Днями Нацбанк повністю і за графіком закрив питання за кредитними зобов’язаннями перед МВФ, перерахувавши 359,2 мільйона доларів (в еквіваленті) і підтвердивши статус надійного позичальника. Водночас МВФ рекомендує національному банківському регулятору трохи підкоригувати  монетарну політику, якщо той планує продовжити співпрацю з фондом за програмою stand-by. Україна розраховує переговори щодо цього  продовжити уже в середині грудня. 

Незалежний  аудит посилить систему

«Ми не бачимо монетарної політики, яка працювала б адекватно. Щодо ставок — не працює, у розподілі ліквідності — також не працює. У банків є ліквідність, але це не завжди відображається на ринку», — розкритикував стан банківської системи і дії регулятора постійний представник МВФ в Україні Жером Ваше під час Українського банківського форуму, організованого Інститутом Адама Сміта. За його словами, потрібно змінювати монетарну політику Нацбанку, зокрема зробити гнучкішим обмінний курс. На його думку, це підштовхне Україну до експортної ефективності та економічного зростання.

Постійний представник МВФ також озвучив й інші рекомендації експертів фонду: «Україні не завадить провести незалежний аудит банків, щоб об’єктивно оцінити якість їхніх активів, адекватність резервування, застав і класифікацію кредитів». Це дасть змогу підвищити прозорість і зміцнити банківську систему, переконаний він. Якість активів, на думку експертів фонду, — одне з найбільш вразливих місць української банківської системи, наголосив Ваше.

 Представник МВФ назвав й інші ефективні заходи з посилення банківської системи: усунення регуляторних та податкових перешкод для реструктуризації і продажу кредитів, які не працюють; упровадження нагляду на консолідованій основі; розроблення інструментів хеджування валютних ризиків. І нагадав ключові рекомендації в інших сферах економіки. Зокрема, про потребу  консолідувати бюджетну сферу, підвищити внутрішні енерготарифи, провести  структурні реформи для поліпшення бізнес-клімату.

До стабільної національної валюти українці вже звикли. Фото Володимира ЗAЇКИ

Девальвація  у межах  10% безпечна

У відповідь на пораду МВФ відпустити обмінний курс заступник директора генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олександр Арсенюк дипломатично зауважив, що Нацбанк стурбований такою рекомендацією, хоч і з повагою ставиться до всіх порад МВФ. Головна мета Нацбанку — це підтримка цінової стабільності, і її вдається досягати. Маємо досить низькі темпи інфляції, що в свою чергу формує довіру населення та бізнесу до банківської системи, підсумував він.

Голова правління «Надра Банку» Дмитро Зінков вважає, що банківська система нині стійкіша до коливань валютного курсу, ніж три-п’ять років тому. «Перехід до плаваючого валютного курсу приховує величезні ризики для країни, бо в Україні бівалютна економіка. Для такого рішення необхідні значні ресурси, резолюція дій і достатній інструментарій», — пояснив він, додавши, що незначна девальвація була б корисною для експортерів, які за таких умов трохи «оживуть», що призведе до збільшення валютних надходжень.

За оцінками виконавчого директора Незалежної асоціації банків України Сергія Мамедова, девальвація курсу гривні буде безпечною лише у межах 10%, якщо ж перевищить цю позначку, можуть виникати проблеми.

ДОВІДКА «УК»

За даними Нацбанку, 2013 року Україна виплатила МВФ майже 5,603 мільярда доларів, 2014-го має повернути понад 3,66 мільярда, 2015-го — 1,48 мільярда.