Із 1 квітня цього року набрали чинності нові ставки акцизів на спиртні напої, пиво, вино, а також цигарки. На переконання уряду, це ті антикризові заходи, без яких українська економіка не зможе вижити. Наскільки зросте вартість цих товарів та чи справді таке здорожчання зможе врятувати нашу економіку, досліджував «Урядовий кур’єр».

А може, краще зайнятися спортом і кинути курити? Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Менше пива, більше спорту

Для значної частини населення, яке дотримується здорового способу життя, підвищення акцизних ставок на цю групу товарів не настільки вже й страшне. Ну а тим, хто не уявляє собі, приміром, і дня без цигарки, доведеться або палити менше, або платити трохи більше.

Хоч є цікавий нюанс: коли люди очікують здорожчання певних товарів, вони намагаються накупити сьогодні того, що зросте у ціні завтра. Тож найближчим часом можливе збільшення продажу імпортних дорогих брендових коньяків, віскі, навіть попри зростання цін у зв’язку з введенням нових акцизів.

— Від впровадження збільшених ставок акцизного податку на пиво з 1 травня, тютюнові вироби з 1 липня, спирт та алкогольні напої, коньяки — з 1 вересня додаткові надходження, за попередніми розрахунками, у 2014 році становитимуть приблизно 2 мільярди гривень, — зауважує в. о. директора департаменту контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Міністерства доходів і зборів Віталій Герц. — Після підвищення ставок акцизного податку, звісно, існує ризик збільшення тіньового обігу підакцизних товарів. Однак з метою протидії незаконному обігу підакцизних товарів проводиться низка практичних заходів, спрямованих на подолання цього явища. Щодо ціни, то підвищення акцизу на деякі товари суттєво не вплине на їхню вартість. Наприклад, на горілку сума акцизу зросте з 56,42 гривні до 70,50 гривні за 1 літр спирту, тобто ціна за 1 пляшку горілки об’ємом 0,5 літра збільшиться в середньому лише на 4 гривні. На пиво сума акцизу зросте з 0,87 гривні до 1,24 гривні за 1 літр напою, тобто ціна однієї півлітрової пляшки пива подорожчає теж не набагато. На тютюнові вироби (цигарки з фільтром) сума акцизу зросте з 231 гривні до 290 гривень за 1000 штук. Тож ціна за одну пачку цигарок збільшиться в середньому на півтори гривні.

Погоджується з чиновником і податковий менеджер міжнародної аудиторської компанії Baker Tilly Андрій Рєпа. На його думку, здорожчання, яке відбудеться на деякі підакцизні товари, не суттєво вплине на гаманець звичайної людини. До того ж, на нашому ринку практично немає контрафактного пива, оскільки через малу вартість одиниці цієї продукції та складнощі її транспортування це економічно недоцільно. Тому основне збільшення ставок акцизу на пиво правильне, і заплановані надходження до бюджету поповнять державну скарбницю.

Проте аналітик консалтингової агенції «ААА» Марія Колесник впевнена, що будь-який акциз — непрямий податок на кінцевого споживача. Фактично це завжди перекладається на того, хто платитиме останнім. Щодо споживача, то, звісно, ціна для нього зросте і, на жаль, коли в нас відбувалось зростання акцизів на горілку і горілчані вироби, це спричиняло, в першу чергу, тінізацію ринку, зауважує Марія Колесник. Якщо ми говоримо про пиво, це призводить до того, що люди намагаються або перейти в сегменти з дешевшою продукцією, або переорієнтовуються на щось інше. Тому, вважає вона, розрахувати, скільки буде надходжень до бюджету, поки що важко.

Витягти з тіні

Щодо ринку міцних спиртних напоїв, то в 2007 році акцизний збір за літр етилового спирту становив 21,5 гривні, пізніше ця цифра збільшилася до 56,42 гривні і трималась на цьому рівні до прийняття антикризового законодавства від 27 березня 2014 року. А за останніми змінами становитиме 70,53 гривні. Таким чином, тепер збільшення становитиме лише 25%, тобто на 14,11 гривні. Це спровокує незначне здорожчання цих товарів. До речі, в Росії півлітрова пляшка горілки коштує від 50 гривень.

Щодо вин експерти впевнені: збільшення ставок акцизів на 25% не вплине на переформатування ринку цієї продукції. Водночас зростання вартості вин усе-таки очікується, і не лише через запровадження нових акцизних ставок. В цьому випадку на ціну впливає анексія Криму, де, як відомо, виготовляли практично 55% усього вина, яке продається на українському ринку. До того ж суттєве зменшення обсягів виноматеріалів спро?вокує зростання вартості не лише вин, а й коньяків вітчизняного виробництва.

Розглядаючи очікуване здорожчання тютюнових виробів, експерти зазначають, що збільшення акцизу призведе до подорожчання пачки цигарок на 2—3 гривні. Із 2007 року акциз збільшився з 18 до 289 гривень за 1000 цигарок.

— Підвищення акцизу на цигарки призведе до перерозподілу вподобань курців. Тобто люди почнуть курити дешевші сорти. Дехто взагалі змушений буде відмовитися від цієї шкідливої і дорогої звички. Адже на цигарки курець витрачає до 14% доходу, а з новими акцизами це забиратиме до 18% прибутків, — переконує Андрій Рєпа. — Проте і тут є позитивний момент: більше українців дотримуватимуться здорового способу життя.

А ось Марія Колесник не дуже вірить, що українські курці кинуть курити через дороговизну: «Наскільки я знаю, на цьому ринку є доволі значна частка контрабандних виробів. Якщо в майбутньому перекриють кордони і жодної контрабанди не буде — це одне. Але якщо збільшаться обсяги контрафактного товару, то, напевне, бюджет більше втратить. У цій ситуації головне — наскільки контролюючі органи зможуть все це відстежити».

ЦІКАВО

Протягом місяця більшість тютюнозалежних викурює приблизно 20 пачок цигарок. Коштують вони в середньому 15 гривень за пачку, тож за місяць ця шкідлива звичка курцеві обходиться приблизно в 300 гривень. На перший погляд, невеликі гроші. Проте за рік це вже 3600 гривень, які можна було б використати зі значно більшою користю.

Наприклад, за ці гроші можна здійснити подорож за кордон на п’ять днів. Так, це поїздка економ-класу, але ж можна світ подивитися або придбати абонемент на відвідування елітного спортзалу, басейну чи тренажерної зали — витратити гроші та провести час із користю для здоров’я. Вже не кажучи про те, що за ці гроші можна непогано обновити, наприклад, літній гардероб.

ТОЧКА ЗОРУ

Володимир ХОМЕНКО,
заступник міністра доходів і зборів України:

— Головне оперативне управління Міндоходів України з метою збільшення надходжень акцизного податку у бюджет організувало роботу регіональних підрозділів податкової міліції щодо проведення спільного з іншими контролюючими та правоохоронними органами комплексу заходів з протидії незаконному ввезенню підакцизних товарів, їх виготовленню та подальшому обігу на внутрішньому ринку.

За результатами вжитих заходів з початку 2014 року працівниками податкової міліції з незаконного обігу вилучено підакцизних товарів на суму понад 150 мільйонів гривень. Припинено діяльність 36 незаконних виробництв підакцизних товарів.

До речі. За порушення Закону України «Про державне регулювання виробництва і торгівлі спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» у результаті вжитих заходів органами доходів і зборів у березні-квітні 2014 року до суб’єктів господарювання було застосовано понад 600 тисяч гривень фінансових санкцій, зокрема за:

– реалізацію алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років;

– зберігання (реалізацію) алкогольних напоїв без марок акцизного податку;

– торгівлю алкогольними напоями за цінами, нижчими від встановлених мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін;

– торгівлю тютюновими виробами за цінами, вищими від максимальних роздрібних цін;

– безліцензійну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами;

– зберігання (реалізацію) тютюнових виробів без марок акцизного податку.

Порушникам законодавства, як повідомили «Урядовому кур’єру» у Міністерстві доходів і зборів, анульовано 12 ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами.