Заступник міського голови Ялти
Олена ЮРЧЕНКО

На Кримському півострові саме у розпалі курортний сезон. Відтак в Ялті стартував проект «Гостьова карта туриста» — скориставшись нею, відпочиваючі матимуть приємну нагоду отримати знижки. Про нововведення кореспонденту «УК» розповідає заступник міського голови Ялти Олена Юрченко.

— Пані Олено, де і як можна придбати таку карту?

— Пластикову карту видають на підприємствах квартирно-посередницьких послуг. Їхні павільйони розташовані в різних районах нашого міста. За цією програмою працюють і підприємства на території Великої Ялти. Придбати її можна також у податкових агентів, які підписали угоду з комунальним підприємством «Місто Я». Карта  безкоштовна, відпочиваючі отримують її після сплати туристичного збору. Вона діє на всій території Великої Ялти незалежно від місця проживання її власника.

— Як вираховуватимуть туристичний збір?

— Поняття «туристичний збір» чітко прописане в податковому законодавстві. Це 1% від вартості проживання за добу. Туристи, які поселяться в приватному секторі, сплачують його самостійно через підприємства та податкових агентів. У готелях, які є податковими агентами, туристичний збір входить до вартості проживання.

— Які переваги і можливості гостьової карти?

— Партнерами нашого проекту стали вже понад 100 об’єктів інфраструктури міста, зокрема кафе, ресторани, парковки, пляжні, екскурсійні послуги,  музеї, служби таксі. Кількість підприємців, які бажають долучитися до нас, зростає щодня. Форма взаємодії влади та бізнесу добровільна і не нав’язує ніяких зобов’язань.

Скористатися системою знижок від 5 до 15% можна буде в місцях,  позначених відповідними наклейками із зображенням гостьової карти.

— Що підштовхнуло місцеву владу до створення цього проекту?

— Нове податкове законодавство, за яким турист повинен заплатити в місцевий бюджет 1% від вартості свого проживання. На жаль, ніякого впливового механізму збору цих коштів не запропоновано. Проект покликаний вирішити дві проблеми: отримання туристичного збору та привабливі знижки відпочиваючим. Гостьова карта — це наша вдячність туристам, які скористалися офіційними послугами з поселення та заплатили туристичний збір.

— Міська рада збирається таким чином навчити приватний сектор працювати легально?

— Ми просто хочемо створити умови, за яких люди самі зрозуміють, що бізнес треба вести легально. Якщо ж власники приватних помешкань працюють «по-чорному» і не сплачують податків, то їхні відпочиваючі не зможуть оформити гостьову карту і скористатися привабливими та якісними послугами. 

Людмила ЩЕКУН,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ  «УК»

Олена ЮРЧЕНКО. Народилася 10 лютого 1962 року в місті Мурманську. Закінчила Сімферопольський державний університет, Московський державний педагогічний університет та Кримський гуманітарний університет.