У мережі Фейсбук Прем’єр-міністр Микола Азаров привітав усіх з ухваленням Держбюджету-2014, зазначивши, що вперше за 20 років своєї участі у підготовці цього документа його приймали в абсолютно ненормальній обстановці. «Важко навіть уявити собі, чим керувалися ці так звані політики, які заблокували у своїх кабінетах Голову Верховної Ради, першого заступника Голови Верховної Ради, влаштовували бійки в залі, вихоплювали картки для голосування, створювали абсолютно неможливу обстановку для роботи вищого законодавчого органу в державі. Абсолютна безвідповідальність перед країною, виборцями», — сказав глава уряду, додавши, що першому заступнику Голови Верховної Ради довелося вибиратися зі свого кабінета через вікно і дах приміщення.

«І треба віддати належне мужності цієї людини, яка, ризикуючи життям, забезпечила відкриття та проведення цієї, підкреслюю, унікальної за всю історію України сесії Верховної Ради. Скажіть, що ще має статися, щоб у наших людей нарешті відкрилися очі на таку поведінку декого з тих, кого вони обрали до нашого парламенту?» — підкреслив Микола Азаров.

Країна входить у робочий ритм

За попередніми підсумками 2013 року, валовий внутрішній продукт становив близько 100% порівняно з минулим роком. «Таким чином, незважаючи на світову економічну кризу, цілу низку проблем у наших взаєминах з партнерами, вдалося не допустити спаду ВВП. Це дуже важливо», — оптимістично заявив Прем’єр-міністр.

При цьому він зазначив, що останніми місяцями в економіці з’явилися позитивні тенденції. «Зараз поставлено завдання їх закріпити. Тому будь-яка дезорганізація, заклики до хаосу погіршать життя наших людей. Давайте разом не дозволимо тим, хто прагне це зробити, реалізувати свої маячні ідеї», — наголосив Микола Азаров.

Розповів він і про інфляцію: «Прогнозний її рівень буде приблизно в 2,5 раза нижчий за рівень підвищення заробітної плати, тобто ми плануємо реальне збільшення заробітної плати».

А поки що глава уряду пообіцяв протягом найближчих десяти днів розв’язати проблему з виплатами соціальних допомог на дітей, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. Він пояснив, що «перші вісім днів у країні були неробочі — відповідно доходи казни були невеликими. Їх треба було покривати додатковими джерелами».

А після набуття чинності Закону «Про Державний бюджет на 2014 рік» Міністерство фінансів отримує право відшкодовувати дефіцит доходів за рахунок запозичень. «Тому найближчими днями цю і низку інших проблем буде усунуто», — запевнив Прем’єр-міністр.

Солодкі проблеми

Микола Азаров звернув увагу користувачів мережі на те, що сьогодні чинними документами не підкріплено вступ України ні до Європейського, ні до Митного союзів.

«Навіть в Угоді про асоціацію з ЄС немає ні слова про можливість вступу України до Європейського Союзу. У цьому легко переконатися, прочитавши тексти угод, які вивішені на сайті уряду: www.kmu.gov.ua, на моєму персональному: www.azarov.ua і оприлюднені Європейською комісією», — сказав Микола Азаров.

Він зауважив, що аналогічні угоди про асоціацію Європейський Союз підписав з багатьма країнами, наприклад, з Туреччиною 50 років тому, яка досі не вступила в ЄС. А з десяток років тому ЄС, приміром, підписав угоди про асоціацію з цілою низкою африканських країн.

Розповів глава уряду й про пріоритети головування України в СНД, яке «дає змогу формувати порядок денний зустрічей глав держав і урядів». Під час головування головну увагу Україна приділить розвитку зони вільної торгівлі в рамках Співдружності.

Насамкінець Прем’єр підсолодив спілкування темою розвитку цукрової галузі. «Перспектива розвитку галузі є. На засіданні уряду прийнято велику програму, і я думаю, що цього року ми посіємо достатньо обсягів буряку. Це дуже важлива для нас культура, і не тільки для виробництва цукру», — написав глава уряду.

За його словами, найбільша проблема цукрової галузі полягає в збуті продукції. Ми виробляємо значно більше того, ніж самі споживаємо, і на ринку цукру йде жорстка конкуренція. Навіть традиційні ринки обмежені для нас через невигідну, на думку Миколи Азарова, для нас угоду щодо вступу до СОТ, відповідно до якої Україна зобов’язана закуповувати дешевший за вітчизняний тростинний цукор.

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»

RU