ПРІОРИТЕТИ

На підприємствах групи компаній «Метінвест»
за рік заробітна плата виросла майже на чверть

Віолетта ГРОМОВА
для «Урядового кур’єра»

Соціальна беззахисність є чи не найпершою ознакою нашого українського буття. Будь-який прояв турботи держави або роботодавців, чи то навіть просто справедливе ставлення ми вже звикли вважати чимось надмірним. Але у середовищі патріотично налаштованих бізнес-кіл уже продукуються засади цивілізованих суспільних відносин, основою яких є соціальна відповідальність.

Міжнародна вертикально інтегрована гірничо-металургійна група компаній «Метінвест» інвестувала у 2010 році на реалізацію соціальних, спонсорських, благодійних та корпоративних програм 1 млрд 46 млн грн. Сукупний обсяг витрат на персонал перевищив 5 млрд грн і виріс порівняно з попереднім роком на 23%. На реалізацію соціальних пільг працівникам (у тому числі і колишнім) було направлено 132 млн грн.

Заробітна плата

За основу системи винагород у «Метінвест» була прийнята методологія  всесвітньо відомої консалтингової компанії Хей Групп, яку на сьогодні у світі застосовують вже понад 10 тисяч найбільших компаній.

«Для нашої компанії є надзвичайно важливим, щоб кожний співробітник, який сумлінно виконує сої обов’язки, розвиває свої професійні навички і навички підлеглих, був цілком задоволений не тільки своєю роботою, а й винагородою за неї. Сьогодні для нас необхідне нове мотивуюче бачення професійного розвитку і винагороди для  працівників, — розповів директор Макіївської філії ПАТ «ЄМЗ» Групи Метінвест Олександр Чудновець.

Як стверджує експерт із кадрів та мотивації Дивізіону сталі та прокату компанії «Метінвест» Вадим Бойченко, важко знайти такий універсальний метод оплати праці, який би враховував інте?реси і роботодавця, і співробітника. Найчастіше практикується такий підхід: підприємство намагається платити з урахуванням своїх цілей, але рівно стільки, щоб працівник не пішов, а той, у свою чергу, хоче отримувати якомога більше.

За новою системою винагороди, у «Метінвесті» кожний працівник знає, як вплинути на підвищення свого окладу, враховуються особливості професій, розмір зарплати схожого працівника у місті, області, в Україні. Важливим тут є той момент, вважає експерт, що за методикою Хей критерії оцінки однакові для усіх посад — і для робітника, і для топ-менеджера.

Нині середньомісячна заробітна плата на одного працівника, включаючи преміальні виплати, у «Метінвесті» становить 5372 грн. Її рівень вдвічі перевищує середню заробітну плату по Україні (за даними Держкомстату, за березень цього року се?ред?ня зарплата по Україні становить 2531 грн).

Соціальні програми

У «Метінвесті» добре усвідомлюють, що діяльність компанії нерозривно пов’язана з майбутнім міст, у яких підприємства групи є містоутворювальними.  Своє соціальне завдання компанія бачить у створенні нових робочих місць, підвищенні рівня соціальної культури населення, а також у здійсненні соціально значущих та благодійних проектів.

«Корпоративна соціальна відповідальність передбачає для нас активну участь у житті місцевих громад, розвиток перспективних напрямків у сфері захисту навколишнього середовища, якісне покращення життя в регіонах присутності за допомогою впровадження сучасних соціальних програм та створення міцного ресурсу для подальшого розвитку», — розповів директор з корпоративних комунікацій групи «Метінвест» Ігор Кирилюк.

Нещодавно «Метінвест» розробив та прийняв до виконання нову стратегію соціально-інвестиційної діяльності. Вона включає в себе реалізацію ряду комплексних соціальних програм. «Здорове середовище — справа кожного» націлена на екологічну освіту та ресурсозбереження, «Місто — своїми руками» — на підвищення соціальної активності місцевого населення, «Світ можливостей» — на підтримку талановитої молоді. Крім того, передбачена програма розвитку дитячо-юнацького футболу.

«Стратегія соціального інвестування «Метінвесту» — запорука покращення життя у регіонах присутності групи і в країні загалом. Ми вкладаємо кошти у розвиток інфраструктури, створюємо нові робочі місця, забезпечуємо достойну заробітну плату, співпрацюємо з місцевими громадами, інвестуємо у розвиток регіонів і країни. Соціальна діяльність «Метінвесту» — це перспектива покращення життя кожного українця», зазначив генеральний директор ТОВ «Метінвест Холдинг» Ігор Сирий, коментуючи показники 2010 року.

«Немало представників старшого покоління з деякою пересторогою ставляться до того, що великі металургійні підприємства країни очолили «білі комірці» - молоді, амбітні люди. Я добре знаю вітчизняну металургію. З юних років працював у мартенівському цеху і звідти виріс до керівних державних посад. І зараз на пенсії моя діяльність досі пов’язана з металургією. Тож, спостерігаючи нинішні процеси у цій галузі, варто зазначити, що нове покоління управлінців надзвичайно відповідально ставиться до забезпечення і виконання соціальних зобов’язань перед працівниками. Це викликає велику повагу», — сказав Почесний металург України, народний депутат України ІІ, ІІІ і IV скликань Вадим Гуров.