Керівники Міндоходів разом відзвітували у прес-центрі Кабміну про результати першого місяця роботи та подальші плани. Адже встигли і накреслили чимало, зазначали перший заступник міністра доходів і зборів Ігор Білоус, а також заступники Віталій Науменко та Володимир Хоменко.

Вибивати гроші з бізнесу більше не будуть

— Зусилля міністерства нині зосереджені на знищенні корупційних схем та припиненні розкрадання ПДВ. Це фактично питання нацбезпеки, адже тіньовий обіг у цій сфері досяг захмарних висот — 280 мільярдів гривень, що означає 50—70 мільярдів несплачених податків на рік, і потрібно робити все можливе, щоб не втратити їх цього року, — наголосив Ігор Білоус. Бо, за його словами, податки не збільшуватимуться, база оподаткування не розширюватиметься. Другий резерв (50—100 мільярдів) — алкоголь та тютюн. —  Ми вже бачимо додатковий ресурс: він піднімається «з тіні», тож проговорюємо з підприємствами зменшення переплат з податку на прибуток. Вони скорочуватимуться, але на бій «з тінню» потрібні місяці.

Посадовець зазначив, що зі стабілізацією надходжень відомство справляється, долаючи тотальну корупцію та блокування роботи на місцях. Так, якщо в січні-лютому збір податків зменшився на 60%, то нині бюджет виконується. І не за рахунок надлишкового тиску на підприємців (хоч це також відбувається, і потрібно змінювати систему), а завдяки боротьбі з нелегальним бізнесом.

— Легко й далі не буде, — продовжив Ігор Білоус. — З огляду на саботаж на місцях на часі кадрові зміни у великій системі (налічує 60 тисяч податківців), які б дисциплінували працівників. А політична нестабільність, події на сході вже спричиняють спад ділової активності, зниження споживчого попиту. Громадяни економлять, заощаджують гроші, а товарообіг скорочується.

Як заявив перший заступник міністра, скасовано індивідуальні плани податкових ревізорів, що вже зменшило поле для корупції. Раніше залежно від доходів підприємства існувала мінімальна сума, яку аудитор повинен був обов’язково донарахувати за результатами кожної перевірки. Істотно скорочується й кількість перевірок, а проводитимуть їх переважно камерально, тобто не виїжджаючи на підприємство. Останнє відбуватиметься, лише якщо будуть претензії до поданих документів.

Буде також створено спеціальну міжвідомчу робочу групу, яка працюватиме над фактично новим Податковим кодексом, тобто над структурною реформою податкової системи. У кодексі буде істотно зменшено кількість податків і зборів — з 22 до 10, а то й менше.

Робиться ставка на ефективну співпрацю

Віталій Науменко, який курирує митницю, констатував, що у березні недоотримано 30% коштів, а вже за перші 12 банківських днів квітня план виконано на 55,1%. З огляду на складну ситуацію зменшився обсяг ввезення товарів (порівняно з квітнем минулого року за вагою впав на 11%, порівняно з першим кварталом — на 8,7%), цифра надходжень засвідчує ефективне виконання митниками своїх обов’язків. 

За його словами, успішно реалізуються запроваджені заходи адміністративно-організаційного характеру, спрямовані на детінізацію економіки, припинення нелегальних схем ввезення товарів, усунення корупційної складової в роботі митних органів.

– Робити це дуже важко, але результати є, є й люди, які хочуть чесно працювати в оновленій державі. Змінився керівний склад митниць. Аналогічне відбувається із середньою ланкою управління. Нині на місцях моніторять ситуацію, щоб визначитися з подальшими діями, — каже він.

Активізувалися зустрічі з великим бізнесом, підприємцями, митними брокерами тощо. У міністерстві хочуть чути, що потрібно зробити у плані спрощення митного контролю. Департамент митної справи вже скасував обов’язкове зважування товарів. Визначено, що товари, які переміщують у контейнерах через порти Південної митниці (Одеса), повинні направляти на зважування у разі потреби, зокрема після порівняння інформації, наданої агентськими організаціями (морськими агентами) та заявленої в митних деклараціях й інших товаросупровідних документах. Такий крок дасть змогу суб’єктам зовнішньоекономічної діяльності в подальшому не витрачати час та фінанси на необ∂рунтовані заходи. Крім того, це зменшить корупційну складову в діях посадових осіб митних органів.

Як зазначив Віталій Науменко, робиться ставка на ефективну співпрацю з бізнес-спільнотою, виведення товарів із тіні.

Увага зосереджена й на роботі з компаніями-мінімізаторами та оптимізаторами, які практикують схеми ввезення за офіційними документами, але з використанням товарів прикриття. Так, у транспортному засобі чи контейнері є, наприклад, п’ять видів товарів, а документи складають так, щоб найдорожчого була якомога менша кількість, а найдешевшого — найбільша, щоб заплатити менше податків.  

Підписано Меморандум про взаєморозуміння між Міндоходів, Європейською Бізнес Асоціацією та Американською торговою палатою, яким затверджено план першочергових заходів і спільних дій. Ідеться про кадрові питання, боротьбу з корупцією, надійну систему оперативного реагування на випадки порушення митних правил, автоматизацію митної справи, імплементацію найкращого світового досвіду з питань митної оцінки.

Ринок має стати «білим»

Володимир Хоменко, який очолює податкову міліцію, зауважив, що нині вона активно бореться зі злочинними схемами. Насамперед ідеться про зачищення тіньового ринку підакцизних товарів. Загалом за місяць розпочато 741 кримінальне провадження, з яких до суду спрямовано вже 632. До держбюджету повернуто 52 мільйони гривень, майже мільярд заарештовано на банківських рахунках.

— На 80—90 відсотків тіньовий ринок таких товарів (нелегальне виробництво алкоголю, контрабанда цигарок) зачищено, — впевнено заявив він. — З незаконного обігу лише алкоголю вилучено на 34 мільйони гривень. До 15 травня цього року цей ринок має стати «білим», інакше на керівників податкової міліції чекають кадрові рішення. Загалом у країні тіньовий ринок становив 30—50%. Тобто це резерви для легального бізнесу, перед яким розчищають дорогу, і нові джерела надходження акцизу. 

Крім того, тільки за останній тиждень ліквідовано діяльність двох потужних конвертаційних центрів, які проконвертували майже 300 мільйонів гривень. З підприємств — їхніх користувачів стягнуто до держбюджету 37,2 мільйона.

— Створено всі умови, щоб такі центри не виникали, — запевнив Володимир Хоменко.

Що стосується кадрів, то у 18 регіонах замінено керівників податкової міліції. За словами заступника, нікого зі сторони не привели — посадові місця обійняли працівники середньої ланки з жорсткою умовою: працювати на державу, яка нині в скрутному становищі.