Цінова ситуація на споживчому ринку продовольства країни у січні—вересні нинішнього року мала дефляційний характер. При загальному індексі споживчих цін, який за 9 місяців ц. р. становив 99,4%, споживчі ціни на продукти харчування знизилися на 2,4%. Про це повідомив директор департаменту розвитку реального сектору економіки Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Олег Пендзин на брифінгу в рамках прямої телефонної лінії Кабінету Міністрів України.

«Практично у всіх позиціях, зокрема й у так званому «борщовому наборі», ми пропонуємо сьогодні на внутрішньому ринку найнижчу ціну», — зазначив експерт міністерства. Так, наприклад ціна 1 кілограма моркви в Росії на 182% вища, ніж в Україні (0,82 цента за один кілограм проти 0,45 цента), капусти — на 182,1% (0,51 цента проти 0,28 цента), картоплі — на 135,6% (0,61 цента проти 0,45 цента). За даними Мінекономрозвитку, серед країн ЄС найдорожчі картопля і морква в Німеччині ($1,59 та $1,99 відповідно), капуста — у Франції ($2,78).   

За  словами  Олега  Пендзина, за 9 місяців подешевшали, зокрема, на 16,2% — крупи гречані, на 12,7% — фрукти,  на 11,1% — овочі, на 3,9% — молоко,  на 3,7% — яйця, на 2,7% — олія соняшникова, на 1,8% — м'ясо і м’ясопродукти. Водночас відбулося помірне зростання ціни на масло вершкове  (+ 3,5%), цукор  (+ 2,7%), хліб і хлібопродукти  (+ 0,8%).

Як вважає представник Мінекономрозвитку, на сьогодні є всі підстави очікувати стабільності цінової ситуації на споживчому ринку продовольства щонайменше до кінця року. Хоча можливі окремі сезонні коливання. Адже  у нас завжди в кінці року збільшується споживання яєць і м’яса під час Різдвяних свят, але фахівці впевнені, що обсяги попиту на внутрішньому ринку забезпечено, отже будь-які цінові коливання якщо й існуватимуть, то будуть дуже незначними.