Цього року у зв’язку із невідкладними заходами з підвищення обороноздатності нашої держави у військових вишах випуски відбулися на кілька місяців раніше, ніж традиційно. Як вони проходили, дізнавались журналісти «Урядового кур’єра».

Камуфльований однострій замість парадного мундира є ознакою нинішньої ситуації на Донбасі. Фото прес-служби Харківської міськради

Вони охоронятимуть повітряний простір

ЗАХИСНИКИ НЕБА. Молодих офіцерів і сержантів одночасно випустили у Харківському університеті Повітряних сил ім. Івана Кожедуба та у його військовому коледжі.

За роки навчання курсанти освоїли нельотні спеціальності, необхідні нині українській армії: інженери бортових систем літаків, обладнання аеродромів, зенітників, різних електронних систем тощо.

Як повідомив заступник командувача Повітряних сил України Віктор Сідаш, цього року молодих офіцерів випустили раніше на два місяці. «Чисельність Збройних сил зростає, і не вистачає лейтенантів. Їх випустили раніше, щоб укомплектувати вакантні посади офіцерів. На якість підготовки це не вплине. Частково зменшили час на підготовку до державних іспитів», — зазначив заступник командувача.

Він також розповів, що спочатку лейтенантів направлять у військові частини, де вони пройдуть загартування. А вже після цього виконуватимуть завдання з охорони повітряного простору.

Усі випускники, за словами генерала, залишаться на мирній території, за винятком війскових ППО Сухопутних військ. Серед цьогорічних випускників — семеро лейтенантів, які закінчили навчання із золотою медаллю, 12 офіцерів і двоє сержантів отримали дипломи з відзнакою.

Під час первинного розподілу, який уже відбувся в університеті, враховували рейтинг курсантів та їхні професійні здібності. Більшість випускників направили до ВПС, решта проходитиме службу у Військово-Морських силах та Сухопутних військах. Наприклад, Вікторія Бурцева, одна з восьми дівчат-випускниць, служитиме у військовій частині в Харкові, де перевірятиме військову техніку.

— Спеціальність у мене суто жіноча — метрологія та стандартизація, — каже молодий офіцер. — Служити мені до душі, я продовжувач військової династії, мій батько військовий.

Інші випускники також мають велике бажання служити і бути корисними Батьківщині. Навички, здобуті в університеті, вони готові застосувати і в бойових умовах. Це зокрема підтвердили випускники Ігор Громовий і Денис Максимчук: «Нас навчили виявляти повітряні цілі й видавати цілевказівки на зенітно-ракетний комплекс. І надалі вони вже визначають «свій — чужий» і здійснюють знищення повітряної цілі, якщо це необхідно. Якщо знадобиться, то ми готові виконати свій обов’язок і в зоні АТО».

На місце служби у військові частини молоді офіцери і сержанти роз’їхалися у день випуску, не святкуючи. Як пояснив генерал-лейтенант Віктор Сідаш, «у складний для країни час ми лише відзначаємо, а не святкуємо урочисті заходи. На жаль, уперше після Великої Вітчизняної війни нам доводиться проводити прискорений випуск офіцерів. Тому камуфльований однострій замість парадного мундира — ознака нинішньої ситуації на Донбасі. Щиро вірю в перемогу нашої країни над тероризмом, як і в те, що молоді лейтенанти з гідністю виконуватимуть будь-які завдання заради захисту свого народу». 

На прощання за традицією випускники університету кидали в повітря дрібні монетки — на удачу.

Диплом із рук міністра

ДО СЛУЖБИ ГОТОВІ! Як повідомили в регіональному медіа-центрі МО України в м. Львові, 28 лютого в Академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного відбувся випуск молодих офіцерів та молодших командирів. Особисто випускників привітав міністр оборони України генерал-полковник Степан Полторак.

У багатьох на рукавах формених бушлатів — шеврони із символікою військових частин та з’єднань, де молоді офіцери і професійні сержанти — випускники академічного коледжу — проходитимуть службу.

Дипломи та відзнаки про закінчення військового вишу золотим медалістам вручав міністр оборони. Один із них — 21-річний лейтенант Олександр Кононець здобув фах офіцера-артилериста. Служитиме у 128-й окремій гвардійській гірсько-піхотній бригаді Сухопутних військ Збройних сил України. Хлопець родом із міста Славута на Хмельниччині.

— У мене в родині не було військових, — розповів він. — Проте я хотів бути офіцером. П’ять років навчання не гаяв часу і опановував військову науку. До служби морально і практично готовий! 

Нинішнім випускникам є з кого брати приклад. Указами Президента України двох колишніх вихованців Львівського військово-навчального закладу нагороджено найвищою державною відзнакою — званням Героя України. Це майор армійського спецназу Олександр Петраківський. Розвідник старший лейтенант Євгеній Зеленський отримав цю відзнаку посмертно.

Сім футів під кілем і попутного вітру!

МОРСЬКІ ОФІЦЕРИ. Останній день зими для курсантів факультету Військово-Морських сил Одеської національної морської академії став знаменним. Тут відбувся достроковий випуск офіцерів Військово-Морських сил Збройних сил України.

Уперше урочистий ритуал випуску офіцерів проведено на створеному торік факультеті. Про це повідомили у прес-центрі командування Військово-Морських сил. Державну атестацію пройшли 9 курсантів 5-го (випускного) курсу, наказом міністра оборони України їм присвоєно військове звання лейтенант. Випускникам вручено кортики та дипломи. Молодих офіцерів призначено на посади на кораблях та у військових частинах ВМС ЗС України.

Випускників привітав командувач Військово-Морських сил Збройних сил України віце-адмірал Сергій Гайдук.

Цього дня вітання приймали і 12 військовослужбовців українських ВМС, які за підсумками навчання на базі відділення військово-морської підготовки морехідного коледжу технічного флоту Одеської національної морської академії здобули середню військову освіту.

КОМПЕТЕНТНО

Степан ПОЛТОРАК,
міністр оборони:

— Доля випускників, які сьогодні отримали офіцерські погони, дуже складна. Хлопці й дівчата, які стали лейтенантами, — герої. Вони стали героями тоді, коли обрали для себе шлях захисту своєї держави. Шлях, на якому вони захищатимуть рідних і близьких, свою землю. Їм буде непросто, бо офіцерське становлення проходитиме в дуже важких умовах бойових дій, і тоді їм потрібно буде керувати не солдатами-однолітками, а старшими братами, батьками, які сьогодні відмобілізовані і стоять на захисті нашої держави. 

Матеріали підготували Світлана ГАЛАУР
та Ольга ПРОКОПЕНКО,
"Урядовий кур'єр"