Осінні польові роботи у розпалі. На Черкащині триває збирання пізніх зернових та технічних культур. У сільгосппідприємствах накопичено достатньо дизпалива та бензину для завершення осінніх польових робіт. А ось мінеральних добрив поки що недостатньо. За потреби 46,3 тисячі тонн їх закуплено тільки трохи більше третини. Та й темпи закупівлі цього року нижчі, ніж, приміром, торік.

У зв’язку з  тим, що цього року аграрії зіштовхнулися з істотним дефіцитом оборотних коштів на тлі недоступності банківського кредитування та девальвації гривні, економічна ситуація в багатьох господарствах складна. Обвал нацвалюти призвів до зростання цін на мінеральні добрива. До того ж  їх головний постачальник ПАТ «Азот», як і інші виробники цієї продукції, через конфлікт з «Нафтогазом України» певний час не працював. Є проблеми із забезпеченням добривами і в інших регіонах України. З огляду на  їх перехідні залишки, нині, повідомляє Мінагрополітики, для успішного проведення посівної господарствам необхідно придбати ще близько 146 тисяч тонн поживних речовин або 421 тисячі тонн азотних добрив.

За повідомленням прес-служби Черкаського ПАТ «Азот», що входить до холдингу Osthem, підприємство почало процес пуску виробництва. Вдалося врегулювати з ДК «Газ України» та НАК «Нафтогаз України» усі фінансові питання, пов’язані з боргами.

Газ, що належить підприємствам, розблоковано, газопостачання відновлено. За період вимушеного простою, що тривав майже чотири місяці, у цехах провели капітальні ремонти та модернізацію виробництва. На Черкаському «Азоті» зроблено ремонти в основних цехах (у двох цехах з виробництва аміаку і карбаміду, в цеху з виробництва аміачної селітри, слабкої азотної кислоти) та в допоміжних структурних підрозділах. Завдяки проведеним ремонтам підприємства зможуть поліпшити виробничі показники й підвищити ефективність роботи.