15 і 18 жовтня в Запоріжжі близько півтори сотні осіб у масках із символікою однієї з радикальних організацій протягом кількох годин блокували основні прохідні ЗМК «Запоріжсталь», поставивши під загрозу роботу всього багатотисячного колективу комбінату. Блокуючи проїзд вантажівкам, вони заявляли про екологічну спрямованість своєї акції.

Провокатори прагнуть ескалації соціальної напруги

Пікетувальники  на півдня  заблокували транспортні артерії комбінату,  перешкоджаючи його виробничій діяльності. При цьому працівники комбінату і підрядних організацій не могли потрапити на свої робочі місця, також було перервано постачання обладнання та сировини.

Акції, яких відбулося вже кілька, не обмежуються  самими пікетами біля прохідних. Учасники цих акцій замовного характеру чинять тиск на топ-менеджерів і членів їхніх родин, палячи шини біля їхніх будинків, а до деяких навіть застосовуючи фізичний вплив, зокрема  штовхаючи і знімаючи годинники.  Користуючись політичною нестабільністю, радикальні елементи спробували використовувати це як привід для розхитування досі напрочуд стабільної ситуації в місті й у Запорізькій області. Такі акції дестабілізують ситуацію й призводять до зростання соціальної напруги в регіоні, вважають самі запоріжці.

Організатори акції, які залишаються невідомими,  поставили під загрозу безперебійну роботу комбінату, внаслідок чого 15 тисяч запоріжсталівців могли втратити роботу і гарантований заробіток та могло зупинитися надходження до бюджетів усіх рівнів. Також під загрозою опинилася виробнича діяльність підрядних організацій, які беруть участь у будівництві найважливіших об’єктів передовсім екологічної(!)  модернізації. Намагаючись зупинити  потужне металургійне підприємство, провокатори поставили під загрозу економічну безпеку і обороноздатність  усієї країни.

Очевидно і те, що організатори акції  добре розуміли:  якщо роботу комбінату буде зупинено, виробничий процес дуже складно запустити знов.

— Дуже погано, коли долю десятків тисяч людей та членів їхніх сімей ставлять під загрозу, — заявив генеральний директор «Запоріжсталі» Ростислав Шурма. — У будь-якому разі  не можна маніпулювати інтересами великого 15-тисячного  трудового колективу. Нехай правоохоронні органи розберуться, бо хтось має корисливі цілі, реалізовуючи їх через цю акцію. Ми відкриті до конструктивного діалогу і готові його вести. На жаль, на сьогодні друга сторона навіть не робить спроб до спілкування. Триває провокація. Якщо вони хочуть діалогу, навіщо пересипати шлаком дорогу на комбінат і перекривати шлях до робочих місць?!

У відповідь на закиди про забруднення навколишнього середовища від виробничої діяльності «Запоріжсталі» очільник  комбінату  підтвердив, що всі очисні споруди підприємства працюють, як і раніше, у штатному режимі. Комбінат виконує всі вимоги екологічного законодавства і реалізує величезну екологічну програму з випередженням. Комбінат відкритий і доступний для всіх, показує, що зроблено, що проінвестовано у цьому напрямі.

Не пікет, а конструктивний діалог дає позитивний результат. Фото надане автором

Місія ОБСЄ стурбована подіями на комбінаті 

Ці події набули широкого розголосу на регіональному, національному та міжнародному рівнях і викликали стурбованість представників  впливових міжнародних  організацій, що стало приводом для візиту  на підприємство представників місії ОБСЄ.

Уже 17 жовтня за ініціативою міжнародної організації ОБСЄ в межах діяльності з моніторингу ситуації в східних областях України  представники місії ОБСЄ Бьорн Фуннемарк (Норвегія) і Філіппо Ді Даніелі (Італія) провели робочу зустріч з генеральним директором ЗМК «Запоріжсталь» Ростиславом Шурмою.

Під час зустрічі Ростислав Шурма поінформував представників місії ОБСЄ про деталі блокування прохідних комбінату невідомими особами. На зустрічі з представниками ОБСЄ досягнуто домовленості про  їхні додаткові візити на комбінат «Запоріжсталь» для ознайомлення з екологічною модернізацією підприємства. Всю інформацію про ситуацію буде відображено у відповідному звіті місії ОБСЄ, запевнили гості.

Звернулися по допомогу до Президента

Трудовий колектив «Запоріжсталі» звернувся до Президента України Петра Порошенка із проханням навести порядок у Запоріжжі.

«У Запоріжжі свідомо дестабілізують ситуацію, — йдеться у листі, надісланому главі держави 23 жовтня. —  Об’єктом атак агресивно налаштованих угруповань став  оплот стабільності і добробуту в Запорізькій області. Двічі зроблено спроби блокування роботи підприємства. Погрози, маски на обличчях, відповідне екіпірування із символікою радикальної організації  — все це викликало величезне обурення трудового колективу і тривогу за рідний комбінат і місто. Протиправні дії маргінальних сил щодо «Запоріжсталі» нічим не відрізняються від дій терористів із знищення промисловості в інших регіонах України і фактично є внутрішньою диверсією в Запорізькій області. Вони перешкоджають ритмічній роботі комбінату — головного донора обласного бюджету, гаранта добробуту працівників і членів їхніх сімей,  а також працівників підрядних організацій, бюджетників, лікарів, учителів. По суті, це спроби дестабілізувати всю Запорізьку область, привнести  в наш край хаос, насильство і руйнування».