Виробниче підприємство отримало нову назву після переміщення керівництва з Первомайська до Гірська, щоб не залежати від обстрілів, які не давали колишньому об’єднанню «Первомайськвугілля» працювати на повну потужність. Працівникам змінювати місце проживання не довелося — традиційно гірників збирають на зміну шахтні автобуси з навколишніх селищ. 

У таких поїздках усі знають одне одного. Тут і солоні гірницькі жарти, і водночас обов’язкове «Бійся!», коли лунає тривожний тріск породи.  І про очищувальні властивості вугілля, яке, потрапивши в ранку, діє краще за будь-які антисептики і швидко загоює поріз. Але останнім часом більшість розмов точилася навколо боргів із заробітної плати.

Виплата заробленого найкраще стимулює до праці. Фото з сайту ipress.ua

Та під час візиту Президента України Петра Порошенка в Сєверодонецьк голова Луганської ОДА Геннадій Москаль висловив прохання посприяти у погашенні заборгованості із зарплати шахтарям державного підприємства «Гірськвугілля», створеного на базі ліквідованого ДП «Первомайськвугілля». На сьогодні ці кошти вже надійшли на рахунки підприємства, почалося погашення заборгованості. Тож тепер у шахтарських автобусах — тільки й розмов про те, що гірникам української Луганщини почали виплачувати заборгованість із зарплат. А в так званій ЛНР десятки тисяч шахтарів сидять без грошей. І немає агітаторів, кращих за самих людей, які відчули турботу держави про їхнє життя.

Як повідомила прес-служба Луганської ОДА, Геннадій Москаль від імені гірників та їхніх сімей висловлює щиру вдячність Президентові України за оперативне розв’язання проблеми й розуміння тієї складної ситуації, в якій опинилася Луганщина.