Біля офісу товариства у селі Жданівка звернув увагу на гарну Дошку пошани, на якій фото його найкращих працівників із трьох областей. Широка географія певною мірою зумовлена тим, що Хмільницький район Вінницької області межує з населеними пунктами Житомирської і Хмельницької областей. Втім,  для сельчан свій той інвестор, який соціально відповідальний. А ТОВ «Хмільницьке»  рік у рік дбає про свої села: з сільськими радами укладає угоди соціального партнерства та спрямовує на потреби громад у середньому по 200 гривень за кожний орендований ним гектар землі на рік. Ця відповідальність за долю українського села однаково важлива для жителів трьох областей, де його виробничі підрозділи працюють на території 25 сільських рад.

Звісно, щоб допомагати, треба мати з чого. Врожайність основних сільськогосподарських культур у товаристві значно вища за середні показники у   згаданих   областях, а його модернізований цукровий завод є одним із лідерів цукрової галузі в Україні.

Жданівку знають в ЄС

Один з найстаріших у країні Жданівський цукровий завод ТОВ «Хмільницьке» агропромхолдингу «Астарта-Київ» протягом чотирьох останніх сезонів за техніко-економічними показниками  кращий  у своїй галузі на Вінниччині. А минулого року він посів перше місце в Україні за показниками якості цукру.

 Добрі результати роботи цукровиків беруть початок з ланів, звідки на переробку надходять якісні солодкі корені. Їхня цукристість сягає майже 19% — це один із кращих показників у галузі. До слова, у радянський період давали найвищу державну нагороду за працю, якщо з гектара цукрових буряків вихід цукру становив 50 центнерів. А тут його отримують майже по 70 центнерів! «Сучасні методи вирощування та обробітку дають нам можливість на своїх полях збільшувати цукристість солодких коренів. Також до цього ми заохочуємо господарства сировинної зони нашого заводу, зокрема в цьому році надали їм кредитів на суму 10 мільйонів гривень», — зазначив заслужений працівник сільського господарства генеральний директор ТОВ «Хмільницьке» Євгеній Звєрков.

Нинішній сезон варіння солодких кристалів у Жданівці розпочали небувало рано — ще 24 серпня,  бо аналізи показали, що, незважаючи на посушливе літо, врожай буде вищим від очікуваного. «Своїми цукровими буряками ми забезпечені приблизно на 75%,  що гарантує надійну роботу підприємства, а решта надходить із селянських і фермерських господарств, з якими тісно співпрацюємо. Цієї осені від них прийняли майже вдвічі більше, ніж планували. Тож, хоча оптимальний цикл роботи заводу становить сто днів, будемо працювати навіть у січні», — сказав директор цукрового заводу Володимир Омельченко.

Протягом останніх 15 років в оновлення обладнання заводу інвестовано значні фінансові ресурси, найбільше після його входження до складу «Астарти-Київ». Після модернізації потужність заводу зросла вдвічі, і тепер за добу він може переробляти до 3700 тонн солодких коренів. Крім того, поліпшилися якісні показники. Наразі вихід цукру з однієї тонни сировини тут перевищує 16,5% — це європейський рівень! А різниця між прийнятою цукристістю і виходом цукру найменша в галузі.

Протягом сезону тут перероблять майже 500 тисяч тонн цукрових буряків, що значно більше,  ніж планували. Однак у «Хмільницькому» не бачать проблеми в тому, що цукру буде вироблено понад квоту «А» — постачання на внутрішній ринок. «Ми  виробляємо цукор найвищого ∂атунку, який  має попит. Відправляємо його не лише в Європу, а й на ринки Латинської Америки та Азії, наприклад у Шрі-Ланку, Таїланд. А на внутрішньому ринку його охоче купують відомі вітчизняні фармацевтичні компанії, кондитерські фабрики та підприємства з виробництва вина і коньяку», — запевнив директор заводу.

Він переконаний,  якщо Україна стабільно буде присутня на світових ринках цукру,  вітчизняна галузь стане однією з найбільш прибуткових. «Цукор, який у цьому році ми виробили,  майже весь відправляємо на експорт, що забезпечує рентабельність та дає можливість дбати про розвиток виробництва, а в державу надходить іноземна валюта», — сказав Володимир Омельченко та зауважив, що в цьому також зацікавлені майже 400 працівників заводу, які мають роботу та найвищу в районі зарплату.

Сировини заготовили стільки, що цукровий завод працюватиме і в січні. Фото автора

Зерно приймає новітній елеватор

У структурі рослинницької галузі товариства цукрові буряки займають майже 15%, що на сьогодні рідкість. Це  зумовлено не лише потребами свого переробного підприємства. «Цукрові буряки — добрий попередник для інших культур, зокрема колосових і кукурудзи. Вони потребують великих затрат, проте з-поміж традиційних культур дають найбільшу масу прибутку з гектара  за врожайності не менше 400 центнерів з гектара. А ми збираємо на круг по 500 центнерів!», — сказав Євгеній Звєрков.

Щедро тут родять й інші культури. Наприклад, пшениці з кожного гектара зібрали по 67 центнерів,  кукурудза на зерно дає по 103 центнери. Весь урожай зернових тепер зберігають у своєму сучасному елеваторі, який має зручне залізничне та автомобільне сполучення. Розміщений він на околиці міста Хмільника, тож  майже 80 його працівникам зручно діставатися до місця роботи.

Елеватор працює цілодобово і в цьогорічні жнива приймав 115—120 машин за світловий день. Сушарки в його цехах німецькі та американські, загальною потужністю 3 тисячі тонн на добу, що дає можливість своєчасно доводити зерно до потрібних кондицій та сформувати по партіях. «Одночасно можемо  зберігати 82 тисячі тонн зерна. А прийняли вже значно більше, бо водночас іде відвантаження залізницею у порти. Для формування вагонів використовуємо свій тепловоз», — розповів досвідчений директор елеватора Михайло Меть.

Тож сільськогосподарські культури  в товаристві вирощують за прогресивними технологіями,  з дотриманням сівозміни та збереження родючості грунтів. Цьому сприяє і те, що десять його виробничих підрозділів задіяні в тваринницькій галузі, звідки на поля надходить перегній, який поліпшує структуру ∂рунтів та зберігає їхню родючість для наступних поколінь.

Весь урожай зернових товариство зберігає на своєму сучасному елеваторі.  Фото автора

Люди дякують за турботу

Коли влітку цього року в селі Березівка Любарського району Житомирської області  великий град пошкодив дахи і вікна у будинках та  знищив урожай на городах,    Євгеній Звєрков негайно прибув на місце стихії.  За його розпорядженням ТОВ «Хмільницьке» безкоштовно надало постраждалим 1800 листів шиферу, які своїм транспортом розвезли по домогосподарствах.

А у вересні представників товариства хлібом-сіллю зустрічали в кількох оновлених ним дитячих садках. Зокрема в дошкільному закладі «Веселка» села Кустівці, де   коштом товариства поштукатурено стіни, утеплено фасад, зроблено нову огорожу. На відкриття закладу малята теж отримали від інвестора дарунки —  пісочні набори, конструктори, дидактичні ігри та солодощі.

Спектр благодійної допомоги ТОВ «Хмільницьке»   широкий. Це і надання продукції на прохання територіальних центрів соціального обслуговування для формування продуктових наборів ветеранам, підтримка розвитку спорту, вирішення інфраструктурних питань у селах (наприклад, у селі Горопаї  використали 800 тонн щебеню на зміцнення дорожнього покриття  трьох вулиць), сприяння у проведенні свят у селах тощо.

Так, під час престольного свята Жданівки, яке водночас  і День села, сельчани оплесками вітали на сцені генерального директора ТОВ «Хмільницьке» Євгенія Звєркова, адже його агрофірма дає роботу багатьом місцевим,  вона — сумлінний платник податків і дбає про заклади соціальної сфери. Наприклад, цього року в тутешній школі її коштом зроблено ремонт на суму понад 700 тисяч гривень.  Євгеній Миколайович побажав  членам  територіальної громади щодень писати історію порядності, працелюбства та любові до рідного краю  — це буде найкраще, що може зробити кожний для своєї малої Батьківщини. І, як годиться на свято, товариство відзначило цінними дарунками переможців різних конкурсів та родини, які є знакові для громади, а кухарям надало 200-кілограмового кабанця та вгодованого баранця, щоб безкоштовно пригощали всіх бажаючих юшкою і шашликами.

Зі слів заступника генерального директора із соціальних питань ТОВ «Хмільницьке» Петра Сидоренка, товариство допомагає всім селам, у яких працює (і що більше землі орендує, то більша допомога). Це насамперед підтримка шкіл, дитсадків, ФАПів, медичних амбулаторій і клубів, освітлення вулиць, ямковий ремонт доріг. Наприклад, у всіх своїх школах на 90% вже замінено вікна на енергоощадливі, для  п’яти котелень придбано котли на альтернативних видах палива. Будучи соціально відповідальним бізнесом,  цього року товариство лише на розвиток своїх сіл спрямувало понад 5 мільйонів гривень.

«За непростого сьогодення  люди потребують підтримки. За оренду земельних паїв розраховуємося у розмірі 6—8%  кадастрової оцінки землі. Оплату за пай у нас можна отримати наперед, навіть у січні, а якщо людині треба, то й на кілька років наперед грішми. З кожною громадою працюємо чесно — на основі договорів соціального партнерства, що на користь сьогодення і майбутнього українського села», — зауважив депутат Вінницької обласної ради Євгеній Звєрков. 

ПРЯМА МОВА     

Іван ЛОЗІНСЬКИЙ, голова первинної профспілкової
організації ТОВ «Хмільницьке»:

— Якщо добрі результати на виробництві, то й добре працює профспілкова організація. Колективний договір виконуємо,  скарг немає, трудове законодавство не порушуємо. Всі питання з адміністрацією вирішуємо за згодою. Заробітну плату виплачуємо, пільги,  передбачені колективним договором, надаємо. Так,  у разі народження дитини надаємо матеріальну допомогу у розмірі 1473 гривні. В армію іде працівник  — теж адміністрація купує необхідне з екіпіровки. Щороку оздоровлюємо дітей працівників за профспілкові кошти: зокрема цього року в літніх таборах відпочили 70 наших школярів. Купуємо путівки для  тих працівників, хто потребує санаторно-курортного лікування, а таких багато, бо соцстрах путівок уже не дає. У цьому році оздоровили вже 20 працівників. У їдальнях за пільговою ціною харчуємо працівників як  цукрового заводу, так і  сільськогосподарського виробництва. Обід коштує 5 гривень, а сніданок і вечеря по 4. Решту витрат бере на себе товариство. Якби у кожному підприємстві так дбали, то всьому люду було б краще.