СІЛЬСЬКИЙ ГЕНДЕР

В Україні зареєстровано приблизно 43 тисячі фермерських господарств, понад 12,5 тисячі з них — жіночі
 

—Ми, сільські жінки, багато і виснажливо працюємо. Та  об’єднавшись, демонструємо високі результати у власному агробізнесі, а також ефективно вирішуємо чимало інших проблем, зокрема створюємо необхідні умови для свого культурного і духовного розвитку, — каже голова ради жінок-фермерів України Людмила Клебанова. — Сьогодні в Україні зареєстровано приблизно 43 тисячі фермерських господарств, понад 12,5 тисячі з них — жіночі. У Запорізькій області з 2300 фермерських господарств  жіночих уже майже 370. І наші лави поповнюються. З огляду на те, що нині світ став перед необхідністю розв’язати проблему голоду, хочу засвідчити: українські сільські жінки здатні це зробити, лишень дайте нам змогу виростити нашу продукцію й реалізувати її.

Свої визначні здобутки у різних сферах сільські жінки продемонстрували на виставці-ярмарку, яку у Запоріжжі спільно організували Рада жінок-фермерів України й Український проект розвитку плодоовочівництва Канадського міжнародного агентства розвитку.

Представниці фермерських господарств демонструють продукцію, яку виростили власними силами.
Фото надане автором

— Те, що Запорізька область сьогодні стабільна з точки зору продовольчої безпеки, цін на продукти — це передусім досягнення й наших жінок. Я глибоко переконаний, що зберегти українське село можна лише через сільську родину, через малі та середні агрогосподарства, – зазначив зокрема голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

А тут справді було на що подивитися! Таких томатів, огірків, перцю, моркви, які представили  фермерські господарства жінок Кам’янсько-Дніпровського району, годі деінде шукати! Втім, для цього району  Запорізької області овочівництво традиційне, тож не дивина, що саме тут вирощують найкращі українські овочі. А ось чудова полуниця з  Мелітопольщини, малина — з Токмаччини, виноград — з  Михайлівщини й Оріхівщини, — це вже результат  плідної співпраці жінок-фермерів з цих територій та Українського проекту розвитку плодоовочівництва Канадського міжнародного агентства розвитку.

— Гендерний компонент — один з основних при реалізації Українського проекту розвитку плодоовочівництва. З метою охоплення найбільшої кількості жінок і проведення з ними роботи з поліпшення їх добробуту  проект встановив партнерські відносини з Радою жінок-фермерів України, — розповіла спеціаліст проекту з питань розвитку бізнесу сільських жінок  Олександра Гармаш. — Сільські жителі здебільшого обмежені в доступі до інформації про інноваційні технології і успішні підходи до ведення бізнесу з виробництва сільськогосподарської продукції. Партнерство Проекту й Ради жінок-фермерів України мало значний позитивний вплив на сільських жінок, і не лише в економічному розвитку, а й у розвитку їх особистих можливостей.

У рамках виставки пройшли презентації про роботу і життя сільських жінок України, відбулися навчально-консультативні заходи з питань агротехнології культур, які підтримує Український проект розвитку плодоовочівництва, також  були представлені фотороботи на тему «Сільське життя, як воно є...», дитячі малюнки на тему «У селі», роботи народних майстрів, які також провели майстер-класи для всіх бажаючих, відбулися концертні виступи творчих колективів і солістів із сільської місцевості.