Екомодернізацію виробництва ПАТ «Запоріжсталь», спрямовану на поліпшення екологічної ситуації в регіоні, здійснюють згідно з тристоронньою угодою між Міністерством екології та природних ресурсів України, Запорізькою облрадою та комбінатом «Запоріжсталь».

Під час робочої поїздки у Запоріжжя міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак оцінив модернізацію виробництва комбінату: будівництво газоочисних систем агломашини №5, газоочистку агломашин з першої по четверту, які вже працюють; систему аспірації ливарного двору та підбункерної естакади доменної печі №4; лінію солянокислотного травлення в цеху холодної прокатки №1, яка дала змогу повністю припинити викиди парів сірчаної кислоти та скидання промислових вод у Дніпро.

На середину наступного року три доменні печі повністю відповідатимуть євростандартам. Фото з сайту menr.gov.ua

Як нагадав гендиректор ПАТ «Запоріжсталь» Ростислав Шурма, тристоронню екоугоду підписано 2009 року, в ній 14 пунктів. Але до 2012-го жодного із цих заходів не було виконано. А 2012 року, після зміни власника комбінату, почалося активне надолуження програми. Два заходи вже завершено достроково, ще два — на стадії завершального виконання, на стадії виконання — сім. «2013 року запрацювала газоочистка №1, 2014-го — №2, 2015-го — третя і четверта, нині тривають роботи на п’ятій  (готовність 90%), пуск планують на 1 липня. Для шостої  все обладнання вже є на складі. Строк будівництва — три місяці. Тобто до кінця жовтня заплановано повністю завершити реконструкцію газоочистки аглофабрики», — каже він.

Достроково реконструювали доменну піч №4. Побудували дві нові аспіраційні установки, досягши викидів обсягом до 20 міліграмів за норми 50 на кубометр.

Гендиректор комбінату зазначив, що ця екопрограма була недосконалою. Поза нею довелося реконструювати доменну піч №3, збудувати додаткову аспірацію на доменній печі №2, що вже триває. До кінця 2016 року планують завершити реконструкцію доменного виробництва. При цьому за останні 3,5 року витрачено 2,4 мільярда гривень.

На середину наступного року три доменні печі повністю відповідатимуть євростандартам. Це будуть одні з найкращих доменних печей України. При цьому проект реконструкції доменної печі №3 є пілотним в Україні, що реалізується на основі 3Д-моделювання. Кошторис проекту будівництва киснево-конвертерного цеху — понад 1,3 мільярда американських доларів. Комбінат мав домовленості з європартнерами щодо його фінансування, та через складну ситуацію в Україні останні призупинили кредитування. Тож Ростислав Шурма попросив міністра допомогти у вирішенні цього питання.

— Україна, — сказав Остап Семерак, — робить усе можливе, щоб рухатися до цих євростандартів. Міністерство бачить цю роботу в модернізації очисних споруд та ефективному моніторингу викидів промисловості. Він констатував, що «Запоріжсталь» активно працює над зменшенням  викидів: реалізує програми утилізації відпрацьованих шлаків та з ліквідації викидів у Дніпро. Але головна робота ще попереду. Щодо моніторингу викидів, центр, який є на підприємстві, міністр сприйняв як пілотний проект і вважає, що встановлення такого обладнання має фінансувати бюджет України.