ДОЗВІЛЛЯ

Цьогорічний курортний сезон обіцяє бути прихильним до відпочивальників

Синоптики прогнозують  спекотне літо. Отже, найкомфортніший відпочинок о цій порі — поблизу річки, озера, моря, в затінку лісових масивів. Україна, як відомо,  поєднує на своїй території всі природні можливості для оздоровлення.  Про це — в матеріалах наших кореспондентів.

Бердянськ. Комарі не докучатимуть

Напередодні офіційного старту курортного сезону комунальні служби Бердянська ретельно чепурять місто. Уже ввімкнули знамениті бердянські фонтани, що в центрі. На площі Першої Бердянської Ради звели розкішні рокарії та альпінарії, на клумбах висадили квіти.

— Ми намагаємося робити все, щоб місто було красивим, — сказала економіст бердянського комунального підприємства «Зеленгосп» Галина Прищепа. — Прагнемо, щоб бердянці й гості відчували естетичну насолоду від зовнішнього вигляду курорту.

Про приємне враження від міста дбають і його керівники, взявши зобов’язання дати раду ситуації з організацією виносної торгівлі.

— Здобувши негативний досвід в організації літньої торгівлі торік, прагнемо навести порядок в центральній частині міста, — пояснив перший заступник Бердянського міського голови Анатолій Степаненко. — Раніше тут було розміщено 436 тимчасових споруд, у яких реалізували різноманітні товари курортного призначення, а також продукти харчування. Нині їхня кількість зменшиться до 198, але це будуть тільки цивілізовані й естетичні зразки так званих малих архітектурних форм. А їхні власники вестимуть свою підприємницьку діяльність у правовому полі.

Реалізація продуктів харчування, а особливо риби, що на морському узбережжі є основним продуктом, набуває у літній період надзвичайно важливого значення. Зазвичай курортники купують бички й інші морепродукти на рибному ринку в районі АКЗ (так бердянці називають територію біля заводу «Азовкабель»). Тут завжди є риба, немає тільки належних умов для покупців і продавців. А головне — сушеною, в’яленою та копченою рибою домашнього приготування, яку тут реалізують, на ринках не можна торгувати. Тож Бердянський міський голова Олексій Бакай має намір якнайшвидше реалізувати міні-проект з облаштування і впорядкування цього «народного» ринку.

Окрім імовірних улітку отруєнь і хвороб, курортникам можуть підкласти свиню звичайнісінькі комарі. Тож влада взялася за боротьбу з настирливими комахами. Олексій Бакай запевнив, що спільними зусиллями міська влада і власники закладів курортної інфраструктури забезпечать гостям відповідний рівень комфорту.

За роботу взялися фахівці КП «Бердянська профдезінсекція», яким з міської скарбниці на боротьбу із крилатими вампірами вже виділили 68 тисяч гривень. Насамперед оброблятимуть прісноводні водойми та 9 гектарів території навколо них — місця активного виплоду комарів.

На набережній у Бердянську спорудили найбільше на Азовському морі колесо огляду — заввишки 50 метрів. Фото автора

— Препарат має біологічну основу і безпечний для людей, тварин і навколишнього середовища, — запевнив керівник КП «Бердянська профдезінсекція» Олександр Рудий. — Протягом літа плануємо тричі повторити ці заходи. Наші співробітники оброблять також території баз відпочинку і підвали багатоповерхових будинків. Спільно з працівниками санстанції контролюватимемо ситуацію і залежно від погодних умов проводитимемо повторні дезінсекції.

Ретельно підготувалися до курортного сезону і місцеві готелі, бази відпочинку, приватний сектор.

У багатьох із них з’явилися представницькі сайти в Інтернеті, системи бронювання. Адже раніше щоб влаштуватися на відпочинок, потрібно було особисто обходити готелі та санаторії — чи є місця. Тепер це можна зробити ще вдома, не відходячи від комп’ютера.

До речі, Бердянськ — доволі демократичний курорт. Точніше, ціни на відпочинок тут не захмарні. Постій у приватному секторі з елементарними умовами комфорту обійдеться від 60–70 гривень на добу з однієї людини без урахування харчування. Готель рівня «дві зірки» — скромні апартаменти тут коштуватимуть від 350 гривень на одного, але вже з урахуванням витрат на сніданки.

Щодо витрат на харчування, то в місцевих кафе і ресторанах можна поснідати за 20–30 гривень, а пообідати — за 50–80 гривень.

Та не хлібом єдиним! Адже курортникам хочеться розваг. Саме для втіхи відпочивальників у Бердянську на набережній відкрили найбільше колесо огляду на всьому Азовському морському узбережжі — заввишки 50 метрів і вагою 330 тонн. Дивовижний атракціон виготовлено в Чехії, а ілюмінацію до нього — в Гонконзі. Квиток коштує 30 гривень. А неподалік на причалі можна зафрахтувати справжній піратський корабель і під «Чорним Роджером» обійти всю акваторію Бердянської затоки.

Для любителів кіно поблизу Центрального універмагу відкрили новий кінотеатр «Світ кіно» на 45 місць. Вартість квитків — від 20 до 55 гривень.

Закарпаття. Потрібен нам берег турецький?

Чи готове Закарпаття приймати гостей у літній сезон? Начальник управління з питань європейської інтеграції та туризму і курортів Закарпатської облдержадміністрації Олександр Марченко каже: «Так». За його словами, 20 тисяч людей можуть одночасно розміститися в готелях, кемпінгах, оздоровницях. Вони — в усіх куточках краю, розраховані й на грошовитого бізнесмена, і на ощадливого студента або бюджетника. Вичерпну інформацію можна отримати з веб-сторінок цих закладів. Багато відомостей містять сайти інформаційно-туристичних центрів області, туристичний портал галузевого управління.

— У тому, що українські відпочивальники не добираються до Закарпаття, ми найпершу провину покладаємо на стан доріг, — каже голова Асоціації туристичних підприємств Закарпаття Володимир Чепа. — Якщо у нас автошляхи ще в більш-менш задовільному стані, то здолати бездоріжжя Рівненщини, Тернопільщини, Львівщини, Івано-Франківщини — завдання не з легких.

Залізниця далеко не в усьому краща. Потяг Ужгород—Харків скасовано. Вимушені пересадки у Києві або у Львові створюють значні незручності. Директор Закарпатського обласного комунального підприємства «Міжнародний аеропорт Ужгород» Володимир Горинецький повідомляє про відновлення авіарейсів до Києва (у робочі дні). Цим послуги авіаторів, на жаль, і обмежуються.

У гори — всією сім’єю. Фото автора

— Туроператори можуть замовляти чартерні рейси, але користується цим один із них всього двічі на місяць. Без 80-відсоткового завантаження повітряних суден регулярні рейси неможливі, це невигідно, — підсумував Володимир Йосипович.

За такої ситуації доступніші… Туреччина, Хорватія, Чорногорія чи Болгарія. Туди можна долетіти за якісь годину-дві.

Керівник одного з ужгородських турагентств Наталія Холявицька згадала про зовсім неєвропейський факт: «Уздовж траси Київ—Чоп зовсім нема автостоянок із туалетами, водою. Авансовані до Євро-2012 обіцянки, переконалася, так і не стали дійсністю. Закордонним туристам важко пояснити, чому їм за потреби слід іти… в кущі».

Відпочинок у горах, лікування мінеральними водами, якими Закарпаття багате, стає проблемним. Але щодо оздоровниць і пансіонатів, то їхні пацієнти готові потерпіти навіть розбиті автошляхи і незручності залізниці. На весь літній період місця в цих закладах замовлені. Варто сподіватися лише на «відмовні» путівки. Їх хапають на льоту, немов гарячі пиріжки.

Нещодавно Закарпаття стало місцем зустрічі керівників дипломатичних установ країн Вишеградської четвірки. Генрік Літвін (Польща), Іван Почух (Чехія), Мігаль Баєр (Угорщина), тимчасово повірений у справах посольства Словацької Республіки в Україні Марек Шафін зустрілися з головою облдержадміністрації Олександром Ледидою. Дипломати говорили про цікавість до краю, який виконує роль своєрідного мосту в ході інтеграції України в європейський простір. Таку місію зокрема виконують десятки переходів із країнами Євросоюзу, які діють на території Закарпаття.

Для розширення співпраці прикордонних територій, створення умов для полегшення перетину кордонів — чимало невикористаних можливостей. Понад 30 років Закарпаття чекає відкриття першого пункту перетину кордону з Польщею, від села Лубня на нашому боці до села Волосате на польському.

За словами Надзвичайного та Повноважного посла Республіки Польща в Україні Генрика Літвіна, під час облаштування пункту «Лубня — Волосате» буде передбачено велосипедний і пішохідний переходи. Тож з’явиться можливість організації нових туристичних маршрутів: як між Польщею та Україною, так і багатосторонніх — із залученням сусідніх кран.

Те, що слова дипломатів про нові європерспективи для Закарпаття не розходяться з ділом, підтвердила і їхня участь в урочистому маркуванні Транскарпатської туристичної магістралі. Її складовою частиною став пішохідний Карпатський туристичний шлях, який має загальну довжину 334 км і проходить через усе Закарпаття — від українсько-словацького кордону, що на території Великоберезнянщини, до міждержавної межі з Румунією, що на Рахівщині.

Між Закарпатською обласною радою та Посольством Чеської Республіки укладено меморандум щодо співпраці у сфері маркування туристичних маршрутів у найзахіднішій області України.

Вельми привабливий для туристів шлях промарковано згідно з європейською системою в рамках Проекту відновлення туристичного маркування в Закарпатті, який від 2008 року фінансово підтримує уряд Чеської Республіки. Чехи сприяли розвитку туристичних стежок як технічно, так і через експертну підтримку. Посольство їхньої країни зобов’язалося включити промарковані туристичні маршрути Закарпатської області в Європейську мережу таких турмаршрутів.

Урочиста церемонія відкриття закарпатської ділянки шляху відбулася наступного дня після зустрічі в облдержадміністрації. Неподалік пункту перетину українсько-словацького кордону «Малий Березний—Убля» посол Чеської Республіки Іван Почух особисто прикріпив табличку, яка вказує на початок маршруту.

Крим. Півострів закружляє у фестивальній феєрії

Цього року курортне життя півострова буде насиченим різними заходами. Лише фестивалів заплановано провести більш як 100. Загалом кожне курортне місто та селище щороку, аби привернути до себе увагу відпочивальників, намагається змінитися на краще, додати в послугах.

Скажімо, Ялта цього разу запропонує скористатися не лише гостьовою картою туриста, яку видають безкоштовно після сплати туристичного збору, а й придбати дисконтну картку. «Її вартість — усього 55 гривень. Купити її можна у податкового агента або на базі розміщення, — розповідає директор ялтинського комунального підприємства «Місто Я» Владислав Черницький. — Картка дає змогу отримувати знижку не менш як 5% на послуги об’єктів курортно-туристичного комплексу Великої Ялти в широкому діапазоні. До цього проекту вже приєдналися 150 підприємств усіх форм власності». Скористатися дисконтом буде цікаво і місцевим жителям, адже він діятиме протягом року.

А ось Євпаторія вирішила своїх відпочивальників занурити в історичне минуле. Саме для цього пам’ятки і пам’ятники міста почала оснащувати QR-кодами, що перетворює звичайну подорож на інтерактивну прогулянку. Адже тепер за допомогою мобільного телефона, який має камеру і вихід в Інтернет, туристи зможуть отримати всі відомості про ці об’єкти принаймні шістьма мовами. Крім цього, в місті працюватимуть 16 музеїв, зокрема й нові: Музей історії Кримської війни та Музей піратів Чорного моря. А тим, кому буде цікава 25-вікова історія самої Євпаторії, варто завітати до оновлених залів краєзнавчого музею, де вперше представлені вироби декоративно-прикладного мистецтва періоду античності, середньовіччя і нового часу.

Своїм минулим вирішила туристів привабити і Феодосія, де до початку сезону десять історичних об’єктів теж обладнають QR-кодами. Для підтримки цього проекту працює сайт QR-Feo «Живе минуле Феодосії». Зацікавлять туристів і нові музеї — підводної археології та повітроплавання. Приємне враження, як запевнили «УК» у міській адміністрації, справлять і реконструйовані вулиці міста, що поблизу набережної.

У Судаку вже багато років збираються учасники і гості Міжнародного лицарського фестивалю «Генуезький шолом». Штурм фортеці, лицарські турніри, радісні крики переможців і стогони переможених — тут усе відбувається по-справжньому. На зміну лицарям приходять народні умільці, і в судакській фортеці починає роботу «Місто майстрів». А наприкінці липня курортне містечко порине у море музики, фантастичних арт-об’єктів, фотовиставок, нічних кінопоказів, літературних читань та театральних перфомансів. Із такою яскравою палітрою до міста завітає фестиваль «Сусідній СВІТ» — дивовижний захід, де «сусідять» усі види сучасного мистецтва.

Подбали в місті й про фінансовий бік відпочинку: безплатна картка «СУДАКГРІНКАРТ» у районі надає знижки в магазинах, ресторанах, готелях, таксі. Реконструювали в місті й набережну, передбачивши зони відпочинку, безплатний Інтернет.

У свою чергу Керч вирішила звернути основну увагу на поліпшення інфраструктури: тут реконструювали та впорядкували пішохідну зону, побудували оглядовий майданчик на вулиці, що веде до Старокарантинівського пляжу. «З цього місця відкривається дуже красивий панорамний краєвид», — запевнили у курортному відділі міста. Приділили увагу й району, де розташована найбільша кількість пансіонатів та баз відпочинку. Там з’явилося нове освітлення, дороги, територію озеленили, облаштували зупинки. Не забули і про розвиток лікувального відпочинку: два санаторії, що функціонують протягом року, до сезону вдосконалили свою лікувальну базу.

Традиційно в курортному місті вкотре відбудеться кілька хореографічних фестивалів, спортивні турніри, з’являться нові екскурсійні маршрути: «Східні ворота в долі Керчі» та «Вечірня Керч».

Відпочинок подорожчає

— Зростання цін на відпочинок все-таки відбулося, — повідомив «УК» один із провідних туроператорів Криму «Енерго-тур». Підтверджують цю інформацію і в деяких курортних містах. Зокрема вартість путівок в дитячі табори Ялти цього року збільшилася в середньому на 15% і становить від 3,5 до 5,5 тисячі гривень за зміну.

Тим часом цінова політика в санаторно-курортних установах Судака залишилася фактично на рівні минулого року. Відзначено незначне збільшення на 7–10% вартості добового проживання в закладах відпочинку за рахунок підвищення цін на продукти харчування.

Натомість у євпаторійських оздоровницях підвищувати вартість путівки не планують. Такої самої цінової політики дотримуються і в Керчі.

Щодо транспортних витрат, то, за інформацією Рескому з транспорту та зв’язку, підвищення вартості на перевезення пасажирів у літній період не передбачається.

Доступні та безпечні

Останній місяць підготовки до прийому відпочивальників минув на півострові під гаслом: «Зробимо пляжі доступними! Знесемо огорожі, кафе, торговельні кіоски!». Започаткований торік кримською владою рух щодо звільнення пляжів цього року підхопила кримська прокуратура.

Нині представники цього відомства звільнили 100-метрову зону моря на пляжах Ленінського та Роздольненського районів, де було демонтовано незаконно встановлені торгові точки та розважальні об’єкти. Усе зайве відомство прибрало також поблизу алупкинського пляжу «Золотий мис» та у селі Піщане Бахчисарайського району, де демонтували 30 незаконних об’єктів. Ще й досі тривають перевірки законності зведення капітальних об’єктів у Піщаному, а також у селах Берегове та Углове. Розпочалося знесення парканів, кафе, торговельних кіосків, гаражів у Великих Алушті та Ялті, Євпаторії, Саках, Феодосії, Судаку, Армянську та Сімферопольському районі.

Але доступність пляжу — це не лише знесення парканів, а й безкоштовний прохід. За інформацією курортного відомства, безкоштовних пляжів цього року буде близько 350. «У нас 120 пляжів, але більшість із них мають статус оздоровчих, лікувальних та дитячих. Ми ведемо перемовини з оздоровчими закладами, і деякі з них пішли нам назустріч та дозволили відвідувати їх місцевим жителям, неорганізованим відпочивальникам у післяобідню пору», — розповів заступник начальника курортного відділу Ялтинської міськради Сергій Гулюк.

Керч порадує відпочивальників п’ятьма безплатними пляжами, бо торік працювало лише три. А у Феодосії на туристів чекає 24 такі пляжі, а це більш ніж 95% загальної кількості.

Не забули подбати і про безпеку біля моря: спеціальні підрозділи ДСНС обстежили 300 пляжів і морське дно, знищили снаряди часів війни. Крім того, цього року вперше надано кошти для обстеження так званих диких пляжів. «Є території за межами населених пунктів, що мають великий попит у туристів, але їх ніколи не обстежували. Цього року ми розпочнемо цю роботу», — зазначив Ігор Котляр, заступник міністра курортів та туризму Криму. Щодо безпеки на воді, то за цим стежитимуть понад 500 матросів-рятувальників, що пройшли відповідне навчання.

Херсонщина. Між двома морями

Коли дивишся на карту Херсонщини, очі розбігаються, куди саме їхати. Її духмяний степ гомонить із двома морями! Якщо між ними провести пряму, то з одного боку буде Генічеський район (чудова місцевість для сімейного відпочинку), і, зокрема, коса Арабатська Стрілка, один берег якої омиває тепле Азовське море, а другий — солоне озеро Сиваш, що містить лікувальні грязі. А навпроти, на Чорному морі, стоїть місто Скадовськ — дитячий курорт державного значення. Загалом область має понад 200 кілометрів сонячного узбережжя з чудовими піщаними пляжами, де розміщений її потужний санітарно-курортний комплекс. Це майже 300 закладів, багато з них — дитячі.

Чудові пляжі Скадовська готові приймати відпочивальників. Фото автора

Ціни стабільні

Цього року Херсонщина очікує прийняти понад два мільйони туристів. Стільки привабити до себе їй цілком реально, адже має екологічно чисту територію, унікальну за кліматичними і природними умовами. Також добре підготували базу для повноцінного відпочинку, оздоровлення й лікування дорослих і дітей. Голова облдержадміністрації Микола Костяк запевняє, що область стане центром дитячого оздоровлення у країні. «Ми хочемо цілющі властивості таврійської землі повною мірою використовувати для фізичного і духовного розвитку молодого покоління. Щороку можемо оздоровлювати понад 500 тисяч дітей». До речі, майже стільки їх торік тут оздоровилося.

Одне з найпривабливіших місць відпочинку — Скадовськ, де розміщені численні дитячі лікувальні, оздоровчі й туристичні заклади. Курорт лежить далеко від промислових зон. Море тут лагідне, сонце яскраве, повітря цілюще. Води Джарилгацької затоки насичені бромом, йодом, сірководнем. У місті проходять різноманітні фестивалі, створено інфраструктуру для розваг, діють літні школи для обдарованих дітей та спеціалізовані зміни, що робить відпочинок незабутнім.

Однак перш ніж придбати путівку, слід визначитися, які послуги потрібні передусім. Наприклад, у санаторії «Скадовськ», який є одним із кращих лікувально-оздоровчих центрів півдня України для батьків з дітьми, надають послуги з терапії, кардіології, пульмонології, психотерапії тощо. А в оздоровчому таборі «Аврора» створено умови для гармонійного відпочинку і творчого розвитку дітей.

Звісно, кожна родина орієнтується на можливості свого гаманця. За словами голови Скадовської райдержадміністрації Єгора Устинова, в районі розміщено 24 дитячих заклади, які різнопланові та розраховані на різні фінансові можливості. Тож завчасно пошукайте в Інтернеті. Зважайте й на те, що область аграрна. «Торік ми не піднімали ціни завдяки тому, що на харчування використовуємо власну продукцію. Собівартість її низька, що відповідно позначається на вартості дитячих путівок. Цього року ціни теж будуть на рівні позаминулого», — зауважив він. Це позиція не лише району, а області загалом, яка економічно зацікавлена прийняти в себе якомога більше туристів.

Щороку в Скадовську організовано відпочивають приблизно 100 тисяч осіб. Крім того, чимало курортників на місці купують путівки або вдаються до послуг кемпінгів і домогосподарств. Тут, як і скрізь: ближче до моря — дорожче, трохи далі — дешевше. Також ціна залежить від зручностей. Наприклад, у гостинному дворі «Таврія» (з басейном у дворі) номер на 4 ліжка коштує за добу 300 гривень (є холодильник, телевізор, кондиціонер, душ, туалет), а номер на 2 ліжка (без кондиціонера) — 150. У домогосподарствах ціни від 30 до 75 гривень з людини за добу.

Найбільша пустеля Європи

Відомо, що відпочинок на морі найкраще поєднувати з пізнавальним туризмом. Таких маршрутів в області чимало. До семи чудес України та ста природних чудес світу належить біосферний заповідник «Асканія-Нова». Лише тут можна відчути подих типчаково-ковилового степу — еталона степів планети, побувати у північноамериканських преріях з бізонами, на рівнинах Серенгеті з антилопами канна, гну, зебрами Чапмана, у Джунгарській Гобі з кіньми Пржевальського або в безкраїх казахстанських степах із прудкими сайгаками. Світ заповідника дивовижний, і сюди приїжджають знімати фільми англійці, німці, французи. Для туристів його працівники проводять екскурсії екологічною стежкою дендропарку, зоопарком та неповторним степом з дикими тваринами.

В історико-розважальному комплексі зеленого туризму «Зелені хутори Таврії» я з цікавістю спостерігав за дітьми, які в одній із садиб умовно сіяли зерно, виготовляли борошно і випікали хліб, в іншій — розписували писанки, а в сусідній — крутили гончарний круг. У садибах комплексу представлено 27 народних промислів, розповіді про які тісно переплітаються із традиціями і звичаями українського народу.

Мало хто знає, що в нашій країні найбільша пустеля в Європі — Олешківські піски. Враження неймовірне, коли з колоритного лісового масиву, де кримська сосна поклала на лопатки піски, потрапляєш у жовте море з ярами і кучугурами. Щоб перетнути пустелю, треба день шляху. Температурний режим у ній суворий: зима холодна, а влітку пісок нагрівається до 70 градусів, повітря — до 50–60. Тому рослинність дуже бідна. У низовинах де-не-де росте береза дніпровська, занесена до Червоної книги, водяться ящірки, підвид тушканчика, вовки, зайці, рідко зустрічаються змії.

Приборканням Олешківських пісків, які загрозливо наступали на довколишні села, переймалися ще за царської Росії. Та лише в середині минулого століття територію по периметру обсадили лісом. За колишнього СРСР пустеля була полігоном з бомбометання для військ країн Варшавського договору, тому цивільних сюди не пускали. Лише у 2010 році на частині території масиву було створено національний парк площею 5 тисяч гектарів. «Про нас ще мало знають, і тому туристів небагато. Але ми популяризуємо це унікальне місце, розробили пішохідні маршрути, плануємо екскурсії на автомобілях і квадроциклах», — зазначив начальник відділення «Раденське» природного національного парку «Олешківські піски» Юрій Полінець.

Харківщина. З авто — на велосипеди

На Харківщині з’явився вже п’ятий промаркований веломаршрут. Його протяжність становить 23 кілометри, він пролягає в передмісті Харкова: селищах Бабаї, Хорошево, Аксютівка, Островерхівка,Тимченки.

За оцінками експертів, новий маршрут, як і чотири попередні, розрахований і на аматорське катання, і на професійний велотуризм. Тривалість прямування ним становить 2–3 години грунтовою і частково асфальтованою дорогою. Фінішна зупинка — біля бази відпочинку «Тимченки», на березі однієї з найчистіших в області річки Мжа.

Як зазначив директор департаменту культури і туризму Харківської облдержадміністрації Дмитро Кузнєцов, в регіоні розроблено 25 веломаршрутів, з яких 5 — промарковано. Всі вони зосереджені навколо головних туристичних об’єктів, що входять до «Золотого кільця Слобожанщини»: Національний лiтературно-меморiальний музей Григорія Сковороди, Національний меморіальний комплекс «Висота Маршала І. Конєва», Чугуївський художньо-меморіальний музей імені I. Рєпіна, Краснокутський дендропарк, Пархомівський історико-художній музей імені П. Луньова, Шарівський парк, Національний природний парк «Гомільшанські ліси», палацо-паркові комплекси, храми, каплиці, монастирі тощо. Працюють над розробками веломаршрутів фахівці обласного центру туризму спільно з велоактивістами регіону.