Недавні зміни до законодавства торкнулися багатьох українських працюючих пенсіонерів. І тим, хто отримує спецпенсії, однозначно доведеться обирати — залишитися на роботі чи остаточно піти на заслужений відпочинок. Стосується це й деяких журналістів-пенсіонерів, які досі продовжували працювати. Їм також доведеться зробити вибір. За прогнозами фахівців, більшість напевно піде на пенсію.

Та зрозуміло, що є ще порох у порохівницях і бажання час від часу дописувати до своїх або інших ЗМІ за гонорар. Але тут-таки постає запитання: чи позначиться це на розмірі їхніх пенсій і як саме? Якщо спецпенсіонер отримає разовий гонорар за статтю, чи не позбавлять його за це в тому місяці пенсійної виплати? І як відомості про це отримують працівники ПФ?

По консультацію «Урядовий кур’єр» звернувся до заступника директора департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Ірини Ковпашенко.

— Нагадаю, що саме 02.03.2015 р. Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення», яким з 01.04.2015 запроваджено новий порядок виплати пенсій працюючим пенсіонерам.

Він передбачає, що люди, які отримують пенсії (незалежно від їх виду та закону, згідно з яким вони призначені) під час роботи на посадах, що дають право на її призначення за нормами законів «Про державну службу», «Про статус народного депутата України», «Про судоустрій і статус суддів», «Про прокуратуру», ці виплати не одержуватимуть до звільнення з роботи, — розповіла фахівець.

Журналістам, які планують піти на заслужений відпочинок, слід зважити, як на розмір пенсії вплине підробіток за гонорар. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Вона також поінформувала, що при нарахуванні пенсій журналісту державного або комунального засобу масової інформації застосовуються такі самі норми, методика та порядок нарахування пенсії, як державному службовцю.

Отже, якщо людина отримує пенсію державного службовця або трудову пенсію та працює на посаді в державному або комунальному засобі масової інформації, то виплата пенсії припиниться.

Водночас закон передбачає, що у період роботи на інших посадах/роботах призначена пенсія, розмір якої перевищує 150% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, виплачується у розмірі 85% призначеного, але не менш ніж 150% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Якщо пенсіонер працює не на умовах трудового договору або виконує роботи на підприємствах, установах, організаціях чи у фізичних осіб за договорами цивільно-правового характеру (наприклад, на гонорарній основі), пенсія, розмір якої перевищує 150% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, виплачується у розмірі 85% призначеної пенсії, але не менш ніж 1423,50 гривені.

У пункті 2.21 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 року №22-1, визначено документи, які підтверджують, що особа не працює (не провадить діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування). Це трудова книжка, індивідуальні відомості про застраховану особу, що надаються відділом персоніфікованого обліку, та відомості про відсутність інформації про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця за наявними в органі, що призначає пенсію, даними.

Відповідно до пункту 2 частини другої статті 16 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» особа надає на вимогу органу, що призначає пенсію, документи, які засвідчують, що особа не працює (у тому числі копію трудової книжки із записом про працевлаштування та/або копію цивільно-правового договору).

На запитання, чи повинен робити вибір — робота або пенсія — журналіст державного ЗМІ пенсійного віку, що має ІІ групу інвалідності, або чи вплинуть на розмір його пенсії разові дописи за гонорар, фахівець відповіла:

— Незалежно від наявності роботи та посад, які обіймають пенсіонери, призначена пенсія (незалежно від її виду та закону, згідно з яким призначена) виплачується в повному обсязі інвалідам І та ІІ груп, інвалідам війни ІІІ групи, учасникам бойових дій, особам, на яких поширюється чинність пункту 1 статті 10 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Отже, виходить, що журналіст-спецпенсіонер, у цьому разі інвалід ІІ групи, може працювати у державному ЗМІ й отримувати повну спецпенсію. Так само він може дописувати до будь-якого засобу масової інформації за гонорар, що ніяк не вплине на розмір його пенсійної виплати.