У Сумському обласному художньому музеї імені Н. Онацького відбулася презентація першого тому хрестоматії «Василь Григорович Кричевський», присвяченого творчій спадщині видатного українського художника, одного з яскравих представників династії Кричевських. Як розповів харківський видавець кандидат філософських наук Олександр Савчук, видання, що вийшло в серії «Слобожанський світ», має на меті донести до шанувальників мистецтва всю масштабність цієї унікальної постаті.

Маючи універсальне обдаровання, Василь Кричевський залишив цінну творчу спадщину в архітектурі, дизайні, малярстві, графіці, декоративно-вжитковому мистецтві, сценографії, кінематографі. До першого тому, за яким неодмінно буде другий, ввійшли сотні історичних документів та понад 470 ілюстрацій 1891—1943 років, частину яких друкують вперше.

За словами директора Сумського обласного художнього музею імені Н.Онацького Галини Ареф’євої, особливо приємно, що у підготовці й виданні хрестоматії взяли участь сумські мистецтвознавці. Із фондів музею надано 73 зображення експонатів — творів живопису, графіки, геометричних орнаментів. З-поміж них — лист-відповідь Василя Кричевського Никанорові Онацькому щодо пропозиції створення проекту бібліотеки в Лебедині в українському стилі та світлина цього проекту.

До слова, чимало документів родинного архіву Онацьких зберігаються в Сумському художньому музеї, тож творча співпраця двох видатних митців знайшла відображення на сторінках презентованої хрестоматії.