В Україні триває збирання ранніх зернових і зернобобових культур. Дуже приємно, що цей процес  з хорошими досягненнями завершено  у «прифронтовій» Запорізькій області.  А Полтавщина днями порадувала країну своїм першим мільйоном тонн, який  пішов до загальноукраїнського короваю. 

За інформацією департаменту агропромислового розвитку Запорізької обласної державної адміністрації, місцеві аграрії, скосивши 816 тисяч га ранніх культур, намолотили понад 2,2 мільйона тонн зерна нового врожаю.

Середня врожайність становила 27,2 ц/га, у тому числі озимої пшениці — 29,8 ц/га, озимого ячменю — 27,9 ц/га, ярого ячменю — 20,3 ц/га, гороху — 18,8 ц/га.

Найвищими ці показники виявилися у Михайлівському районі — 35,6 ц/га, Гуляйпільському — 39 ц/га та Великобілозерському — 39,5 ц/га.

До речі, саме хлібороби Михайлівського району за підсумками останньої на цих жнивах п’ятиденки вибороли приз заслуженого механізатора України Івана Мартиненка за найвищу продуктивність праці, який є дуже престижним у галузі. Переможцями змагань стали хлібороби ДСГП «Агроцентр» Михайлівського району, яким керує Галина Шаламова.

Перехідний приз комбайнеру Олегу Пересипкіну, помічнику Олександру Карпенку та водію Валерію Кисельову вручив особисто директор департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації Андрій Ревуцький. Ця бригада на комбайні «Джон-Дір W 660» скосила 243 гектари зернових культур і намолотила 1045 тонн зерна при середній урожайності 43 центнери з гектара, що є великим досягненням.

За свідченнями фахівців, цього року понад 70% зібраного врожаю пшениці відповідає вимогам продовольчого зерна (2 — 3 класу).

Тепер завдання — зберегти врожай. Фото з сайту kosht.info

Нині перед аграріями постає завдання зберегти врожай, щоб реалізувати його за гідними цінами. Тим часом регіональна влада має подбати і про створення для підприємців в агропромисловому комплексі відповідних умов, які унеможливлять ухилення від сплати податків. У цьому також полягає боротьба за врожай.

Про це йшлося на нараді з питань соціально-економічної та соціально-політичної ситуації в регіоні, яку провів голова обласної державної адміністрації Валерій Баранов.

Як повідомив заступник начальника Головного управління Міндоходів у Запорізькій області Віктор Башук, з метою виявити слабкі сторони у системі оподаткування в АПК розпочато операцію «Урожай». Передбачено обов’язково залучати до цієї роботи представників громадських організацій.

За результатами перших перевірок було «віднайдено» не задекларованих понад 600 тисяч га ріллі. А це великий ресурс для наповнення бюджету.

А поки податківці вирішують свої нагальні завдання, аграрії взялися збирати пізні зернові: гречку та просо. Крім того, пора їм подбати і про звільнені від урожаю площі — підготуватися до посіву озимих культур.

ДОСЯГНЕННЯ

Перший полтавський мільйон

Олександр ДАНИЛЕЦЬ, 
«Урядовий кур’єр»

Хлібороби Полтавської області станом на 28 липня зібрали вже понад мільйон тонн зерна, обмолотивши при цьому 74% прогнозованих площ. Середня врожайність ранніх зернових становила тут 39,6 центнера з гектара, що більше, ніж торік. Про це повідомили в обласній державній адміністрації. Згідно з інформацією, з цього обсягу полтавського зерна майже 783 тисячі тонн припадає на озиму пшеницю. Її впорали вже на 85% площ. Середня врожайність цієї культури була на позначці 42,7 центнера.

Найкращих результатів досягли аграрії Глобинського, Новосанжарського, Машівського та Семенівського районів. Добра новина дає змогу сподіватися, що ціни на хліб в області залишатимуться стабільними тривалий час або принаймні він дорожчатиме не так різко. Хочеться вірити й у те, що висока врожайність не стане збитковою для економіки та не вдарить по прибутках фермерів, невеликих і середніх агроформувань, як це в нас уже бувало.