Енергетична незалежність — за мирним атомом

Розвиток будь-якої держави пов’язаний зі споживанням енергії. Виробництво електроенергії на душу населення розглядають як найважливішу характеристику рівня життя у країні. Україна належить до країн, що володіють потужною генеруючою атомною галуззю. На рахунку мирного атома України 15 енергоблоків встановленою потужністю 13 835 МВт, що виробляють на даний момент більше половини електричної енергії у країні. І майже половину всієї атомної енергії виробляють 6 енергоблоків найбільшої в Україні та Європі Запорізької АЕС.

Вона протягом 30 років безпечно і стабільно виробляє екологічно чисту електроенергію і зарекомендувала себе надійним постачальником, що вже виробив для споживачів 1 трильйон кВт/год. Такими результатами можуть похвалитися одиниці світових виробників електроенергетики.

І тепер, після багатьох знакових досягнень, гігант енергетики України наблизився до нового етапу розвитку — продовження термінів експлуатації. 23 грудня 2015 року закінчується встановлений проектом термін служби енергоблока №1, а 19 лютого 2016-го — енергоблока №2 Запорізької АЕС.

Фото надане інформаційним центром Запорізької АЕС

Керуючись світовим досвідом

Незважаючи на те що в різних країнах різні підходи до продовження, загальний світовий досвід одностайний: продовженню термінів експлуатації атомних енергоблоків бути! Припинення експлуатації енергоблоків тільки через закінчення розрахункового терміну їх експлуатації — економічно не вигідний і технічно не доцільний захід, який не практикує жодна із країн.

Лише у США зі 110 атомних енергоблоків 2014 року закінчився розрахунковий термін експлуатації у 47. РФ уже продовжила терміни експлуатації на 9 блоках, Фінляндія дозволила надпроектну експлуатацію АЕС «Ловііса», проведено підготовчі роботи до ПТЕ на угорській «Пакш». Практичний досвід продовження мають Великобританія, Канада, Франція.

Україна йде шляхом світового співтовариства, використовуючи кращий досвід розвинених країн. 10 грудня 2010 року Державна інспекція ядерного регулювання України продовжила терміни експлуатації енергоблоків №1 і №2 (з реакторами ВВЕР-440) Рівненської АЕС на 20 років, а 28 листопада 2013-го — енергоблока №1 (з реактором ВВЕР-1000) Южно-Української АЕС на 10 років.

ПТЕ — новий виток у розвитку

Продовження термінів експлуатації — окремий етап «життя» ядерної установки, що відкриває значні приховані раніше перспективи.

Річ у тому, що передбачений проектом термін експлуатації енергоблоків типу ВВЕР-1000 протягом 30 років розраховували із максимумом консерватизму, обгрунтованого насамперед відносною молодістю атомної галузі і як наслідок — недостатнім рівнем знань, наявним у момент затвердження проекту.

Накопичений практичний досвід експлуатації наочно показує, що фактичний термін служби основного обладнання АЕС, що не підлягає заміні, набагато більший, ніж передбачали в 70—80-х роках минулого століття. А використання новітнього обладнання, інноваційних систем керування, палива з поліпшеними характеристиками, впровадження різних раціоналізаторських пропозицій з удосконалення технологічного процесу, а також міжнародного досвіду експлуатації, проведення масштабної реконструкції та модернізації роблять енергоблок, що наближається до ПТЕ, надійнішим і безпечнішим, ніж щойно побудований 30 років тому.

Важливо, що перший і другий блоки Запорізької АЕС — пілотні у плані продовження термінів експлуатації. Це перший досвід продовження експлуатації серійних енергоблоків з реакторною установкою В-320 в Україні. Надалі всі робочі програми буде визнано базовими та інші АЕС зможуть взяти їх за основу.

Не варто забувати і про економічний ефект. Будівництво нового енергоблока-мільйонника оцінюють нині в 5 мільярдів доларів, а ПТЕ одного енергоблока коштуватиме дешевше мільярда. Крім того, термін зведення нового енергоблока — 5—6 років, а з продовженим терміном експлуатації він повністю працездатний, що заощаджує дорогоцінний час для пошуку коштів на будівництво заміщуючих потужностей.

Тема продовження термінів експлуатації першого і другого енергоблоків ЗАЕС — одна з найактуальніших на сьогодні не тільки для Запорізької АЕС, а й для всієї енергетики України. Це завдання державного масштабу, тому станція робить усе, щоб його виконати.

Важливий пункт у переліку всіх необхідних заходів — роботу з об∂рунтування термінів експлуатації енергоблоків — уже виконано. Всі 14 факторів безпеки і комплексний аналіз безпеки, який роблять на підставі цих факторів, уже розроблено. Дев’ять факторів із чотирнадцяти Державна інспекція ядерного регулювання України вже узгодила, ще п’ять допрацьовуються.

На Запорізькій АЕС роблять усе можливе, щоб успішно отримати всі дозволи і пустити енергоблоки у запланований термін.

Взаємна відповідальність за майбутнє України

Вітчизняна атомна енергетика в числі перших галузей імплементувала міжнародні принципи культури виробництва, підвищення безпеки, відповідальності за результати своєї діяльності.

Запорізька АЕС як найбільший об’єкт електрогенерації України усві?домлює те, що несе відповідальність за безпеку, надійність і стабільність виробництва електроенергії.

Але відповідальність за майбутнє України, за економічну стабільність і надійні поставки електроенергії взаємна. З одного боку, це відповідальність колективу ЗАЕС за неухильне виконання заходів «Деталізованого плану-графіка підготовки енергоблоків №1, 2 ВП ЗАЕС до продовження експлуатації у понадпроектний термін», а також дотримання національного та міжнародного законодавства під час підготовки до ПТЕ. З іншого боку, це й відповідальність кожного жителя зони спостереження, кожного свідомого громадянина за позитивне ставлення до заходів, які виконуються.

За 30-річний період експлуатації Запорізька АЕС зарекомендувала себе надійним, безпечним, економічно вигідним і екологічно чистим підприємством. За весь час експлуатації станції радіаційний фон у зоні спостереження жодного разу не перевищував природного значення і перебуває в межах 8—12 мкР/год. Це забезпечує Запорізькій АЕС бездоганну репутацію і дає вагомі підстави для прийняття позитивного рішення про продовження термінів експлуатації ЗАЕС-1, ЗАЕС-2.