Пенсійне забезпечення — питання, яке турбує людей різного віку. Тих, хто вже вийшов на заслужений відпочинок, — у практичному аспекті: щоб отримувати гроші вчасно і в повному обсязі. А тих, кому до цього ще далеко, — хоча б у теоретичному: чого слід чекати й на що сподіватися. Щоб відповісти на ці запитання, заступник голови Пенсійного фонду Валентина Никитенко підбила підсумки діяльності органів ПФ у 2013 році.

Вона поінформувала, що протягом 2013-го територіальні органи Пенсійного фонду призначили пенсії 544,1 тисячі громадян, що на 13,9 тисячі більше, ніж 2012 року. Встановлено 26,6 тисячі пенсій за особливі заслуги перед Україною, понад 690 тисячам працюючих пенсіонерів провели індивідуальні перерахунки виплат з урахуванням страхового стажу, набутого після призначення або попереднього перерахунку пенсій.

Середній розмір пенсії збільшився з 1470 гривень станом на 1 січня 2013 року до 1526 гривень — на

1 січня 2014 року. Торік було проведено вісім масових перерахунків пенсій різним категоріям пенсіонерів, зокрема:

11,8 мільйона людей у зв’язку зі зміною розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

348 тисячам пенсіонерів у зв’язку із зростанням середньої заробітної плати в країні;

507 тисячам військовослужбовців на виконання соціальних ініціатив, проголошених Президентом;

60 тисячам 85-річних інвалідів Великої Вітчизняної війни та війни з Японією.

Посадовець наголосила, що на 1 січня 2014 року лише 7,4% українських пенсіонерів, або 1002,2 тисячі осіб, отримують пенсії, розмір яких менш як 1000 гривень. Кількість таких осіб протягом минулого року зменшилась у 2,4 раза.

За міжнародними зобов’язаннями України було забезпечено виплату пенсій у 18 країн (Прибалтика, Португалія, Болгарія, Данія, Чехія тощо). Виплати проведено на суму 1,2 мільйона доларів США та 1,9 мільйона євро. А також пенсіонерам іноземних держав, які проживають у нашій країні, згідно з міжнародними договорами, провели виплату пенсій на суму 1,2 мільйона доларів США та 1,3 мільйона євро.

Також відповідно до угоди між Україною та Російською Федерацією нашим співгромадянам, які працюють у районах Крайньої Півночі, пенсія призначається зі зниженням пенсійного віку: чоловікам — у 55 років, жінкам — у 50. А виплата пенсій до досягнення ними пенсійного віку в Україні проходить коштом РФ. Тож торік до ПФ України за цією угодою надійшло 62 мільйони рублів, які виплачено нашим пенсіонерам.

Військовослужбовцям, які стали інвалідами, та сім’ям загиблих під час виконання обов’язків у складі миротворчих сил ООН проведено виплати на суму 105 тисяч доларів США.

На переконання заступника голови Пенсійного фонду, підвищилася якість обслуговування громадян в органах ПФ. Протягом минулого року всі необхідні послуги 5,3 мільйона людей, які перебувають на заслуженому відпочинку, отримали у 570 управліннях ПФ за принципом «єдиного вікна». До кінця 2014 року за цим принципом мають запрацювати всі управління ПФ у країні. А ще охочі можуть скористатися послугами веб-порталу. Будь-яка застрахована особа може отримати доступ до персоніфікованого обліку (інформації про себе) і побачити, чи сплачує і в якій сумі роботодавець за неї страхові внески до ПФ. А пенсіонери можуть побачити свій розмір пенсії та зарплату, застосовану для нарахування саме цього розміру.

Щодо планів на 2014-й Валентина Никитенко зауважила, що з 1 березня органи Пенсійного фонду вперше проведуть перерахунок пенсій у зв’язку з осучасненням заробітної плати на коефіцієнт, який буде рівний відсотку зростання зарплати в Україні та визначений урядом. І оскільки Держбюджет уже ухвалено, можна сказати, що затверджено зростання протягом року прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Тож з 1 липня  2014 року він підвищиться і становитиме 974 гривні, а з 1 жовтня — 1014 гривень. А отже, перераховуватимуть усі розміри надбавок і підвищень, які залежать від нього.