоді як велику кількість подібних заводів порізали на металобрухт (в Україні ще зовсім нещодавно працювало 45 домобудівних комбінатів та майже 200 заводів залізобетонних виробів, з яких нині залишилося відповідно 3 і 60), на  ТДВ «Хмельницькзалізобетон» не лише зберегли виробництво, а й збільшили його потужності.  

— Із 2006-го по 2015 рік на підприємстві було проведено широкомасштабну реконструкцію, модернізацію та технічне переоснащення. На це ми витратили понад 75 мільйонів гривень, — веде далі Анатолій Миколайович. —  Це дало змогу відійти від виготовлення на відкритих полігонах та перенести виробництво залізобетону в закриті виробничі цехи. Відповідно зросла конкурентоспроможність продукції, її якість, підвищилася культура обслуговування та поліпшилися умови праці робітників підприємства.  Усі виробничі площі «заховали» під дах. На виробничих полігонах залишилася тільки готова продукція. Але тут вона довго не затримується, бо наші сертифіковані залізобетонні вироби, які відповідають державним стандартам України, дуже затребувані. Крім того, на підприємстві впроваджено сертифіковану систему управління на відповідність міжнародному стандарту ISO 9001:2009. Сучасна акредитована лабораторія виконує випробування будівельних матеріалів, виробів, конструкцій як для потреб підприємства, так і на замовлення.

У 2014—2015 роках для зменшення витрат енергоносіїв на опалення виробничих цехів та побутових приміщень підприємство провело утеплення 10 тисяч квадратних метрів зовнішніх стін і заміну старих вікон на металопластикові, що дало змогу знизити витрати на опалення до 25%. Також було проведено реконструкцію енергоємних котелень: встановлено  нові високоефективні газові та твердопаливні котли із зменшеним  споживанням газу до 30%. Замінено  старі, ще радянські компресори  на сучасні австрійські. Тепер котли можуть працювати і на газі, й на альтернативному паливі — дровах та відходах деревообробного виробництва. Встановлені котли використовують замість 10 мегават  електроенергії 1,1 мегавата.

— Але найбільше наше досягнення — введення в дію  технологічних  ліній для виробництва  плит перекриття, паль, перемичок методом екструзії на довгих стендах із застосуванням сучасного фінського та німецького технологічного обладнання — екструдера, сліпформера.  Це дало змогу відійти від теплової обробки залізобетонних виробів технологічною парою, що дає економію 30% газу додатково.  Варто зауважити, що жодне із залізобетонних підприємств у Хмельницькій області на має такого виробництва. Методом екструзії на довгих стендах ми вперше в Україні  освоюємо виробництво низьковольтних та високовольтних опор із центральною порожниною. Така технологія значно зменшує матеріалоємність виробів і підвищує продуктивність праці.

Сучасний залізобетон

Нові технології безопалубочного формування залізобетонних, попередньо напружених виробів на довгих стендах у дії можна побачити у виробничих цехах ТДВ «Хмельницькзалізобетон». Перед початком реконструкції підприємства Анатолій Корбут об’їздив кращих виробників технологічного обладнання Європи. У результаті на підприємстві працює дві екструдерні лінії з виробництва плит перекриття та одна лінія вібропресування з виробництва паль та перемичок. Продукція, яку виготовляють за новими технологіями, виокремлюється високою якістю та низькою ціною.  Використання високоміцних канатів класу К7 замість арматурного прокату дало змогу зменшити витрати металу до 50% порівняно зі «старою» агрегатно-потоковою технологією виробництва.

Формування відбувається на стендах завдовжки 100 метрів, де заформований виріб після набору міцності розрізують алмазною пилкою на необхідні розміри відповідно до потреб замовника. Такий спосіб виробництва потребує значно менших енерго- та трудозатрат, що знижує вартість готової продукції. Єдиним питанням нині в роботі технологічних ліній залишається забезпечення високоміцним канатом класу К7 та дротом класу Вр-ІІ, які в Україні виробляє лише один завод у Харцизьку, що перебуває нині на території проведення АТО у Донецькій області. Тому неодноразово закуповувати сировину доводиться за кордоном.

До речі, враховуючи складну ситуацію на сході України, пов’язану з бойовими діями, ТДВ «Хмельницькзалізобетон» підтримує матеріально українських вояків. На їхні потреби підприємство перерахувало вже понад 300 тисяч гривень. Окрім того, подоляни взяли активну участь у виготовленні залізобетонних конструкцій для будівництва вогневих споруд у зоні АТО майже на 2 мільйони гривень. 

Сторінки історії

У розповідях генерального директора про минуле і сьогодення ТДВ «Хмельницькзалізобетон» відчувалася його турбота про підприємство. Адже 44 свої найкращі роки Анатолій Миколайович віддав заводу. Освіту здобував у Харківському  індустріальному технікумі та  Одеському будівельному інституті. Наполегливість у праці та любов до професії будівельника дали путівку в трудове життя молодому фахівцеві. У 28 років він став головним інженером на заводі, а в 35 (1982 року) — директором. Анатолій Миколайович ніколи не скаржиться і не має звички звинувачувати в якихось негараздах та невдачах інших чи економічну  ситуацію у країні.

— У 1998—2000 роках, коли в Україні була криза і будівельна галузь постраждала найперша, — згадує важкі роки Анатолій Корбут, — ми працювали за бартером: у їдальні годували людей за списком, зарплату видавали продуктами харчування. Виробництво впало майже до нуля — до 18 тисяч квадратних метрів залізобетону. Але ми не опустили руки: оформили  у податківців відстрочку платежів на 5 років, переконавши всіх, що із бюджетом розрахуємося, щойно станемо  на ноги. І поступово все змінилося: у  2006—2007 роках  вийшли на 40—50 тисяч кубометрів залізобетону, працюючи у три зміни в цеху будівельних матеріалів №1, а виробництво  цеху будівельних матеріалів  №2 тимчасово законсервували. Потім підписали контракт із фірмою  «Елематік» з Фінляндії на постачання обладнання для виробництва плит перекриття методом екструзії. І вже у 2008 році цю лінію ввели в експлуатацію.

За розбудову будівельної галузі України та вагомий внесок в розвиток ТДВ «Хмельницькзалізобетон» генеральному  директорові Анатолієві Корбуту  присвоєно почесне  звання «Заслужений будівельник України». На видному місці в його кабінеті розміщені  почесні грамоти Кабінету Міністрів України, Верховної Ради, Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, корпорації «Укрбуд», «Держбуд» України. Під керівництвом  Анатолія Корбута колектив ТДВ «Хмельницькзалізобетон» постійно впроваджує у виробництво  нове передове високоефективне обладнання. Навіть у важкі часи тут ніколи не розчаровувалися, а йшли вперед і шукали нові шляхи, щоб подолати труднощі й залишатися кращими серед підприємств будівельної індустрії. І це колективу вдається.