Оновлено регламент роботи акредитованого центру сертифікації ключів

З 22 серпня почав діяти оновлений регламент АЦСК ІДД Міндоходів. Зокрема регламент було доповнено переліком документів для ідентифікації адміністраторами реєстрації фізичних осіб, конкретизовано порядок реєстрації, введено окрему частину, що передбачає порядок реєстрації державних установ, підприємств, організацій. Також внесено зміни до процедур та механізмів обслуговування посилених сертифікатів тощо.

Наприклад, згідно з оновленим регламентом для отримання послуг електронного цифрового підпису, фізичній особі буде потрібно надати такі документи:

? заповнену та підписану реєстраційну картку (для фізичної особи/фізичної особи — підприємця) встановленого зразка із згодою на обробку персональних даних підписувача, у двох примірниках;

? копію паспорта підписувача (копії 1—2 сторінок (3—6 за наявності відміток) та сторінки з відміткою про реєстрацію місця проживання), засвідчену підписом власника;

? копію посвідки на постійне (тимчасове) місце проживання або паспорт громадянина іншої країни із нотаріально засвідченим перекладом українською мовою (для іноземних громадян);

? копію картки платника податків, засвідчену підписом власника (тільки для посадових осіб, уповноважених на підписання звітності). За наявності у паспорті громадянина України реєстраційного номера облікової картки платника податків відповідно до вимог Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків, затвердженого наказом Міндоходів від 10.12.2013 року №779, замість копії облікової картки платника податків може бути подана копія сторінки паспорта громадянина України з відповідною відміткою, засвідчена підписом власника. Якщо через релігійні переконання фізична особа відмовилась від реєстраційного номера облікової картки платника податків, додатково подається копія сторінки паспорта з відміткою про таку відмову.

Щоб ознайомитись з оновленим регламентом, його необхідно завантажити із сайту Акредитованого центру сертифікації ключів ІДД Міндоходів (acskidd.gov.ua).

Змінено методичні рекомендації щодо перевірок платників податків

Основним нововведенням методичних рекомендацій щодо порядку організації, проведення та реалізації матеріалів перевірок платників податків є зміна порядку передачі слідчими підрозділам фінансових розслідувань матеріалів перевірок для прийняття рішень про початок досудового розслідування (ст. 214 КПК України).

А саме матеріали перевірок передають протягом 10 робочих днів із дня прийняття податкового повідомлення-рішення (або відповідних вимог та рішень про застосування штрафних санкцій та нарахування пені — при проведенні перевірок єдиного внеску).

Однак у разі проведення адміністративного оскарження прийнятих рішень зазначену документацію передають протягом 10 робочих днів із дня завершення процедури такого оскарження.    

Слід зауважити, що водночас зазначені норми не стосуються процедури судового оскарження, а дату завершення адміноскарження визначають відповідно до ст. 56 Податкового кодексу України.

Нагадуємо, що у попередній редакції методичних рекомендацій, яка діяла до 31 липня поточного року, матеріали перевірок слідчим підрозділам фінрозслідувань передавалися незалежно від оскарження платником в адміністративному чи досудовому порядку зменшених до відшкодування сум податку на додану вартість або нарахованих податкових зобов’язань.

Викладені новації дадуть змогу зменшити кількість порушених досудових розслідувань у разі скасування прийнятих податкових повідомлень-рішень, що сприятиме налагодженню діалогу між владою і бізнесом,  забезпечить прозоре ведення податкових перевірок та зменшить рівень корупції в податкових органах. 

Про акциз на тютюнові вироби

Відповідно до рішення, зазначеного в Законі України № 1621-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів» від 31.07.2014 р., розмір акцизного податку на тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну збільшено на 5%.

Разом з тим, на 5% зросло мінімальне акцизне податкове зобов’язання зі сплати акцизного податку на тютюнові вироби. А саме, з 1 вересня ставки податку становлять: для сигарет з фільтром — 304,11 гривень за тисячу штук; для сигарет без фільтру — 133,35 гривень за тисячу штук.

Збільшено мінімальний розмір допомоги по безробіттю

Йдеться про збільшення мінімального розміру допомоги на випадок  безробіття для осіб, страховий стаж яких протягом року, до надання їм статусу безробітних, становить не менш ніж 6 місяців.  

Мінімальний розмір допомоги становить 80% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, або 974 гривні 41 копійка, що зафіксовано  до 31.12.2014 року. 

Постанова Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття від 23.07.2014 року №12 «Про внесення змін до постанови правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття від 12 квітня 2012 року №327» застосовується з 1 вересня 2014 року.

Головне управління Міндоходів у м. Києві