Попри складну економічну ситуацію, в бюджеті цього року закладено зростання прожиткового мінімуму, який є базою для збільшення соціальних виплат, стверджують експерти. При цьому виконати закладені показники цілком реально, якщо вдасться максимально «вибілити» заробітну плату та повноцінно працюватиме закон про трансферне ціноутворення. Про це під час прес-конференції розповів президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Конверти»  перетрусять

«Головне джерело зростання ВВП і зростання зарплат, виконання бюджету — це наша «тінь». Якщо нам насправді вдасться за рахунок тих реформ, які проводить податкова, електронних звітностей з ПДВ, добросовісних перевірок з точки зору контролюючих органів хоча б на 4 % ще раз зменшити «тінь», зростання ВВП буде 5%, — зазначив пан Охріменко. — Чим сильніше затискатимемо тіньову економіку, тим швидше зростатиме ВВП. Якби ми могли рахувати тіньову економіку, думаю, що в 2013 році в нас було б не падіння, а зростання, і навіть дуже велике».

На його думку, існує кілька об’єктивних чинників, які вселяють упевненість у тому, що ВВП України у цьому році зростатиме. Один із чинників — відновлення відносин з Росією. «Оскільки Російська Федерація — наш торговий партнер, ми почнемо продавати вагони, локомотиви, це приведе до зростання ВВП, — пояснює економіст. — Також ми починаємо працювати з Китаєм. Це цікавий і дуже важкий ринок. З ним вигідно працювати, але він дуже консервативний. Але якщо Китай почне будувати в Україні хоча б один завод чи окружну дорогу, відразу ВВП зросте», — підкреслив він.

Аналізуючи структуру доходів держбюджету, експерт акцентував увагу журналістів на тому, що вперше за всю історію України закладені доходи від податку фізичних осіб вищі, ніж від податку на бізнес. Такі очікування він пояснює тим, що у країні й надалі триватиме боротьба із зарплатами «у конвертах». «Справді, політика «вибілювання» повинна привести до зростання доходів, які надходять до бюджету, — впевнений експерт. — Напевно, мало хто звернув увагу, чому опозиція так активно виступала проти ухвалення закону про бюджет 2014 року. А у пояснювальній записці йдеться про те, що у цьому році податкова активно використовуватиме трансфертне ціноутворення, а це буде затискання тіньової економіки, отже і податки будуть більшими. На жаль, у нас у країні всі дуже не люблять платити податки.

Звичайно, не можна за один день побороти тіньову економіку, але якщо планомірно працювати у цьому напрямі, то за десять років нам вдасться її істотно зменшити».

У свою чергу представник опозиції народний депутат України Олександр Чорноволенко розкритикував такі ініціативи зі збільшення доходів і зазначив, що збільшення соціальних стандартів населення майже не відчує. «Верховна Рада ухвалила збільшення номінального показника податку з доходів фізичних осіб на 0,7%. А в бюджеті є такий показник, як індекс споживчих цін. Він визначається в 104,8%. Тобто ціни зростуть у середньому на 4,8%», — сказав Олександр Чорноволенко.

Так, «номінально ваші доходи зростуть на 0,7 %, а витрати — на 4,8% , якщо ви споживатимете, як цього року», — резюмував нардеп.

Коментуючи це твердження, Олександр Охріменко нагадав, що «в держбюджеті заплановано зростання мінімальної зарплати на 6,8%. При цьому інфляція — 4,3%. Заплановано зростання так званого першого окладу держслужбовця на 18%». З огляду на це економіст назвав заяву нардепа перекручуванням фактів.

Роботодавцям доплатять

У самому ж законі передбачено, що мінімальна зарплата зростатиме двічі за рік: з 1 липня та 1 жовтня. У кошторисі також враховано видатки на виплату одноразової допомоги молодим працівникам, яких направляють на роботу в села на посади педагогічних, медичних та фармацевтичних працівників.

Уперше у проекті державного бюджету на 2014 рік для виконання норм Закону України «Про зайнятість населення» передбачено нову бюджетну програму «Компенсація роботодавцю частини фактичних витрат, пов’язаних зі сплатою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» у сумі 8 мільйонів 800 тисяч гривень.

Зростуть виплати й для пенсіонерів. Так, середній розмір мінімальної пенсії відповідатиме розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, і становитиме 971 гривню, що на 72 гривні, або на 8%, більше, ніж цього року. У державному бюджеті на 2014 рік обсяг видатків, що спрямовуються Пенсійному фонду України, передбачено в сумі 87,4 мільярда гривень, що на 4,1 мільярда гривень більше, ніж 2013-го. Такий обсяг асигнувань надасть можливість продовжити фінансування соціальних виплат у сфері пенсійного забезпечення, що були запроваджені ще у 2012 році. Зокрема йдеться про перерахунок пенсій громадянам, які вийшли на пенсію до 2008-го, підвищення доплати до пенсій для членів сімей померлих інвалідів війни та доплати до пенсій учасникам війни. Заплановано також збільшення розміру пенсій військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу, які залишили службу.

Додаткові кошти в головному кошторисі країни передбачено на виплати при народженні дітей, розмір державної допомоги сім’ям із дітьми. Так, допомога після народження першої дитини становитиме 31 688 гривень, другої — 63 375, третьої й наступних дітей — 126 750 гривень. Крім того, на 250 гривень зросте розмір допомоги малозабезпеченим сім’ям, в яких виховують дітей віком від 3 до 13 років. Родини, де є діти, старші 13 років, можуть розраховувати на додаткові 500 гривень.

Як розповіла перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету народний депутат України Оксана Калетник, на етапі доопрацювання законопроекту в профільному комітеті було закладено 300 мільйонів гривень на забезпечення житлом інвалідів війни, воїнів-інтернаціоналістів та чорнобильців. Ще 300 мільйонів буде спрямовано на заходи з професійної та соціальної реабілітації інвалідів. Додаткові 70 мільйонів призначено на оздоровлення і відпочинок дітей, які потребують особливої уваги та підтримки, в дитячих оздоровчих таборах МДЦ «Артек» і ДЦ «Молода Гвардія».

Уперше в бюджеті цього року передбачено і кошти для харчування учнів 5—11 класів — усіх, а не лише для дітей пільгових категорій. Додаткові кошти закладено на розширення мережі дошкільних навчальних закладів, на модернізацію дитячих спортивних майданчиків.

До речі, в системі освіти зміни очікують і студентів. Для тих із них, хто вчиться на відмінно, буде підвищено стипендії.

Що стосується інших міністерств, то, наприклад, «плюс» для Міненерго в розмірі 1,9 мільярда гривень зокрема буде спрямовано на підтримку вугледобувних підприємств. У Міністерстві оборони додатково виділені 1,9 мільярда гривень частково підуть на будівництво або купівлю житла для військовослужбовців.

Серйозне зростання фінансування очікує Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Ці кошти нададуть можливість забезпечити фінансування таких напрямів, як будівництво та ремонт об’єктів державного і регіонального значень, ремонт ліфтів, освітлення вулиць за енергоощадними технологіями.

Коментуючи збільшення видатків на міністерства, Олександр Охріменко зазначив, що вони спрямовані на рішення цілком конкретних соціальних завдань. «Збільшення суми для Міністерства оборони дасть змогу вирішити питання переходу на контрактну армію, — пояснює він. — А збільшення фінансування Міністерства палива та енергетики спрямоване на те, щоб ліквідувати борги, які в нас накопичилися в різниці тарифів на газ для населення. І вважається, що в подальшому такі борги більше не накопичуватимуться».

Економіст припускає, що протягом року бюджет ще не раз переглядатимуть і вноситимуть зміни. 

laquo;Про зайнятість населення